Τα Σκόπια επιστρέφουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πρώτα κάποιοι, οι πληροφορίες λένε παράτυποι οικονομικοί μετανάστες, μοίρασαν φυλλάδια και ξεσήκωσαν, ουσιαστικά λέγοντάς τους ψέμματα, εκατοντάδες πρόσφυγες και ύστερα έρχονται οι Σκοπιανοί που δεν επιθυμούν ούτε μιας ημέρας παραμονή των προσφύγων στο έδαφός τους.

 

Μετά τη συγκλονιστική τους πορεία των περίπου 8 χιλιομέτρων μέσα από λασπωμένα μονοπάτια και χειμάρρους περίπου 700 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε φράκτης.
Ως τη νύχτα, μεγάλες ομάδες προσφύγων όλων των ηλικιών, υπήρχαν από βρέφη ως υπερήλικες, περνούσαν το σημείο του χειμάρρου όπου τα νερά ήταν χαμηλά και έβγαιναν στην πλευρά των Σκοπίων.

Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία και εθελοντές ενημέρωναν ότι τα σύνορα είναι κλειστά και πως δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, εκείνοι σαν υπνωτισμένοι συνέχιζαν.
Κάποιοι επιτήδειοι, προφανώς για να μπορέσουν και οι ίδιοι να περάσουν μαζί τους και να διαφύγουν είχαν μοιράσει φυλλάδια τα οποία έλεγαν ότι μπορούν να περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο και από εκεί να κινηθούν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Ωστόσο όπως αποδείχθηκε οι Σκοπιανοί δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να περιμένουν τη διέλευσή τους και στη συνέχεια κατά ομάδες των 100 και 200 ατόμων να τους συλλαμβάνουν και να τους οδηγούν στο μεθοριακό χωριό Μόλι όπου και κρατούνται από χθες τη νύχτα.
Επί της ουσίας ο Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων.
Στη συνέχεια οι Σκοπιανοί σκοπεύουν να προωθήσουν μαζικά ξανά προς το ελληνικό έδαφος τους ανθρώπους αυτούς.
Ουσιαστικά παρά τη συγκλονιστική και απόλυτα συμβολική τους προσπάθεια να “σπάσουν” το μπλόκο στα σύνορα οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Ειδομένη.

http://www.newsit.gr/ellada/Stelnoyn-piso-toys-prosfyges-tis-Eidomenis-oi-Skopianoi-Epitideioi-paizoyn-paixnidia/592975

 

 

Απηυδισμένοι από την πολυήμερη αναμονή μέσα στις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού της Ειδομένης, χιλιάδες πρόσφυγες περπάτησαν προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο.

 

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, από τον καταυλισμό έφυγαν περί τα 1.500 άτομα, ενώ το Reuters μεταδίδει πως περί τους 2.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, φωτογράφος του Reuters μετέδωσε πως περίπου 2.000 πρόσφυγες πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έπειτα από πορεία ωρών. Στα σύνορα τους περίμεναν στρατιώτες και αστυνομικοί της ΠΓΔΜ, οι οποίοι έβαλαν τους προσφυγες σε στρατιωτικά οχήματα και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία και θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων συλλαμβάνουν.

Διμοιρία της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίζοντας ανθρώπινο τείχος, προσπάθησε να αποτρέψει το πέρασμα των προσφύγων από τον παραπόταμο του Αξιού και την είσοδο στην ΠΓΔΜ. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ είχε αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία, που στάματησαν τελικά το «ποτάμι» των προσφύγων.

«Η Ελλάδα δεν κατευθύνει τους πρόσφυγες»

«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.

«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

  • La Repubblica: Η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς Αλβανία

Τι είπαν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Οι πρόσφυγες που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας, η οποία έφυγε το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθει στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας. 

Περνώντας τον χείμαρρο

Οι χιλιάδες πρόσφυγες, κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούσαν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, όπως τρεις άτυχοι μετανάστες που έχασαν το πρωί τη ζωή τους στα νερά.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500064698