Το DNA «δείχνει» την πραγματική σου ηλικία

Γράφει:  ,

Μπορεί με τον ίδιο άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα σας να έχετε την ίδια ημερομηνία γέννησης, αλλά όχι απαραίτητα και την ίδια ηλικία! Τουλάχιστον αυτό επισημαίνει ένας αμερικανός ερευνητής, ανακαλύπτοντας έναν ιδιαίτερο μηχανισμό που βασίζεται στο DNA και καταγράφει τη βιολογική ηλικία των επιμέρους οργάνων και ιστών του οργανισμού.

 

Ενώ πολλοί υγιείς ιστοί γερνάνε με τον ίδιο ρυθμό που γερνά όλο το σώμα, μερικοί γερνάνε πιο αργά ή πιο γρήγορα από το σύνολο όπως επισημαίνει ο καθηγητής γενετικής και βιοστατιστικής Στιβ Χόρβαθ, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Genome Biology”.
Το «ρολόι» δείχνει ότι ορισμένα άρρωστα όργανα του σώματος έχουν «ηλικία» πολλές δεκάδες χρόνια μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα υγιή όργανα του ίδιου ανθρώπου. «Θα ήταν πολύ συναρπαστικό αν τελικά μπορούσαμε να αναπτύξουμε θεραπευτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να ξαναρυθμίσουμε το «ρολόι» και να μένουμε νέοι», όπως δηλώνει ο Στιβ Χόρβαθ.
Βάσει του συγκεκριμένου βιολογικού μηχανισμού, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία γήρανσης, αλλά και να βρουν τρόπους, φαρμακευτικούς ή άλλους, για να την επιβραδύνουν.
Ο αμερικανός ερευνητής ανέλυσε σχεδόν 8.000 δείγματα DNA από 51 διαφορετικούς υγιείς και καρκινικούς ιστούς και κύτταρα. Ειδικότερα, εξέτασε αν και κατά πόσο η μεθυλίωση, μια φυσική διαδικασία χημικής τροποποίησης του DNA, ποικίλει ανάλογα με την «ηλικία» ενός οργάνου ή ιστού.
Η έρευνα έδειξε ότι όντως η μεθυλίωση διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών μερών του σώματος και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος βιολογικού «ρολογιού». Αυτό το ρολόι «χτυπάει» πιο γρήγορα σε όλους τους ανθρώπους μέχρι περίπου την ηλικία των 20 ετών και μετά επιβραδύνεται σε ένα πιο σταθερό ρυθμό. Κατά πόσο οι αλλαγές στο DNA προκαλούν τη γήρανση ή το αντίστροφο (αυτές προκαλούνται από τη γήρανση) είναι κάτι στο οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει.
Μέχρι πρότεινος, τα βιολογικά «ρολόγια» βασίζονταν στο σάλιο, τις ορμόνες ή το μήκος των τελομερών (των άκρων των χρωμοσωμάτων). Ωστόσο, το νέο «ρολόι» για πρώτη φορά βασίζεται στο DNA και στις αλλαγές που αυτό υφίσταται διαχρονικά.
Οι άρρωστοι ιστοί γερνάνε με διαφορετικούς ρυθμούς, με τους καρκίνους να επιταχύνουν το «ρολόι» κατά 36 χρόνια κατά μέσο όρο, πράγμα που ίσως εξηγεί γιατί ο καρκίνος είναι τόσο διαδεδομένος. Μάλιστα μερικοί καρκινικοί εγκεφαλικοί ιστοί από παιδιά έδειξαν βιολογική ηλικία άνω των 80 ετών. Σημειωτέον ότι η γήρανση των κυττάρων αποτελεί από μόνη της έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=724:to-dna-deixnei-tin-pragmatiki-sou-ilikia&Itemid=654