To «μεγάλο παζάρι» και στο βάθος… εκλογές

Ριζόπουλος. Απόψε θα γίνει η τρίτη (και φαρμακερή) συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Οι πληροφορίες λένε πως έχει βρεθεί το modus vivendi για τη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης. Διότι όπως ίσως θα έχετε καταλάβει από χθες το βράδυ, έχει αλλάξει η ατζέντα κι αυτός που την άλλαξε ήταν ο Φώτης Κουβέλης.

 

 

Όπως όλα δείχνουν η ΕΡΤ δεν συνιστά πλέον θέμα, διότι έχει γίνει αποδεκτό από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους πως η ΕΡΤ έχει τελειώσει. Όπως είπε ο Κουβέλης το θέμα τώρα είναι η «επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας», τουτέστιν το ξαναπιάνουν από την αρχή. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έβαλαν τις φωνές για την ΕΡΤ αλλά με το βλέμμα στις θέσεις – κλειδιά της διακυβέρνησης. Άφησαν ένα χρόνο την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Σαμαρά και τώρα επιχειρούν να τον θέσουν κάτω από ένα είδος «επιτροπείας». Οι λεπτομέρειες αυτού του «μεγάλου παζαριού» μένουν να κλείσουν απόψε.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη ραδιοτηλεόραση εξακολουθούν οι πάντες να παραμένουν «χαμένοι στη μετάφραση» της απόφασης του ΣτΕ. Απόφαση που έμοιαζε με χρησμό του Μαντείου των Δελφών, την οποία ο καθένας μπορούσε να διαβάσει ανάλογα με την …ψυχολογία του. Για αυτό ακολούθησαν διευκρινίσεις και για αυτό αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ που συνεδριάζει το απόγευμα μετά από αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Δύσκολα όμως θα κινηθεί πέραν των ήδη γνωστών. Θα ζητείται απλά η αναστολή του «μαύρου» από τις συχνότητες που έχει το δημόσιο.

 

Πάντως μέσα από την ιστορία της ΕΡΤ, δεν είδαμε μόνο το πολιτικό σύστημα να μην έχει το θάρρος της γνώμης του και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαστικές αποφάσεις. Είδαμε δυστυχώς και τη δικαστική εξουσία να νίπτει τα χείρας ως Πόντιος Πιλάτος και να πετάει πίσω το μπαλάκι στους πολιτικούς. Είτε το έπραξε αυτοβούλως, είτε σε συνεννόηση με τους πολιτικούς, η ουσία δεν αλλάζει. Έκανε λάθος.

 

Η δημοκρατία λειτουργεί όταν οι εξουσίες της αποφασίζουν και όχι όταν παίζουν κρυφτό. Το θετικό που βγαίνει ωστόσο είναι η συνειδητοποίηση πλέον ενός διαχρονικού συνταγματικού και άκρως πολιτικού ζητήματος: της αναγκαιότητας ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου στα πλαίσια του ελληνικού συστήματος ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων. Και είναι ζήτημα που θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

 

Με βάση τα παραπάνω δεν διαφαίνονται για απόψε ούτε πολιτικές, ούτε δικαστικές εκπλήξεις. Η τρικομματική θα επιχειρήσει να κάνει restart , την ώρα που η κοινή γνώμη θα αρχίσει σιγά – σιγά να βαριέται να ακούει «όλο για την ΕΡΤ».

 

Το πραγματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση ήταν και παραμένει η οικονομία. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός για τον οποίο όλοι μιλούν τώρα, το φθινόπωρο θα έχει αποδειχθεί μια μεγάλη «φούσκα» και με δεδομένο ότι από πουθενά δεν φαίνεται «φως» στη βελτίωση των πραγματικών μεγεθών της οικονομίας, η επόμενη κυβερνητική κρίση είναι προδιαγεγραμμένη για το φθινόπωρο. Καθώς μάλιστα θα επιστρέφει και η τρόικα τότε για έλεγχο, προκειμένου να αποδεσμεύσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα αρχίσει να ζητάει «της Παναγιάς τα μάτια», δεν αποκλείεται το γυαλί της τρικομματικής που τώρα ράγισε, το φθινόπωρο να γίνει κομμάτια και θρύψαλα.

 

ΥΓ: Πίσω από τα χαμόγελα του Ομπάμα και της Μέρκελ συγκρατείστε τη «λεπτομέρεια» πως δεν κρύφτηκαν οι διαφορές στο θέμα της Συρίας, κυρίως ως προς τον εφοδιασμό όπλων στην αντιπολίτευση, τον οποίο θέλουν οι ΗΠΑ και συνεχίζει να απορρίπτει η Γερμανία. Και κάτι τέτοιες «λεπτομέρειες» μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές. Όταν οι ΗΠΑ κόβουν ακόμη και χρήμα με όρους «εθνικής ασφαλείας», το ζήτημα της Συρίας είναι για αυτούς πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο αφήνουν να εννοηθεί τα χαμόγελα. Και το ερώτημα είναι: οι Γερμανοί παίζουν μόνοι τους ή σε συνεννόηση με τους Ρώσους; Αλλά εδώ, ποιος να ασχοληθεί με όλα αυτά. Έχουμε την «ΕΡΤ»

http://rizopoulospost.com/to-megalo-pazari-kai-sto-vathos-ekloges/#ixzz2WkhbG6ZK