Tο νέο μπρα ντε φερ με την Τρόικα

Δημοσιονομικό κενό, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δεύτερο κύμα απολύσεων στο δημόσιο και μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη νέα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Από την έκβαση της δύσκολης αυτής διαπραγμάτευσης κρίνεται η δόση των 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και δύο δόσεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ.

 

Οι επικεφαλής της τριμερούς αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου και στις αποσκευές τους θα φέρουν απαιτήσεις για τον τρόπο κάλυψης «τρύπας» στα έσοδα που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό χωρίς τη λήψη οριζόντιων μέτρων και μάλιστα σε μία χρονιά όπου οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με 12 φόρους, συνολικού ύψους 11,87 δισ. ευρώ, παραμένει ζητούμενο. Η ψήφιση των 2 νομοσχεδίων, για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, δεν άφησε «πληγές» μόνο στην κυβερνητική συνοχή. Προκάλεσε και νέα μέτωπα στο ζήτημα «δημοσιονομικό κενό» του 2014. Οι δύο διατάξεις που πέρασαν με την «ανοχή» της τρόικας αναμένεται να επιβαρύνουν και άλλο το κενό που πριν φύγει η τρόικα από την Αθήνα υπολογιζόταν σε 1,2 δισ. ευρώ για το 2014 (σημ. από το οποίο 315 εκατ. ευρώ προέρχονται μόνο από το φόρο ακινήτων):

Τροποποιήσεις στον φόρο ακινήτων που αυξάνουν το αφορολόγητο για τρίτεκνους, πολύτεκνους, αναπήρους κλπ. και μειώνουν το φόρο για κατηγορίες κτισμάτων (χωρίς ρεύμα) και αγροτεμαχίων δεν έχουν ακόμη κοστολογηθεί από τους  δανειστές.

Όσο για τον  ΦΠΑ εστίασης όπως αποκάλυψε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας η τρόικα υπολόγιζε πριν φύγει απώλειες έως 320 εκατ. ευρώ για το 2013 λόγω της διατήρησής του στο 13%. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τρόικα προέβλεπε τριπλάσια απώλεια εσόδων: 240 εκατ. έως 320 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων (τότε) του υπουργείου Οικονομικών από 157 έως 209 εκατ. ευρώ,  η οποία πλέον επανεκτιμάται σε  44 έως 107 εκατ. ευρώ. Ενημέρωσε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά περιμένει νέα στοιχεία   τον ερχόμενο μήνα όταν υποβληθούν και οι δηλώσεις ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Β΄ κατηγορίας με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποδείξει στους δανειστές πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για το 2014. Αντίθετη είναι η γνώμη των «τροϊκανών» που, μάλιστα, ανέβασαν τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική του εκτίμηση στα 2,9 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πρόσθετα μέτρα ύψους από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία, τα μέτρα για το 2014 θα πρέπει να κυμαίνονται από τα 500 έως τα 700 εκ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνηση θα παρουσιάσουν στοιχεία που θα καταδεικνύουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα είναι υψηλότερο των 344 εκ. ευρώ, αλλά και στοιχεία πως ο δείκτης της ύφεσης θα κινηθεί χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Με τα στοιχεία αυτά, θα προσπαθήσει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές για το δημόσιο χρέος τον Απρίλη του 2014. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει η Τρόικα να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποδεχθεί τις προβλέψεις για “απογείωση” της ελληνικής οικονομίας.

Μεσοπρόθεμο και διαρθρωτικές παρεμβάσεις 

Υπάρχουν όμως και άλλα «κενά» που θα τεθούν επί τάπητος τον Ιανουάριο σε μία διαπραγμάτευση στην οποία –σύμφωνα με κοινοτικές πηγές– και οι δύο πλευρές έρχονται μεν για να βρεθεί μία λύση έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου που θα ηρεμήσει το κλίμα λόγω Ελληνικής Προεδρίας και Ευρωεκλογών αλλά – επισημαίνουν – αυτό δεν σημαίνει ότι η «λύση» θα είναι εντελώς αναίμακτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα της τρόικας για λήψη «διαρθρωτικών» μέτρων με «δημοσιονομικό αποτέλεσμα» δεν έχει εκλείψει και εντοπίζεται στο δημόσιο και σε «λουκέτα» ΔΕΚΟ – φορέων αλλά και στις παρεμβάσεις που ζητούν εδώ και μήνες -αλλά απορρίπτει η ελληνική πλευρά- για μείωση των συντάξεων των λεγόμενων «ευγενών ταμείων».

