Μας λέει η ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με την οποία μιλάμε σήμερα
Ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα
1. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη “γέννησή” της έως σήμερα είναι και πρέπει να είναι, η σύσφιξη των δημοκρατικών σχέσεων για την εξασφάλιση της μεταξύ τους ειρήνης, για τη διασφάλιση της εθνικής τους ακεραιότητας και φυσικά η εδραίωση μιας ουσιαστικής οικονομικής σχέσης ανάπτυξης με συνεργάτες και πρωτεργάτες όλα τα κράτη μέλη, με σεβασμό στον ιδιαίτερο γεωπολιτικό τους χαρακτήρα και με συμμαχική διάθεση ενδυνάμωσης και προώθησης όλων μέσα από την Ένωση.
Φυσικά αυτός ο ρόλος με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών μοιάζει παραγκωνισμένος από μια αντιλαϊκή φιλοτραπεζική λογική.
Ποια είναι η αιτία της κρίσης στην ΕΕ
2. Ακριβώς επειδή κάποια κράτη μέλη λησμόνησαν τον ρόλο που οφείλει να διατελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκαν δύο ταχύτητες εντός της Ευρώπης.
Όταν μιλάμε για Ένωση Κρατών πρέπει να αποκλείονται αυτόματα σχέσεις εξάρτησης μεταξύ τους βασισμένες σε μονοπωλιακές πρακτικές και διαθέσεις δημιουργώντας πολιτικές πυραμίδας που εξυπηρετούν τις κορυφές.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διάβρωση του κράτους δικαίου στο οποίο στηρίχθηκε η Ένωση.
Πιστεύετε ότι ένα νόμισμα όπως το ευρώ, ταιριάζει σε μια οικονομία της περιφέρειας όπως η δική μας;
3. Πιστεύω πως το ευρώ για να γίνει ένα δυνατό νόμισμα πρέπει να ανταποκρίνεται στις οικονομίες των κρατών της Ευρώπης και ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύτιμο κομμάτι αυτής της Ευρώπης!
Για να εξασφαλίσουμε όμως την δύναμη της χώρας μας μέσα στο ευρώ αλλά και το ανάποδο, οφείλουμε να την εκπροσωπήσουμε στο 100% των αναπτυξιακών οικονομικών της δυνατοτήτων.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με “βασιλική” γεωγραφική θέση, πλούσιο υπέδαφος, με πλούσια και αξιοποιήσιμα εδάφη σε όλο το μήκος και το πλάτος της και με εκπληκτικές δυνατότητες ναυτικής δύναμης. Αυτές πρέπει να είναι οι πηγές της οικονομικής δύναμης της χώρας μας σε ότι αφορά τη θέση της μέσα στη Περιφέρεια.
Το νόμισμα μιας χώρας, θα πρέπει να ελέγχεται από υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η ΕΚΤ ή η ΕΕ, και από ιδιωτικούς φορείς όπως η ΤτΕ, ή θα πρέπει να συντελεί στην εθνική ανεξαρτησία
4. Στο βαθμό που το νόμισμα μιας χώρας εκφράζει την οικονομία της όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εσωτερικές της δυνάμεις, ο έλεγχος του νομίσματός της από υπερεθνικούς οργανισμούς πρέπει να περιορίζεται σε προώθηση του κρατικά αναγνωρισμένου οικονομικού προγράμματος ανάπτυξης.
Επανέρχομαι στο σημείο αυτό στη θέση που προανέφερα:
Για να διατελέσει τον ρόλο της με σταθερότητα η Ε.Ε. δεν πρέπει να δημιουργεί στο εσωτερικό της σχέσεις ανισότητας, εξάρτησης και μονοπωλιακής πολιτικής! Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να διατελεί εδώ ρόλο συμμάχου της Ένωσης και όχι αντιπάλου!
Σε ότι αφορά το καθεστώς της Τ.τ.Ε. είναι ανθελληνική πολιτική κατά τη γνώμη μου να μην προχωρούμε σε κρατικοποίηση της.
Γιατί η παραγωγή μας συρρικνώθηκε ύστερα από την ένταξή μας στην ΕΕ και μετέπειτα στην ευρωζώνη;
5. Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί και να εδραιωθεί μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς οι μέχρι τώρα πολιτικές που ακολουθήθηκαν σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πάλεψαν και δεν διεκδίκησαν την εκπροσώπηση της χώρας μας, την ενίσχυση υποδομών της παραγωγής, την θέση που της αναλογεί στο χώρο των εξαγωγών και στο επιστημονικό της δυναμικό.
Ωστόσο από τώρα και στο εξής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά σημαντικότερο ρόλο σε θέματα που άπτονται του Κοινοτικού προϋπολογισμού (45%) και θα αποφασίζει από κοινού με το Συμβούλιο για το σύνολο του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Οι Ευρωβουλευτές πρέπει επίσης να δίνουν τη συγκατάθεσή τους για ένα μεγάλο φάσμα διεθνών συμφωνιών που διαπραγματεύεται η Ένωση σε τομείς όπως το διεθνές εμπόριο.
Συνειδητοποιούμε εδώ πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διαμόρφωση της παραγωγής της χώρας μας.
Χρειαζόμαστε μια πολύ δυνατή φωνή μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προωθήσουμε τις αξίες και τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις μας.
Είναι δυνατό να αποπληρώσουμε ποτέ το συνεχώς αυξανόμενο τεράστιο χρέος μας ;
6. Πρίν συζητήσει κανείς για αποπληρωμή χρέους, οφείλει να προβεί σ΄ένα σαφέστατο ξεκαθάρισμα σχέσεων δανειστή και δανειζόμενου.
