Το κόμμα του ΝΑΙ (σε όλα) απέκτησε αρχηγό

Το βιολογικό παιδί του Μητσοτάκη, νίκησε το πολιτικό και οι «Μένουμε Ευρώπη» έχουν ηγέτη.

Κόντρα στις περισσότερες προβλέψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή κατάφερε να ανατρέψει και την εις βάρος του διαφορά στον πρώτο γύρο και να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι η όλη φιλολογία περί «πανίσχυρης καραμανλικής ηγεμονίας» και διάσπασης σε περίπτωση επικράτησης του Κυριάκου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ακόμα και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να στείλει μήνυμα κομματικής ομοψυχίας και να δηλώσει ότι η ΝΔ με τον Κυριάκο «ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού»!

 

Το σενάριο για ομαδική αποχώρηση των Καραμανλικών ανήκει περισσότερο στη σφαίρα της δημοσιογραφικής φαντασίας. Ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο σε μαζική κλίμακα δεν υπάρχουν οι πολιτικές ή οργανωτικές προϋποθέσεις για την ίδρυση νέου κόμματος «καραμανλικών».

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που στις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για «διεύρυνση»- έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει αυτούσια τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού (με την οποία υπάρχουν και δεσμοί αίματος) καθώς και μερίδα του ΠΑΣΟΚ. Θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν στελέχη όπως οι Θεοχάρης, Λυμπεράκη, Μιράντα Ξαφά κλπ δεν αποτελέσουν μέλη του πρώτου κύματος διεύρυνσης της ΝΔ.

 

Ο Κυριάκος τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ του σύμφωνου συμβίωσης και έχει μιλήσει (αρκετά άτολμα είναι αλήθεια) για «επαναπροσδιορισμό» της σχέσης εκκλησίας και κράτους. Χωρίς να απομακρυνθεί από το συντηρητικό και σκοταδιστικό πυρήνα της δεξιάς παράταξης ενδέχεται να εντάξει στο νέο σχήμα και «φιλελεύθερους» ή ακόμα και πρώην κεντροαριστερούς

«Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Χρέος όλων μας είναι η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κόμμα του ΝΑΙ (σε όλα) απέκτησε αρχηγό