Θεάτρου Έπαινος από το Φεστιβάλ Ολύμπου στον Κώστα Γεωργουσόπουλο

 

 

Η τιμητική διάκριση «Θεάτρου Έπαινος» του ΟΡΦΕΟ στον Κώστα Γεωργουσόπουλο

24/8/2013 στο Κέντρο Ψηφιδωτών Δίου.

 

 

 

Με τον νέο  θεσμό «Θεάτρου Έπαινος» ο ΟΡΦΕΟ φιλοδοξεί να τιμά κάθε χρόνο μια εξέχουσα προσωπικότητα από τον θεατρικό χώρο, προσωπικότητα η οποία με το κύρος της ανέδειξε πλευρές του θεάτρου και του θεατρικού πράττειν (σκηνοθεσία, υποκριτική ικανότητα, μετάφραση, κριτική)  και με τον τρόπο αυτόν συνέβαλε στη λειτουργία τού θεάτρου τόσο ως μορφής καλλιτεχνικής δράσης αλλά και -κυρίως σε εποχές κρίσης- ως δημόσιου αγαθού.

 

 

 

Σε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Ψηφιδωτών στο Δίον,  τιμώμενο πρόσωπο για το 2013ν ήταν ι ο μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ για τον τιμώμενο τον έπαινο εκφώνησε ι ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sCGmlRaE_oU&feature=c4-overview&list=UUAsxSfK6mVb_I6gfIu15zkA

 

 

 

Ο μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Ολύμπου

Στα πλαίσια του νέου θεσμού του Φεστιβάλ Ολύμπου «Θεάτρου Έπαινος» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, η εκδήλωση που είχε σκοπό να την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο του Κώστα Γεωργουσόπουλου. 

Σκοπός του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου είναι να μυήσει το κοινό στη μαγεία του θεάτρου και της ποιοτικής μουσικής. Συγχρόνως, έκρινε σκόπιμη την ετήσια τιμητική διάκριση μιας εξέχουσας προσωπικότητας στον θεατρικό χώρο. Για το φετινό καλοκαίρι τιμώμενο πρόσωπο επελέγη ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων και στην αρχή ο Νίκος Πασχαλούδης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και ενημέρωσης του ΟΡΦΕΟ, χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην πνευματική πορεία του κ. Γεωργουσόπουλου και τη συμβολή του στα γράμματα και τι τέχνες της πατρίδας μας. Τον λόγο έλαβε ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος, ηθοποιός, ο οποίος μίλησε ως «μαθητής» του τιμώμενου. Ο εγκάρδιος λόγος του επικροτούσε το τάλαντο του μεγάλου δασκάλου του, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- υπηρέτησε την ελληνική ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση για 35 χρόνια, και βάσει γραπτών κειμένων του ίδιου του τιμώμενου Κώστα Γεωργουσόπουλου τόνισε την πολύπτυχη προσωπικότητά του. Τον ξεχώρισε ως δάσκαλο, ως ποιητή, ως μεταφραστή, ως κριτικό, ως συγγραφέα.

Ιδιαίτερη αναφορά, επίσης, έγινε για τις τιμητικές διακρίσεις στο πρόσωπό του προηγούμενων ετών: Το 2000 του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, τον Ιούνιο του 2006 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008 από το Υπουργείο Πολιτισμού για το συνολικό του έργο.

Στο τέλος τον λόγο είχε ο τιμώμενος, ο οποίος κυριολεκτικά μάγεψε το κοινό. Ο λόγος του μεστός, με ολοκληρωμένα και καίρια νοήματα και, προπάντων, μηνύματα, μηνύματα σχετικά με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ελλάδα και την κρίση που υφίσταται το εκπαιδευτικό σύστημα. Κέρδισε την αμέριστη και αδιάλειπτη προσοχή των ακροατών με τον παραστατικό λόγο του, τον ενισχυμένο με παραδείγματα και προσωπικά βιώματα.  Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και εξαιρετικός χειριστής της μίλησε για την ουσία του θεάτρου, για τον συμβολισμό της δομής του θεατρικού χώρου, για την ανάγκη θεατρικής αγωγής στα σχολεία.

Η καλλιτεχνική – θεατρική ομάδα του Λυκείου Λιτοχώρου, με την επιβλέπουσα εκπαιδευτικό τους, χάρισε κάποια δώρα στον ίδιο εκφράζοντας τη χαρά τους να λένε πως με τις μαθητικές τους προσπάθειες «μετέχουν στον ίδιο χώρο και τον υπηρετούν όσο μπορούν».

Τέλος, η βράβευσή του ολοκληρώθηκε στο αρχαίο θέατρο του Δίου αποδίδοντάς του τον «Θεάτρου Έπαινο», με την παρουσία πλήθους θεατών που θα παρακολουθούσαν την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

 

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ

 

Η πρόθεση του Φεστιβάλ Ολύμπου να καθιερώσει ένα ετήσιο βραβείο προκειμένου να τιμήσει μια προσωπικότητα από τον χώρο του θεάτρου είναι επαινετέα. Κι αυτό γιατί ο πολιτισμός του θεάτρου που υπηρετείται εδώ και 42 χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου επιτρέπει το εγχείρημα. Στις 800 περίπου μέχρι σήμερα θεατρικές παραστάσεις, πέρασαν μερικά από τα καλύτερα μυαλά του νεοελληνικού θεάτρου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί) δίνοντάς μας την ευκαιρία για αναστοχασμό, κριτική διάθεση αλλά και συγκίνηση.

