Θύελλα για την πρόσκληση στους Αττίλες από την Αμερικανίδα Πρέσβειρα

Του Κώστα Βενιζέλου από την ιστοσελίδα mignatiou.gr 

Να πέσουν οι τόνοι επιχειρούν η Λευκωσία και πρεσβεία των ΗΠΑ, αν και οι εξηγήσεις που δίνονται από αμερικανικής πλευράς είναι ελλειμματικές.

 

Η δεξίωση της αμερικανικής Πρεσβείας στα κατεχόμενα, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της νέας πρέσβειρας Κάθλιν Αν Ντόχερτι στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκάλεσε αναταραχή όταν αποκαλύφθηκε ότι προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν αξιωματικοί του κατοχικού στρατού. Το θέμα συζητήθηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την κ. Ντόχερτι, στη διάρκεια της οποίας η Αμερικανίδα διπλωμάτις έδωσε εξηγήσεις σημειώνοντας πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα της αποδίδονται από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Αν Ντόχερτι ανέφερε στον Ιωάννη Κασουλίδη πως θα προέβαινε σε δήλωση που θα διευκρίνιζε τα πραγματικά γεγονότα.

Ωστόσο, από τις εξελίξεις προκύπτουν διάφορα ζητήματα:

Πρώτον, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για την παρουσία των Τούρκων στρατιωτικών στη δεξίωση. Η ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται μόνο στα όσα δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Μιλλιέτ ως λεχθέντα από την κ. Ντόχερτι. Ο ισχυρισμός που διατυπώνεται ότι προσκλήθηκαν και στο παρελθόν στρατιωτικοί, που προσήλθαν χωρίς στολές, δεν αποτελεί δικαιολογία. Σημειώνεται ότι στην ομιλία της η Αμερικανίδα διπλωμάτις περιορίσθηκε να αναφερθεί στην ανάγκη συνεργασίας, ενώ έκανε γνωριμία με το κοινό, αναφέροντας την πορεία της καριέρας της. Απέφευγε αναφορές που θα μπορούσαν να… παρεξηγηθούν. Για παράδειγμα αναφέρθηκε σε Κύπρο και όχι σε Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία είναι διαπιστευμένη.

Δεύτερο, δεν υπάρχει πειστική εξήγηση γιατί η πρεσβεία οργανώνει δεξιώσεις στα κατεχόμενα.

Τρίτο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δεξίωση παρευρέθηκαν και διαπιστευμένοι πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται συναφώς ότι μέχρι το 2012 η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία οργάνωνε δεξιώσεις και εκδηλώσεις στα γραφεία που διατηρεί στα κατεχόμενα. Από το 2012 και εντεύθεν με απόφαση του προηγούμενου πρέσβη Τζο Κόνινγκ, οι κοινωνικές δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Μέριτ (ανήκει σε τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο και βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη).

Στην αντίπερα όχθη, οι Τούρκοι αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την παρουσία στρατιωτικών στη δεξίωση, με τον πλέον πειστικό τρόπο, φωτογραφία που λήφθηκε από κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ, στη δεξίωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων αντιστράτηγος Ιλίας Μπόζκουρτ και ο διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας υποστράτηγος Ερχάν Ουζούν. Η εφημερίδα σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά που οι αξιωματικοί παρουσιάσθηκαν ένστολοι σε δεξίωση της αμερικανικής Πρεσβείας ενώ χαρακτηρίζεται ως άνοιγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους Τούρκους στρατιωτικούς!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το απόγευμα η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία σε σχέση με το θέμα που δημιουργήθηκε για δεξίωση της Πρεσβείας στα κατεχόμενα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δηλώσεις που αποδόθηκαν στην πρέσβειρα Καθλίν Αν Ντόχερτι στην ετήσια δεξίωση της Πρεσβείας στη Λευκωσία στις 5 Νοεμβρίου είναι αναληθείς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ούτε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, ούτε κάποιος άλλος Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν παρών, προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση σε σχέση με τον τουρκικό στρατό.  Η Πρεσβεία των ΗΠΑ απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη λανθασμένη απόδοση και τα ανακριβή δημοσιεύματα στον Τύπο». «Η αμερικανική Πρεσβεία επαναβεβαιώνει εμφαντικά ότι η πολιτική της για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΟΜΜΑΤΑ: Καταιγίδα αντιδράσεων για την πρέσβειρα – Υποδείξεις και βολές κατά της Κυβέρνησης

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια των Αμερικανών να προσκαλέσουν σε δεξίωση της πρεσβείας στα κατεχόμενα Τούρκους στρατιωτικούς.

Το ΑΚΕΛ, με δήλωση του εκπροσώπου του, Γ. Λουκαίδη, σημειώνει πως «η πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και γενικότερα η κυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια προσεκτικοί στις ενέργειες τους αφού εκτός από μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ που οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μια χώρα με σοβαρότατες ευθύνες για τη δημιουργία και διαιώνιση του Κυπριακού, για τις οποίες είχε απολογηθεί δημόσια ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ».

Το ΔΗΚΟ, διά της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, σημείωσε πως  «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνεχίζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια, με την ανοχή της επέτρεψε στο ψευδοκράτος και στον κ. Ακιντζί να αναβαθμιστούν. Τώρα πληρώνουμε, σημείωσε, τη χιαστή διαδικασία,  την αφαίρεση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το αυτοκίνητο του κ. Αναστασιάδη για να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και την καθιέρωση ως προηγούμενου το ότι κάθε ξένος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κύπρο πρέπει να επισκέπτεται και τον τ/κ ηγέτη ωσάν να έχουμε συν-πρόεδρο…

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας υπέδειξε πως «δεν μας έφτανε η αναβάθμιση του ψευδοκράτους τώρα άρχισαν και οι ενέργειες νομιμοποίηση της παράνομης εισβολής και της παράνομης παρουσίας του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, μάλιστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις οποίες υποτίθεται αναζητούμε βοήθεια για μια σωστή, ασφαλή και λειτουργική λύση του κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι η δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στους διοικητές του κατοχικού στρατού αποτελεί χαστούκι στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “πιστεύει και διαλαλεί” ότι η Κύπρος έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος της Αμερικής, η Αμερική με την πολιτική της δίνει πλήρη κάλυψη και στήριξη στην κατοχική Τουρκία, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η συνάντηση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας με τον αρχηγό του κατοχικού στρατού, αποτελεί πρωτοφανή, προκλητικό διπλωματικό βήμα για νομιμοποίηση της παρουσίας του Αττίλα στην Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σημειώνει πως η προκλητική αυτή ενέργεια εκ μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας είναι πρωτοφανής και προδηλώνει αναγνώριση και νομιμοποίηση του Τουρκικού στρατού. Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους με ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «η κ. Ντόχερτι με τις ενέργειές της έχει καταστήσει τον εαυτό της άκρως ακατάλληλο  για την θέση την οποία της εμπιστεύθηκε η χώρας της και η ίδια καθίσταται με τις πράξεις της εχθρός της χώρας στην οποία έχει διαπιστευτεί και ανεπιθύμητη από τον Κυπριακό λαό» .

 

http://ardin-rixi.gr/archives/196561