Το αιφνίδιο τέλος ενός αγωγού

Το αιφνίδιο τέλος ενός αγωγού

Εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης της ενεργειακής τους ασφάλειας καλούνται να αναζητήσουν Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Σλοβενία, οι οποίες και αποτελούν τα 7 κράτη μέλη της ΕΕ όπου επρόκειτο να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream.

του N. Peter Kramer

 

 
Την 1η Δεκεμβρίου, ο Putin ακύρωσε το έργο περί αγωγού  South Stream που αφορούσε στην παροχή φυσικού αερίου των χωρών της νότιας Ευρώπης παρακάμπτοντας την Ουκρανία. 
 
Παραμερίζοντας τις ενστάσεις της ΕΕ, ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε την προτίμηση του προς την Τουρκία ως πλέον καταλληλότερο εταίρο για έναν εναλλακτικής φύσεως μαζικό αγωγό. 
 
Με τη σειρά του,  ο Τούρκος Πρόεδρος, Erdogan, δήλωσε με διάθεση συνεργασίας την συγκατάθεση του. Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Σλοβενία που αποτελούν τα 7 κράτη μέλη της ΕΕ όπου επρόκειτο να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream καλούνται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης της ενεργειακής τους ασφάλειας. 
 
Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Maros Sefcovic (Σλοβακία) μαζί με τους Υπουργούς ενέργειας των προαναφερθέντων  χωρών έχουν ήδη διεξάγει τις σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες. 
 
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, για τις δηλώσεις του περί  Ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών κανόνων , το οποίο δεν εμφανίζει πια μεγάλο ενδιαφέρον. 
 
Τα επτά κράτη μέλη τόνισαν ότι εάν υπάρχει συμφωνία της προσάρτησης των αγωγών με το κοινοτικό δίκαιο της ΕΕ, τότε αυτό θα κατέληγε να έχει πληθώρα οφελών καθότι θα διαφοροποιούσε τις οδούς εφοδιασμού. 
 
Επιπρόσθετα, ο αγωγός South Stream, προσέφερε στις χώρες από τις οποίες θα διερχόταν- σημειωτέον όλες με δημοσιονομικά ελλείμματα- πολυάριθμες προοπτικές από τα εκ πολλώ προσδοκώμενα τέλη μεταφοράς καθώς επίσης και τις θέσεις απασχόλησης που θα προέκυπταν από την κατασκευή του. 
 
Λίγους μήνες πριν, η Σερβία, υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ και μια από τις χώρες διέλευσης του αγωγού SouthStream, δέχθηκε την προειδοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ώστε να μην συνεργαστεί με την Gazprom. 
 
Η αδύναμη οικονομικά Σερβία ανέμενε να αποκομίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή του άκρου SouthStream. 
 
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πιστή στην πολιτική της ΕΕ που σχετίζεται με την αποθάρρυνση της Ρωσίας σε κάθε δυνατή περίπτωση! 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει την ανεξάρτητη θέση της προς τις προσαγωγές Ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου για το «προσεχές» μέλλον. 
 
Φυσικά, μια κάποια πικρία ήταν αναμενόμενη από  τα προαναφερθέντα επτά κράτη μέλη. Σύμφωνα με την φετινή ανασκόπηση του ΔΟΕ περί ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, καθώς η εγχώρια ευρωπαϊκή παραγωγή ορυκτού καυσίμου συνεχίζει να φθίνει κατακόρυφα, ιδιαιτέρως σε Δανία και Ολλανδία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ του 2020 και 2030.Τέλος, προβληματισμένο εμφανίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο. 
 
Η βρετανική βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου ανοικτής θαλάσσης έχει περάσει στο παρασκήνιο. Η παραγωγή έχει σημειώσει πτώση κατά 37% συγκριτικά με τα ποσοστά του 2010. 
 
Είναι εμφανές λοιπόν, ότι η ΕΕ θορυβείται ολοένα και περισσότερο με ενδεχόμενη αποτυχία του Ρώσου ηγέτη για τον SouthStream. 
 
http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=1491