Υπάρχει βέβαια και η απαίτηση της τρόικας να διευκρινιστούν τα μέτρα για το 2015 (σημ μέσω του Μεσοπροθέσμου 2014-2017 που έχει σταλεί μεν στην ΕΕ αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί).  

Στο διαρθρωτικό πεδίο, η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για  αλλαγές στο εργασιακό μέτωπο. Πρώτον, η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Εχει συμφωνηθεί να μειωθεί συνολικά 3,9% από το 2014 έως και το 2016. Κάτι που θα κοστίσει συνολικά 850 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει από πού θα βρεθούν τα κεφάλαια αυτά για να μην δημιουργηθεί νέα τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με την τρόικα να πιέζει εμμέσως πλην σαφώς να γίνουν νέες περικοπές σε υψηλές συντάξεις όπως του ΟΑΕΕ, των ευγενών ταμείων ή ακόμα και να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Το δεύτερο μέτωπο στο εργασιακά είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωσή τους, αλλά στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει μεγάλη πολιτική αντίδραση. Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει τον Ιανουάριο να έχει έτοιμη τη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πριν λήξει η διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα πρέπει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να έχει κάνει και τα πρώτα βήματα για τα Ελληνικά Αμυντικά συστήματα με  τροποποίηση του νόμου περί ΔΕΚΟ και να προχωρήσει την διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος.  Ασφυκτικές είναι και οι πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στις αγορές με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ (ψωμί, φάρμακα,  γάλα κλπ) που προκαλούν σύμφωνα με πληροφορίες έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους των κλάδων.

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα παραμένουν ρευστά, ενώ πηγές μέσα από το υπουργείο Οικονομικών δεν προδικάζουν «happy end» στη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου με τους δανειστές, παρά το διαπραγματευτικό ατού της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από την ελληνική πλευρά.

Τελεσίγραφο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Νέο και «τελευταίο» τελεσίγραφο αναμένεται να στείλει τον Ιανουάριο η τρόικα στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους μια σειρά αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ κ.ά.), οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν εκκινήσει. Το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα καθυστερήσουν να εκκινήσουν. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω και ο στόχος των εσόδων του 2014. Τον Ιανουάριο οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν το ύψος του στόχου για την επόμενη χρονιά, με δεδομένο πλέον ότι τα έσοδα του 2013 δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος τον περασμένο Δεκέμβριο (2012) ήταν στα 2,6 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2013 μειώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ και στην παρούσα φάση προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Πρόθεση της τρόικας, είναι να μεταφέρει οποιαδήποτε έσοδα δεν επιτευχθούν φέτος στην επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά ο νέος στόχος για το 2014 εκτοξεύεται από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί τον Δεκέμβριο του 2012, σε τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το ΤΑΙΠΕΔ στο μόνο που φέρεται να δεσμεύεται στην τρόικα είναι ότι μέχρι τέλος του 2014 θα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή του, πλην της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο της επόμενης χρήσης θα έχουν ξεκινήσει όλοι οι διαγωνισμοί πώλησης των συμμετοχών σε επιχειρήσεις και επίτευξης των συμβάσεων παραχώρησης των υποδομών και ότι, μετά το 2014, θα έχουν μείνει προς αξιοποίηση μόνον ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλει να δεσμευθεί ότι θα έχουν κλείσει οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, με την έννοια να έχει βρεθεί ο προτιμητέος επενδυτής, όπως επιθυμεί η τρόικα. Και φυσικά το Ταμείο δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, δεδομένου ότι για κάθε ιδιωτικοποίηση απαιτούνται σχεδόν δύο χρόνια από την εκκίνησή της, μέχρι την εύρεση του στρατηγικού επενδυτή. Αναπόφευκτα παραμένει ουτοπικός και ο στόχος του 2014, με δεδομένο ότι δεν απομένουν παρά 12 μήνες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/250505-t