Τι είπαν χτες (19/11/2013), ο κ.ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ και ο κ. HORST REICHENBACH, μετά την συνάντησή τους:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση με τον κ. Reichenbach για διάφορα θέματα.
Συζητήσαμε για την προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα. Ζητήσαμε περαιτέρω συνεργασία με την Task Force, γιατί οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν σε διάφορα πεδία.
Συζητήσαμε όμως κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο οικονομικό επίπεδο, για την απελευθέρωση αγορών, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΟΟΣΑ σε σχέση με τα εμπόδια εισόδου στην αγορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά για τον Έλληνα καταναλωτή και ιδιαίτερα για τον οικονομικά αδύναμο καταναλωτή.
Όλα αυτά τα εμπόδια, τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά ακριβότερη από ότι οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούν. Άρα είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά και αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο.
Το ίδιο ξεκάθαρος είναι ο προσανατολισμός μας όσον αφορά την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, βάσει της συνεργασίας που έχουμε με την Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι, όπως υποσχεθήκαμε, έτοιμο στα τέλη Δεκεμβρίου.
Με τις δύο αυτές νομοθετικές παρεμβάσεις, την παρέμβαση για φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες και την παρέμβαση για απλούστευση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ολοκληρώνουμε το 2013 τις παρεμβάσεις που είχαμε υποσχεθεί. Είχαν προηγηθεί ο νέος επενδυτικός νόμος, οι παρεμβάσεις για την απλούστευση των εξαγωγών, οι νέες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς, για τις Κυριακές και τις εκπτώσεις μεταξύ άλλων.
Άρα το Υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιεί αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί. Από κει και πέρα δε σταματάμε. Παρουσιάσαμε πρόσφατα στην τρόικα και σήμερα συζητήσαμε και με τον κ. Reichenbach αυτό που εμείς αποκαλούμε «πρωτοβουλία για την ανάπτυξη», η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένα βήματα, που αφορούν τόσο περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές, όσο και κινήσεις για τη διευκόλυνση της ρευστότητας, οι οποίες δεν είναι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις, είναι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις.
Το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και με ταχύτητα, με συγκεκριμένες κινήσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να βρεθεί και πάλι σε ένα καινούργιο δρόμο.
H. REICHENBACH: Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Πράγματι είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία που ήταν πρόδηλη και σήμερα για άλλη μια φορά και επιθυμώ να την υπογραμμίσω.
Σας έχω συγχαρεί για την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και θα ήθελα να το ξανακάνω εδώ σήμερα, δημοσίως. Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει διττή αποστολή, κατ΄ αρχήν έχει ως στόχο να βελτιώσει το περιβάλλον και το κλίμα για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, αλλά επίσης έχει συνταχθεί με σκοπό να υπερβληθούν εκείνα τα εμπόδια τα οποία στέκονται στο δρόμο της ρευστότητας ή των πιστώσεων κι ως ένα βαθμό αντιμετωπίζει ακριβώς την έλλειψη ρευστότητας.
Εσείς πράγματι αναφερθήκατε σε σημαντικές προόδους, οι οποίες είναι πραγματικές και ως ένα μικρό βαθμό έχει συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή η Task Force για την Ελλάδα. Πρώτον, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τη σημασία της εκθέσεως στην οποία κι εσείς αναφερθήκατε και η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, της εκθέσεως του ΟΟΣΑ και να υπογραμμίσω επίσης τη δική σας δεδηλωμένη αποφασιστικότητα ούτως ώστε να υπάρχει συνέχεια, follow up, σε αυτή την έκθεση.
Δεύτερον, είναι εξίσου σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι δημόσιες συμβάσεις όπου και προς αυτή την κατεύθυνση έχετε επίσης πραγματοποιήσει πρακτικά βήματα.
Επίσης συζητήσαμε το μέλλον, τι θα γίνει με την επόμενη γενιά των μεταρρυθμίσεων, κυρίως τι θα γίνει με την επόμενη γενιά των Διαρθρωτικών Ταμείων και κονδυλίων, τα οποία κονδύλια θα πρέπει να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικά ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτό που προανέφερα, την έλλειψη ρευστότητας.
Μιλήσαμε επίσης για το πώς μπορούν να βοηθηθούν και στο μέλλον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Βεβαίως αυτό το ζήτημα θα το ξανασυζητήσουμε και σε επόμενη συνάντηση.
Εν τω συνόλω όμως θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην ουσιαστική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί, όχι μόνον στο πλαίσιο αυτού του Υπουργείου, αλλά εν γένει σε όλα τα Ελληνικά Υπουργεία, στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου. Παρά τα βαθιά προβλήματα, πολλά από αυτά τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Και όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο και βεβαίως γνωρίζουμε ότι χρειάζεται συνεχής καταβολή προσπαθειών. Δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία συνεχίζει και κυρίως ο κ. Υπουργός γνωρίζουμε ότι είναι δεσμευμένος και αφοσιωμένος σε αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στο σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να πω ότι εμείς ως Task Force συμμετείχαμε σε έξι μεταρρυθμιστικά πεδία, μεταξύ των οποίων μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, στη φορολογία, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στον τομέα της υγείας και ομολογώ ότι στον ενάμισι χρόνο που μεσολάβησε τα επιτεύγματα της Ελληνικής Κυβέρνησης αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία υπήρξαν εντυπωσιακά.
