Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι για το ΔΝΤ

Οι «διαβεβαιώσεις» των δανειστών, ότι ενδεχόμενη μη έγκαιρη καταβολή των δόσεων από τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αποτελέσουν «πιστωτικό γεγονός», φαίνεται πως οδηγούν σε υπαναχώρηση την ελληνική πλευρά, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρεί να κατευνάσει τα «πνεύματα», εγκαταλείπει τη γλώσσα της σκόπιμης (;) ασάφειας και τα περί ενδεχομένου παράτασης του χρόνου αποπληρωμής.

 

Η ελληνική στροφή στο ζήτημα, επισημοποιήθηκε με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Associated Press, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καλύπτοντας τις πληρωμές προς το  ΔΝΤ.

Τη διερεύνηση του εδάφους και των περιθωρίων «εκτροπής» είχε διερευνήσει την περασμένη εβδομάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, σύμφωνα με το αμερικανικό Bloomberg, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, για λίγα δισεκατομμύρια που μπορεί να λείπουν τον επόμενο μήνα…

«Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας και θα το κάνουμε. Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης στο AP, προκαλώντας προφανώς ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη πολλών στην Ευρώπη, ιδίως στο Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα πρέπει μέσα στον Μάρτιο να πληρώσει περί τα 2,5 δις ευρώ ενώ οι μεγάλες πληρωμές έρχονται από τον Ιούνιο και μετά. Ο Έλληνας υπουργός βέβαια, διαχωρίζει κατά τα φαινόμενα τις πληρωμές στην ΕΚΤ, προαναγγέλλοντας συνολικότερη συζήτηση με τους εταίρους και τους «θεσμούς» για το θέμα:

«Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία βασίζεται και επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε τη συνομιλία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάταξη του χρέους», δήλωσε o υπουργός Οικονομικών.

Μπορεί να μην έχει άδικο ο Γιάνης Βαρουφάκης, η εμπειρία όμως δείχνει, πως όταν αρχίζεις τις υπαναχωρήσεις, το ισχυρό μέρος της διαπραγμάτευσης φροντίζει να σε πιάσει «από τον λαιμό», ώστε μετά απλά να μην τίθεται καν θέμα συζήτησης, αλλά «μηχανικής εκτέλεσης».

Αυτό που δεν είναι απολύτως σαφές ότι αντιλαμβάνονται οι δανειστές, είναι ότι ένα σκοινί που είναι εξαιρετικά τεντωμένο στο εσωτερικό της χώρας, δεν πρέπει να το «καταπονείς» περισσότερο, διότι το ατύχημα δεν αργεί να γίνει. Οι πιέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασφυκτικές προς την κυβέρνηση.

Εκτός κι αν όσα λέγονται ότι το Grexit δεν υπάρχει καν ως σενάριο, λέγονται για να καθησυχάζονται οι απανταχού αφελείς. Το προσεχές διάστημα θα δείξει…

http://mignatiou.com/2015/03/elliniko-kanoni-sto-dnt-asto-kalitera-lei-tora-o-gianis/