Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 στο επίκεντρο των συνομιλιών με την τρόικα

Με «άγνωστο Χ» το προσδιοριζόμενο από την τρόικα ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψή του, αρχίζουν εκ νέου σήμερα, μετά από 38 ημέρες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

 

Χαρακτηριστικό των συνεχών αυξομειώσεων του ύψους του «κενού», είναι το γεγονός ότι αίφνης χθες το απόγευμα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν από την τρόικα πως το δημοσιονομικό κενό ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα, όμως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε «δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 υπολογίζεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται προς συζήτηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων 500- 700 εκατ. ευρώ, τα οποία κυρίως θα αφορούν σε παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Πάντως, βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να είναι, ότι τα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων και πως οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και, πιθανόν, να αποδειχθούν υποεκτιμημένες.

Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστική η δήλωσή του, χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι «εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

Η ατζέντα των συζητήσεων, όμως, θα έχει πληθώρα «καυτών» θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η συνέχιση της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο), το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017 (η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει ένα προσχέδιο στην τρόικα), ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, η κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων, οι περικοπές κρατικών δαπανών, η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, κ.ά.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι «επίπονες», εν όψει και των τριών «κομβικών ημερομηνιών» που ακολουθούν: Στις 14 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 21 του μηνός πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών της ευρωζώνης. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, κάποια από τα «καυτά» θέματα να παραμείνουν ανοικτά και τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο 2014. Προσθέτουν, όμως, ότι πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του γ΄ και δ΄ τριμήνου 2013 και να αποπληρωθούν οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

http://www.sofokleous10.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=239924&catid=&Itemid=73