Τα μέτρα για τους πληγέντες στην Κεφαλονιά

Σίμος Κεδίκογλου κυβερνητικός εκπρόσωπος:
Τώρα, είναι τριών ειδών τα μέτρα σε γενικές γραμμές. Είναι για την ανακούφιση των πληγέντων, για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

 

Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση. Έχουμε επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.
Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.
Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.
Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Λεπτομέρειες περισσότερες αύριο.
Και επίσης θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.
Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.
Στις υποδομές να σας πω ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί. Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό. Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.
Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει αύριο, για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Για τη διοικητική υποστήριξη τω ν υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.
Όπως σας είπα η σύσκεψη συνεχίζεται. Ο συντονισμός όλων των υπουργείων είναι πλήρης. Ο κάθε ένας έχει το ρόλο του. Είδατε ότι έχουμε εφαρμόσει μια νέα δομή και το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι η Κεφαλονιά αντέχει, η Κεφαλονιά θα είναι σύντομα καλύτερα και όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό της.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχει μια αίσθηση ότι καταρχήν υπάρχει ένα έλλειμμα συντονισμού πρώτα.
Σ. Κεδίκογλου: Κάθε άλλο.
 Δημοσιογράφος: Και υπάρχει και μια δεύτερη αίσθηση ότι οι πολίτες στην Κεφαλονιά πέφτουν πάνω στη γραφειοκρατία. Ας πούμε για παράδειγμα εδώ τώρα για τα σπίτια θα χρειάζονται και σχέδια, θα χρειάζονται και όλα αυτά τα πράγματα;
 Σ. Κεδίκογλου: Όχι, όχι. Είναι διαδικασίες express. Λεπτομέρειες θα μάθετε περισσότερες αύριο αλλά η βασική εντολή του Πρωθυπουργού είναι παρακάμψτε τη γραφειοκρατία, βγάλτε όλα τα εμπόδια, η ανακούφιση να είναι άμεση, η αποκατάσταση ταχύτατη.
Δημοσιογράφος: Άρα πώς θα γίνεται; Με μια απλή δήλωση;
 Σ. Κεδίκογλου: Θα μάθετε λεπτομέρειες περισσότερες αύριο. Θα είναι πολύ απλός ο τρόπος. Θα είναι άμεση η αντίδραση.