Δεν τίθεται για τους Ανεξάρτητους Έλληνες το ζήτημα αποπληρωμής του επαχθούς και επονείδιστου χρέους αλλά τίθεται ως βασική προτεραιότητα η καταγγελία του.
Στα πλαίσια αυτής της καταγγελίας εντάσσεται εν συνεχεία και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, αλλά και η αποζημίωση που προκύπτει από διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθείται απέναντι στα κράτη μέλη.
Έχουν γίνει εκατοντάδες χρεοκοπίες και στάσεις πληρωμών διεθνώς. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και για εμάς;
7. Κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ. Από εκεί και πέρα είναι δική μας πρώτα η ευθύνη να επιβιώσουμε μέσα στην Ευρώπη με εθνικές πολιτικές που θα δώσουν στην Ελλάδα τα οφέλη από τη συμμετοχή της στο ευρώ και θα την βγάλουν από θέσεις οικονομικής εκμετάλλευσης και καθεστώτα σιωπηρής χρεοκοπίας.
Τελικά το Ευρώ και η ΕΕ, είναι ταμπού;
8. Το ευρώ καθώς και η Ε.Ε. είναι αντικείμενα πολιτικών θέσεων και αντιπαραθέσεων. Μπορούν να ταυτιστούν με το όραμα μιας ένωσης ή μπορούν να γίνουν αγωγοί “δημοκρατικού ελλείμματος” υποσκάπτοντας τα θεμέλια της ένωσης των ευρωπαϊκών χωρών.
Η απόφαση της ΕΕ για το Δουβλίνο ΙΙ, θεωρείται ότι είναι υπέρ ή κατά της Ελλάδας;. Εκτιμάτε ότι υπάρχει θέμα μετανάστευσης και αν ναι, τι προτείνετε για την αντιμετώπισή του
9. Η απόφαση της Ε.Ε. για τη συνθήκη “Δουβλίνο ΙΙ” πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με κατάργηση. Φυσικά και έχουμε πρόβλημα λαθρομεταναστών και δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Ούτε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον σεβασμό στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής. Πολλές φορές γίναμε δέκτες μιας τραγωδίας ανθρώπων που κυνηγούν την ελπίδα επιβίωσης περνώντας μέσα από τα σύνορα της χώρας μας αλλά και καθημερινά γινόμαστε συνένοχοι στην κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώσαμε.
Η κατάργηση της συνθήκης “Δουβλίνο ΙΙ” επιβάλλεται σήμερα και για την αντιμετώπιση των έντονων προβλημάτων Εθνικής Κυριαρχίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και η συνεργασία των κρατών είναι απαραίτητη για να δοθούν σαφείς θέσεις για τον τρόπο που το καθένα μπορεί να αφομοιώσει λειτουργικά λαούς και ταυτόχρονα να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα και κυριαρχία.
.. Η κοινωνική σας προσφορά σε ένα δοκιμαζόμενο λαό….
10. Είμαι άνθρωπος που παρατηρεί και προβληματίζεται έντονα στην καθημερινότητά του. Η αντίφαση της «πλούσιας» χώρας μας και των όλο και πιο φτωχών κατοίκων της δεν μπορεί παρά να παρακινεί τις ελληνικές συνειδήσεις να αντιδράσουν.
Αρνούμαι να δεχτώ πως οι Έλληνες δεν μπορούν να επιβιώσουν πλέον στη χώρα τους και για αυτό φεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια δουλειά που θα τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση. Όπως επίσης αρνούμαι να δεχτώ πως το επίπεδο δημοκρατικής νομιμότητας της χώρας μας φλερτάρει με δικτατορικά καθεστώτα.
Δεν βρίσκομαι ούτε απέναντι ούτε έξω από αυτόν τον δοκιμαζόμενο λαό. Είμαι κομμάτι του και παλεύω για την αξιοπρέπεια που μας ποδοπατούν καθημερινά τα νέα δεδομένα.
Είμαστε Έλληνες και είμαστε πλέον αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την ισότιμη μεταχείρισή μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να συμμετάσχουμε, να ελέγξουμε και να προτείνουμε θέσεις μας στο Ευρ. Κοινοβούλιο προασπίζοντας τα συμφέροντά μας. Ένας τεράστιος όγκος της υπάρχουσας νομοθεσίας της χώρας παράγεται εκεί. Πρέπει λοιπόν να είμαστε παρόντες και να προσφέρουμε έργο με ελληνική υπογραφή!
ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1987 στην Αθήνα. Είναι το πέμπτο από τα
οκτώ παιδιά πολύτεκνης οικογένειας με καταγωγή από την Κεφαλονιά.
Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Σχολή
Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο τμήμα «Πολιτικές
Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση».
Παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε στο χώρο των πωλήσεων και σε
γραματειακή υποστήριξη νομικών τμημάτων. Μελέτησε Συνταγματικό και
Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Ρώμη και συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της
Ιταλίας (Τορίνο) στη Νομική Σχολή.
Έχει ι παρακολουθήσει στο διάστημα των σπουδών της σε Ελλάδα και Ιταλία
σεμινάρια Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δικαστικών αρχών, συνταγματικού
δικαίου, λειτουργίας Ευρωπαϊκών θεσμών και Διεθνών σχέσεων.
Γνωρίζοντας ότι οι Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014 σηματοδοτούν την
έναρξη μιας νέας ευρωκοινοβουλευτικής περιόδου με αυξημένες
αρμοδιότητες, τάσσεται ενεργά μέσω του ευρωψηφοδελτίου των
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
στον αγώνα για την πραγματοποίηση του
οράματος μιας Ευρώπης των Λαών και όχι των τραπεζών