Θα μπει σε περιπέτειες η Γαλλία; Αυτό αναρωτιούνται οικονομολόγοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν για τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Τα νέα από τον μεταποιητικό τομέα κατέδειξαν πως η Γαλλία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση ακόμα και από τις χώρες της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η μεταποιητική της δραστηριότητα υποχώρησε τον Φεβρουάριο σε χαμηλό 2 μηνών, με τον PMI να διαμορφώνεται στις 48,5 μονάδες από 49,3 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να σημειώσει άνοδο στο 49,6. Την ίδια ώρα, σε χαμηλό 8 μηνών υποχώρησε το ίδιο χρονικό διάστημα ο PMI υπηρεσιών φτάνοντας το 46,9 έναντι 48,9 που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο. Η γαλλογερμανική μηχανή που συνήθως τροφοδοτούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται τώρα να διασπάται, με τη Γερμανία να χαράζει τη δική της ανοδική πορεία, αφού ο ΡΜΙ για τη μεταποίηση μπορεί να κατέγραψε πτώση τον Φεβρουάριο και από 56,5 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα να πήγε στις 54,7, ωστόσο παρέμεινε αρκετά πάνω από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο. Παράλληλα, o δείκτης ΡΜΙ για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 51,7, από 51,6 μονάδες.
Στριμωγμένος ο Ολάντ
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι φωνές που τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη. Αντί να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες αύξησε τους φόρους, περιλαμβανομένου ενός τέλους μισθοδοσίας στους υψηλόμισθους, της τάξεως του 75 %, και αντί να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας εκείνος επιμήκυνε οριακά την περίοδο καταβολής εισφορών. Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τις προαπαιτούμενες κινήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και των προϊόντων και άρχισε να ψαλιδίζει τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση.
Για ορισμένους η Γαλλία παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, αφού συγκρίνοντας τα νούμερα είναι εμφανές πως η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα ακόμα και από τις προβληματικές χώρες του Νότου όπως την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από της Ιταλίας, και το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Από το 1999, που η Γαλλία μπήκε στο ευρώ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της αυξήθηκε σε ετήσια βάση μόλις κατά 0,8 %, σε σχέση με το 1,3% της Γερμανίας. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο, ενώ οι εξαγωγές της έχουν μειωθεί σημαντικά. Παράλληλα, η ανεργία έχει αγγίξει το 11%, καταγράφοντας νέο υψηλό 16 ετών.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Φρανσουά Ολάντ είναι η κερδοφορία των επιχειρήσεων που βρίσκεται αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και φυσικά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τη Γερμανία, εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης που υπάρχει από φόρους και εισφορές.
Την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγορείται πως έχει απορροφηθεί με τα ζητήματα της χώρας του και δεν δίνει πλέον την προσοχή που πρέπει στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκά θέματα.
Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση
Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόκληση: να επαναφέρει και πάλι τη Γαλλία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Με τις δημοσκοπήσεις να τον κατατάσσουν ως τον λιγότερο δημοφιλή Πρόεδρο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, πρέπει να αποδείξει πως βρίσκεται επάξια στο τιμόνι της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.
Δεδομένης της δυσαρέσκειας αλλά και της δυσπιστίας που τρέφει ο γαλλικός λαός προς το πρόσωπό του, ο Φρανσουά Ολάντ καλείται να προβεί σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να έχει έστω και μία ελπίδα να επανεκλεγεί το 2017. Αν και το κόμμα του Γάλλου προέδρου είναι αρκετά δημοφιλές στη Γαλλία, εντούτοις το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε σύγχυση βλέποντας πως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Όλα παίζονται
Η Γαλλία όμως, παρά την έντονη κριτική που δέχεται, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Παρά τα δυσοίωνα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της, η γαλλική κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία της για την τελική έκβαση της μάχης που καλείται να δώσει με το «τέρας» της ύφεσης.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δεν κρύβει τις ανησυχίες του πως η χώρα αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, και εκτιμά πως ο στόχος της Γαλλίας για 1% ανάπτυξη το 2014 είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που έχει θέσει η Γερμανία και το 3% του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, συνεχίζει να πιστεύει πως η χώρα είναι ικανή να βγει από το τέλμα.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας χρειαζόμαστε ανάπτυξη ισχυρότερη από 1%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους θα επιβραδυνθεί σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, και θα φθάσει μόλις το 2%. Πάντως, οι αναλυτές της JP Morgan υποστηρίζουν πως το χειρότερο σενάριο για τη γαλλική οικονομία το 2014 είναι να παραμείνει στάσιμη.
http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-
56/258903-2014-02-28-07-38-54