Το διατλαντικό «παιγνιο» των ευρωεκλογών

Ένα «στημένο» βιβλίο, στα μέτρα  μιας Ευρώπης-«Φιλελεύθερης Αγοράς», κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. σε …συμπτωματικά λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και προβάλλεται αφειδώς από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ !!

Η συζήτηση του Τίμοθι Γκάιτνερ με τον τότε Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε περί επεξεργασμένου σχεδίου «αποβολής» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διακατέχεται από την ίδια «διάθεση ειλικρίνειας» που διακατείχε τις προειδοποιήσεις του «φίλου» Αμερικανού διπλωμάτη-διαμεσολαβητή Χόλμπρουκ την εποχή της κρίσης των Ιμίων περί αυξημένης ετοιμότητας των Τουρκικών αεροπλάνων να βάλουν κατά του Ελληνικού Στόλου. Μόνον που αργότερα διαπιστώθηκε…σύμφωνα με τον τότε ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χ. Λυμπέρη ότι επρόκειτο για ψευδοεκβιασμό…

 

Αντίστοιχα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου του 2013 η Άγγελα Μέρκελ διαψεύδοντας τους «ψευδοεκβιασμούς» Σόϊμπλε, δήλωνε « Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να την εγκαταλείψουμε σε μεταγενέστερο χρόνο».  

Αλλά και η παρούσα χρονική στιγμή (προ των Ευρωεκλογών), που επελέγη για να κυκλοφορήσει το εν λόγω βιβλίο, αποδυναμώνει τους ισχυρισμούς Γκάιτνερ περί Σόϊμπλε και εκλαμβάνεται ως εργαλείο το οποίο εξυπηρετεί συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Πρόκειται για μια ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ευρώπης και της Ελλάδος, εμπρός στον κίνδυνο πολιτικής επικράτησης των αριστερών κομμάτων, αλλά και των εθνικιστικών, τα οποία διέπονται από Ευρωσκεπτικισμό.

Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ (http://www.monde-diplomatique.gr/spip.php?article489 ), την οποία διαπραγματεύονται από τον Ιούλιο του 2013 Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.

Φυσικά μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι οι λαοί του νότου, αφού στην συμφωνία περιλαμβάνονται εξαγωγές μηχανημάτων και αυτοκινήτων που παράγουν οι Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες και εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αγροτικών προϊόντων, τεχνογνωσίας, υπηρεσιών  και…πολεμικού υλικού.

Το σχέδιο αυτό, «η χούντα των επιχειρηματιών », όπως το ονομάζει η Lori Wallach (http://www.huffingtonpost.com/lori-wallach/ ), αποτελεί αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζεται ένθερμα από τις πολυεθνικές, καθώς, εάν πετύχει, θα τους επιτρέπει να φέρνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης κάθε κράτος που δεν θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ενός «φεουδαρχικού φιλελευθερισμού».

Ολόκληρο το προεκλογικό επικοινωνιακό οικοδόμημα των Ευρωεκλογών έχει κτισθεί επάνω σε αυτήν την προοπτική, ενώ έχουν μεταξύ άλλων επιστρατευθεί και οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις τραπεζών, περιφερειών και κρατών διαχέοντας μια επίπλαστη ευημερία.

Συμπερασματικά, τόσο τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Γκάιτνερ, όσο και οι προεκλογικές υποσχέσεις των Ευρωπαϊκών αξιωματούχων για αύξηση της ρευστότητας κ.λ.π. …μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και οι υποσχέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα των  ανά κράτος κρατούντων, έχουν την ίδια αξία με τις εκάστοτε αναληθείς προεκλογικές υποσχέσεις με έναν μοναδικό στόχο: τον εφησυχασμό ή ακόμη και  την εξαπάτηση των ψηφοφόρων.

Στην πραγματικότητα το άμεσο αλλά και το απώτερο μέλλον επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολίτες της Ευρώπης εάν βεβαίως το επιτρέψουν.

Ιωάννης Δέμος