Η επιλογή του Κώστα Γεωργουσόπουλου (την ίδια μέρα, στις 21.00 παίζεται η «Ειρήνη» του ΚΘΒΕ σε δική του μετάφραση) είναι ορθή για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η μεγάλη τέχνη της θεατρικής κριτικής που διακονεί εδώ και σαράντα χρόνια ο Γεωργουσόπουλος, ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις ή αντίθετες κρίσεις για ορισμένες από τις κριτικές του αποφάνσεις. Μάλιστα η κριτικός Μάρη Θεοδοσοπούλου (εφ. Εποχή, 10/2/2013)θα γράψει σχετικά λίγο μετά τη διακοπή της συνεργασίας του Κ. Γεωργουσόπουλου με την εφημερίδα «Τα Νέα»: «Κατά την εκτίμησή μας, η απουσία του συνολικά από την εφημερίδα αποτελεί μεγάλη απώλεια για τις πολιτιστικές σελίδες εν γένει του Τύπου. Με την εβδομαδιαία σελίδα θεατρικής κριτικής, τη σελίδα στο «Βιβλιοδρόμιο» και τα μονόστηλα, ήταν η πιο δυναμική και ωφέλιμη, ιδίως για νεότερους αναγνώστες, παρέμβαση στον καθημερινό Τύπο. Ο συνδυασμός κριτικής οξυδέρκειας και ευρύτερης γνώσης λογοτεχνικού και θεατρικού λόγου, έτσι όπως ενδυναμώνονταν από την επί τέσσερις δεκαετίες παρακολούθηση του γηγενούς θεάτρου αλλά και συνολικά του πνευματικού βίου, κατέληγε σε ένα στέρεο φράγμα για τις μεταμοντερνίστικες και γενικότερες υπερβολές».

Ο δεύτερος λόγος είναι πως πρόκειται για μια προσωπικότητα διανοούμενου με ισχυρό λόγο και κριτική αντίληψη ευρύτερη η οποία τιμά τα γράμματα και τον νεοελληνικό πολιτισμό. Στην προσφώνησή του,επί τη ευκαιρία της ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα το 2006,ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά τον Κ. Γεωργουσόπουλο για την προσφορά του στα γράμματα, στο θέατρο και γενικότερα στον πνευματικό χώρο στον τόπο μας. «O Κώστας Γεωργουσόπουλος είναι ένας διανοούμενος, μια κατεξοχήν μορφή διανοουμένου Έλληνα στον νεότερο ελληνισμό και όχι απλώς στην εποχή μας. Κύριο χαρακτηριστικό του που εγώ θα ξεχώριζα είναι το δημιουργικό μυαλό που τον διακρίνει. Ένα μυαλό που γεννάει πρωτότυπες ιδέες και καταφέρνει πάντοτε να συλλάβει τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων».

«Θα πρέπει ως γλωσσολόγος», συνέχισε ο κ. Μπαμπινιώτης, «να σταθώ στη σχέση του τιμωμένου με τη γλώσσα. Θεωρώ ότι είναι ένας από τους μεγάλους μάστορες της ελληνικής γλώσσας. Όχι μόνο γιατί ξέρει διαχρονικά την ελληνική γλώσσα, τον αρχαίο και μεσαιωνικό λόγο, τη γλώσσα των ιερών κειμένων, τη γλώσσα του θεάτρου αλλά και γιατί ο ίδιος με τη γλώσσα του, πέρα από τη γνώση, δημιουργεί γλωσσικά. Η ποίησή του είναι δημιουργία. Κατεξοχήν δημιουργία είναι οι μεταφράσεις του. O τιμώμενος έχει τη δύναμη της παρρησίας, να πει τη γνώμη του, όχι μόνον στη θεατρική κριτική, αλλά και σε θέματα της επικαιρότητας. Δεν ξεκινά ποτέ να επικρίνει κάτι και να σταθεί στην επίκριση, αλλά πάντοτε έχει θέση και έχει πρόταση. Αυτό είναι το σημαντικό για έναν πνευματικό άντρα».

Τέλος, στην ίδια τιμητική εκδήλωση ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Σπύρος Ευαγγελάτοςθα επισημάνει:  «Γράφει τις θεατρικές του κριτικές με μεγάλο πάθος και είναι μέγας αρωγός του νεοελληνικού σύγχρονου θεατρικού έργου. Χωρίς τον Γεωργουσόπουλο δεν θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα προς τη νεοελληνική δραματογραφία έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα. O τιμώμενος βοήθησε και τους δόκιμους αλλά και τους παλαιότερους και κυρίως τους νεότερους και τους άγνωστους του ελληνικού θεάτρου».

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου με τη θεσμοθέτηση της τιμητικής διάκρισης «Θεάτρου Έπαινος» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο διαλόγου με τους σύγχρονους έλληνες θεατρικούς δημιουργούς, παρέχοντας παράλληλα την ευκαιρία στο πιερικό φεστιβαλικό κοινό να γίνει κοινωνός της αναγκαίας συνομιλίας μας με το θεατρικό πράττειν—του παρόντος και του μέλλοντος .