Το λέω αυτό, γιατί μεταξύ άλλων βεβαίως και η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι επίκεινται και άλλες εξίσου αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι υπάρχει το περιθώριο πολλά να γίνουν, ούτως ώστε η Ελλάδα όπως ελπίζουμε να επανέλθει σε μία πορεία φυσιολογικής ανάπτυξης και απασχόλησης, σε αντιδιαστολή με την ανεργία η οποία έπληξε όπως γνωρίζουμε πάρα πολύ κόσμο τελευταία.
Τέλος ελπίζω ότι με αυτόν τον τρόπο όλη η Κυβέρνηση θα ενθαρρυνθεί προκειμένου να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς πολύ σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί ιδίως σε δύο πεδία, δύο πεδία στα οποία υπήρξε και εστίαση, δηλαδή στο πεδίο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κόστους εργασίας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Πράγματι σε αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος και τώρα εστιάζουμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Mr. HEKIN («CAPITAL MAGAZINE»): Μπορείτε να μας περιγράψετε κ. Υπουργέ τη συνεργασία σας με τους ειδικούς της Task Force, αλλά και άλλους διεθνείς εμπειρογνώμονες, μεταξύ άλλων παραδείγματος χάριν στο πεδίο των παραχωρήσεων των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεργάζεται σε πολλά πεδία με την Task Force. Μεταξύ άλλων σε θέματα προμηθειών δημοσίων συμβάσεων, στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων, στη βελτίωση των εξαγωγών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και γι΄ αυτό το λόγο δήλωσα ότι επιθυμούμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Reichenbach, αναφέρατε δύο μεταρρυθμιστικά πεδία στα οποία έχει υπάρξει πρόοδος και θα θέλαμε να μας πείτε σε ποια πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί; Για παράδειγμα θεωρείτε ότι στο κομμάτι της φοροδιαφυγής έχει σημειωθεί πρόοδος; Ευχαριστώ.
H. REICHENBACH: Στον τομέα της φορολογικής διοίκησης χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις και περισσότερη πρόοδος.
Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις Ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε κι εκείνες να θέσουν όπως έθεσαν τα θεσμικά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και επί της ουσίας σε αυτό το κομμάτι έχει σημειωθεί πρόοδος.
Βεβαίως ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων έχει ακόμη μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο, γιατί έχει αναλάβει τη μακροχρόνια μεταρρύθμιση του συστήματος, η οποία θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία.
Εμείς θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες να προσφέρουμε βοήθεια, όπου είναι αυτό ένα πεδίο στο οποίο πράγματι θα χρειαστεί εντατική τεχνική υποστήριξη.
Επίσης ένας άλλος τομέας είναι αυτός της υγείας, στον οποίον τομέα έχει γίνει σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια κι εσείς γνωρίζετε εξάλλου πόσο δεσμεύεται και πόσο αφοσιωμένος σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο Υπουργός Υγείας.
Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια πρώιμη επιτυχία σε αυτό το σημείο, όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, ούτως ώστε να υλοποιηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις και τελικώς να φτάσουμε σε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα είναι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών.
Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ στη χρονική διάσταση, στον παράγοντα χρόνος δηλαδή για τις μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, ήδη υπάρχουν κάποιες πρώτες επιτυχίες και τους επόμενους μήνες αναμένεται επίσης να δρέψετε τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών σας.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η μελέτη, η έκθεση του ΟΟΣΑ όπως ανακοινώθηκε για την επόμενη εβδομάδα, η οποία προσφέρει μια τέτοια δυνατότητα. Αντιστοίχως επίκειται η δημοσιοποίηση μιας δεύτερης έκθεσης συνταχθείσας και πάλι από τον ΟΟΣΑ ή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο και θα επιδοθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Θα προσφέρει επίσης το περιθώριο βραχυπρόθεσμης παρακολούθησης, follow up, επομένως για τους επόμενους μήνες και όχι απλώς για τα επόμενα έτη μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή και την εξέλιξη των προτάσεων που θα συμπεριλαμβάνει. Σε αντιδιαστολή με αυτό που θα ισχύσει στην περίπτωση της υγείας, καθώς στον τομέα της υγείας δεν περιμένει κανείς αλλαγές εν μία νυκτί, ούτε καν σε λίγους μήνες. Θα χρειαστούν δηλαδή τρία με πέντε χρόνια για να δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω τον κ. Reichenbach αν θα μπορούσε να κάνει ένα σχόλιο για το αν υπάρχει πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ειδικά στο θέμα της αξιολόγησης, του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
H. REICHENBACH: Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες, τους πρόσφατους μήνες, καθώς δημιούργησε ένα σύστημα αξιολόγησης των δομών των διαφόρων Υπουργείων.
Σε αυτή την προσπάθεια αξιολόγησης των δομών συμμετείχαν περισσότεροι από 400 αξιωματούχοι. Αναμένεται κατόπιν να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα των δομών και επομένως η πολιτική ανθρωπίνων πόρων στην οποία εσείς αναφερθήκατε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας.
Ο κ. Υπουργός τώρα έχει σαφή εικόνα για το πόσο σημαντικό είναι το καθήκον που του έχει ανατεθεί και πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του για την επόμενη διετία και προχωρεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό, ούτως ώστε να υλοποιήσει σε αυτή την επερχόμενη διετία περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους αυτοκινητόδρομους υπάρχει κάποιο νέο;
H. REICHENBACH: Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο νέο επ΄ αυτού. Οι διαδικασίες προχωρούν, αυτή τη στιγμή το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τα σχετικά έγγραφα και αναμένεται λίαν συντόμως να γνωμοδοτήσει και κατόπιν θα αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το νομοθετικό σκέλος κι ελπίζω όλα αυτά να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.