Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής
Οι αποφάσεις Βορίδη για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην αγορά φαρμάκου. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να προμηθεύονται τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Επί σειρά ετών, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρκίνος, ρευματοειδή αρθρίτιδα κλπ.) ήταν υποχρεωμένοι για να πάρουν τα φάρμακά τους να απευθύνονται είτε στα φαρμακεία του ΙΚΑ (μετέπειτα ΕΟΠΥΥ) είτε στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η λύση αυτή επιλέχθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, αφού το Δημόσιο προμηθεύονταν τα φάρμακα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται με το κέρδος των ιδιωτικών φαρμακείων (μικτό +35%).
Το αποτέλεσμα όμως για τους ασθενείς ήταν άγχος και ταλαιπωρία. Μάλιστα, με το πού ξέσπασε η κρίση τα προβλήματα διογκώθηκαν καθώς πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν εξυπηρετούσαν τους ασθενείς, παραπέμποντάς τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, συχνά, ασθενείς αναγκάζονταν να «μεταναστεύουν» σε άλλους νομούς για να βρουν τα φάρμακά τους!
Παράλληλα, με το πέρασμα των ετών, ο κατάλογος με τα φάρμακα αυτά εμπλουτίστηκε και σήμερα εκτιμάται ότι ο «τζίρος» τους φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο επί συνόλου περίπου 2,4 δις, που αφορούν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Δηλαδή, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της δαπάνης των ταμείων για φάρμακα!
Οι προχθεσινή απόφαση του Μάκη Βορίδη για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δύναται να αλλάξει άρδην την κατάσταση αυτή. Ναι μην μειώνει το ποσοστό κλιμακωτά (μέσο ποσοστό στο 15,7%), αλλά σε αντάλλαγμα δίνει τη δυνατότητα να πωλούνται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία με χαμηλότερο κέρδος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών. Και αυτό θα συμβεί στο βαθμό που πράγματι τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι σε θέση να εκτελέσουν τις συνταγές για ΦΥΚ. Διότι όπως είπαμε τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα ακριβά και οι φαρμακοποιοί θα χρειαστούν αυξημένη ρευστότητα, την οποία σήμερα μόνο ορισμένα μεγάλα φαρμακεία διαθέτουν…
Το μεγάλο όφελος για τους φαρμακοποιούς όμως αφορά στο μέλλον. Με δεδομένο ότι από δω και πέρα όλα τα νέα, καινοτόμα φάρμακα θα είναι ιδιαιτέρως ακριβά, ουσιαστικά, με τη ρύθμιση Βορίδη διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων. Και το συνδικαλιστικό τους κίνημα καλά θα κάνει αντί να διεξάγει «αντιμνημονιακό» πόλεμο χαρακωμάτων να επικεντρωθεί ώστε να «καταργηθούν» τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όλη η εξωνοσοκομειακή δαπάνη του οργανισμού να διοχετευτεί στα ιδιωτικά φαρμακεία…
Η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα και για τις φαρμακοβιομηχανίες. Διότι θα συμβάλει στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία όπως γράψαμε προχθες στο πρώτο εξάμηνο του 2014 κυμαίνεται περίπου 150 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο. Συνεπώς, με το μέτρο αυτό θα μειωθεί το λεγόμενο claw back που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες…