Η παρουσίαση του νομοσχεδίου, από τους αρμόδιους υπουργούς:
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σκορδάς παρουσίασαν το νομοσχέδιο σχετικά με τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
Τι είπαν
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γεια σας. Ο εκσυγχρονισμός των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας έτσι ώστε η χώρα να φύγει από το τέλμα της ύφεσης και να μπει σε μια καινούργια εποχή ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Ο πρώτος κύκλος παρεμβάσεών μας στην αγορά έχει ήδη ολοκληρωθεί με πρωτοβουλίες που τον τελευταίο χρόνο έχουμε πάρει, όπως π.χ. για το βρεφικό γάλα, για τα καπνικά είδη, για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και με τις καινούργιες απλούστερες υγειονομικές διατάξεις.
Σήμερα, μ’ αυτό το νομοσχέδιο προχωρούμε σ’ έναν δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων. Παρουσιάζουμε την οριστική μορφή του νομοσχεδίου που καταργεί τον ισχύοντα αναχρονιστικό αγορανομικό κώδικα ο οποίος έχει τεθεί σ’ εφαρμογή από το 1946. Παρουσιάζουμε συγκεκριμένα τους νέους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, για τους οποίους προηγήθηκε όπως ξέρετε, διαβούλευση αρκετών μηνών.
Το νομοσχέδιο αυτό κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Για να είμαι ακριβής, έχουν αυτή την ώρα που μιλάμε υπογράψει εκτός από μένα 6 ακόμα συναρμόδιοι Υπουργοί και απομένει η τελευταία υπογραφή του κ. Στουρνάρα με τον οποίο έχουμε συνεννοηθεί όμως, είναι θέμα λίγων ωρών η κατάθεσή του στη Βουλή.
Στόχος μας δεν είναι φυσικά ν’ αντικαταστήσουμε τον παλιό αγορανομικό κώδικα με νέες ασφυκτικές και ατελέσφορες διατάξεις. Αντιθέτως, σκοπός μας είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της αγοράς με βάση τα πιο πετυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα. Με την ενίσχυση του ανταγωνισμού αφ’ ενός, αλλά και των ελέγχων προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και φυσικά του καταναλωτή.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά, κινούμαστε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε 5 άξονες.
Πρώτον: Καταργούμε τις ισχύουσες απαρχαιωμένες διατάξεις και θεσπίζουμε την υποχρεωτική κωδικοποίηση των αγορανομικών διατάξεων ανά πενταετία. Καταργείται π.χ. η αρμοδιότητα του Υπουργού να ρυθμίζει ακόμα και τον τρόπο και τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων και επίσης η δυνατότητά του για απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης προϊόντων.
Οι καινούργιοι κανόνες διακίνησης, εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, αυτό που είχαμε συνηθίσει να λέμε «αγορανομικές διατάξεις» μέχρι σήμερα, θα διέπονται απ’ αυτό το καινούργιο πνεύμα. Δηλαδή με τις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις, περισσότερες εταιρείες θα πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να διευρυνθούν οι επιλογές του καταναλωτή.
Αυτή η λογική του κράτους το οποίο θεωρητικώς ήταν πανταχού παρόν και ρύθμιζε και την τελευταία λεπτομέρεια σε σχέση με τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων, αποδείχθηκε ατελέσφορη. Και πολλές φορές δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να εξυπηρετεί επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα, λειτουργώντας τελικά εις βάρος του καταναλωτή ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσα, θεσμοθετείται η κωδικοποίηση των αγορανομικών διατάξεων ανά 5ετία, ώστε στο εξής συντονισμένα να διατηρούμε ό,τι εξακολουθεί να είναι χρήσιμο και να καταργούμε ό,τι είναι πια αναχρονιστικό, ακολουθώντας σύγχρονες, ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτός είναι ο πρώτος άξονας παρέμβασης του νομοσχεδίου.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τους ελέγχους και τις ποινές. Καθιστούμε πιο αυστηρές αλλά και πιο αντικειμενικές και σαφείς τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα. Έτσι, όλοι, ελεγκτές και ελεγχόμενοι, θα γνωρίζουν ακριβώς τους κανόνες του παιχνιδιού και θα υπάρξει διαφάνεια. Δε θα υπάρχει πια το εύρος στα πρόστιμα που υπήρχε μέχρι τώρα.
Τι θέλω να πω, ένα παράδειγμα: Αν βρεθεί πειραγμένη αντλία σε βενζινάδικο, η ποινή δε θα είναι έως 30.000 ευρώ, έτσι ώστε ο ελεγκτής να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται από το 1 ευρώ μέχρι τα 30.000, αλλά θα είναι ακριβώς 30.000 ευρώ για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παράνομης συναλλαγής. Άρα έχουμε και πιο αυστηρά πρόστιμα, αλλά και ένα αντικειμενικό τρόπο ορισμού των προστίμων.
Παράλληλα, σχετικά με την αυστηροποίηση των κυρώσεων, ενώ μέχρι πρότινος η διάθεση επιβλαβών τροφίμων συνδεόταν κυρίως με χρηματικές ποινές, πλέον θα τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών για να προσέχουν αυτοί οι οποίοι παίζουν με την υγεία του καταναλωτή. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα της άμεσης καταβολής εντός 30 ημερών του 50% του επιβληθέντος προστίμου, με παράλληλη όμως παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο και ν’ αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και κοστοβόρες διαδικασίες στα Δικαστήρια.
Θυμίζω ότι αυτό δεν αποτελεί πρωτοτυπία για το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι η πρακτική που ακολουθείται ήδη στον ΚΟΚ όπου μπορείς να καταβάλλεις το 50% του προστίμου και τελειώνει εκεί η δίωξη, σταματάει η όποια εμπλοκή στα Δικαστήρια και κάθε διαδικασία σχετική με το θέμα.
Άρα, πρώτον, εκσυγχρονισμός του πλαισίου με βάση το οποίο θα μπορούν να προχωρούν κι οι καινούργιες αγορανομικές διατάξεις, δεύτερον νέα φιλοσοφία στα πρόστιμα και στις ποινές.
Τρίτον: Κάνουμε μια ακόμα παρέμβαση σε σχέση με την αγορά των καυσίμων. Εισάγονται νέες διατάξεις για την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία, το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Σε περίπτωση όπως λέγεται, πειραγμένης αντλίας, πέραν των άλλων κυρώσεων και των ποινικών διατάξεων, όπως είναι η φυλάκιση 6 μηνών για τον πρατηριούχο, από δω και πέρα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης και δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση όχι μόνο στον παραβάτη, αλλά και στο σύζυγο και συγγενείς μέχρι 2ου βαθμού.
Γιατί το κάνουμε αυτό: Γιατί μέχρι τώρα είχαμε διάφορες περιπτώσεις όπου θεωρητικώς κάποιος έχανε την άδεια, αλλά την επομένη μέρα στο ίδιο μέρος μ’ ένα συγγενικό του πρόσωπο, μ’ έναν τρόπο που πολλές φορές κι εσείς, τα ΜΜΕ είχατε καταγγείλει, αποκτούσε πάλι το δικαίωμα να έχει άδεια.
Επίσης, προβλέπεται για πρώτη φορά η διενέργεια ελέγχων από ειδικά μετασκευασμένα οχήματα, τα λεγόμενα «μυστικά αυτοκίνητα», τα οποία θα δύνανται να κάνουν έλεγχο χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση. Επιπλέον, με πλέγμα ρυθμίσεων στις οποίες καταλήξαμε μετά από μακρά διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα συνάπτονται στο εξής υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ των εταιρειών χονδρικής και των πρατηρίων εμπορίας.
Σ’ αυτές θα πρέπει ν’ αποτυπώνεται υποχρεωτικά εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις κτλ. Έτσι θα εξασφαλιστεί διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, καθώς τόσο ο καταναλωτής αλλά φυσικά και το κράτος θα γνωρίζουν πλέον τα περιθώρια κέρδους.
Επίσης, όπως ξέρετε, απ’ την πλευρά μας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες για τα συστήματα ελέγχων εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, που θα τοποθετηθούν στα πρατήρια των καυσίμων με επιδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όπως είχαμε εξαγγείλει.
Το τελευταίο διάστημα, αφού εμείς είχαμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες, είχαμε μια γραφειοκρατική καθυστέρηση στην Κοινωνία της Πληροφορίας, την οποία δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω και για την οποία πολεμήσαμε να ξεπεράσουμε. Δεν έχουμε λόγο να κρύψουμε τίποτε απ’ αυτά.
Τελειώσαμε απ’ την πλευρά μας, καθυστέρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, ευτυχώς ξεπεράστηκε το πρόβλημα και τώρα μπαίνει οριστικά το νερό στο αυλάκι.
Με το νέο νομοσχέδιο, πέραν αυτού που ήδη ξέρετε για την επιδότηση στα πρατήρια τα οποία έχουν ανταποκριθεί, όπως γνωρίζετε και θα βάλουν όλα συστήματα εισροών εκροών, τα συστήματα ελέγχων θα μπουν πια και σε άλλα σημεία κλειδιά, όπως π.χ. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης.
Στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Δε θέλουμε το σύστημα διακίνησης υγρών καυσίμων να μπάζει σε κάποιο σημείο. Και προσπαθούμε παντού, από τα διυλιστήρια μέχρι και το τελευταίο πρατήριο, να υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου με βάση το οποίο, με διαφανή τρόπο θα γίνεται η διακίνηση των υγρών καυσίμων. Άρα, τρίτη παρέμβαση, τα καύσιμα.
Τέταρτη παρέμβαση: Αλλάζουμε το καθεστώς των εκπτώσεων. Ο καταναλωτής στην πραγματικότητα πια στην Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα όχι δυο φορές το χρόνο αλλά κάθε 3 μήνες, να ψωνίζει φθηνότερα με καθεστώς εκπτώσεων. Θα υπάρχουν 4 όπως είναι αυτονόητο, και όχι 2 περίοδοι εκπτώσεων. Οι τακτικές περίοδοι εκπτώσεων, δεν αναφέρομαι στις προσφορές, είναι άλλη δουλειά οι προσφορές, οι τακτικές περίοδοι εκπτώσεων θα είναι από τη 2η Δευτέρα του Γενάρη, μέχρι το τέλος του Φλεβάρη και από τη 2η Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Αυτές είναι οι τακτικές που αντιστοιχούν περίπου σ’ αυτό που ισχύει σήμερα. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι: το 1ο δεκαήμερο του Μάη και το 1ο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Άρα στο εξής θα έχουμε εκπτώσεις και το Μάη και το Νοέμβρη, που για τα ελληνικά δεδομένα είναι κάτι καινούργιο όπως αντιλαμβανόμαστε.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις πινακίδες και η παλιά και η νέα τιμή για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Αυτός είναι ο τέταρτος άξονας παρεμβάσεων.
Και καταλήγω με τον πέμπτο άξονα, αυτόν που έχει συζητηθεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Έχει συζητηθεί περισσότερο, διότι ήταν ο περισσότερο πολιτικά αμφιλεγόμενος, αλλά εγώ θεωρώ σημαντικές και όλες τις άλλες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα τις παρεμβάσεις που ρυθμίζουν το ζήτημα σε σχέση με τη φιλοσοφία αντιμετώπισης των προβλημάτων της αγοράς. Το πλαίσιο που θα επιτρέπει να εκδίδονται καινούργιες αγορανομικές διατάξεις είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση, αλλά εν πάση περιπτώσει έρχομαι σε αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο το κοινό αυτή την ώρα και τα Μέσα Ενημέρωσης.
Αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις όχι μόνο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις και στα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Εμείς, της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα εμείς οι δύο, ο Θανάσης Σκορδάς και εγώ, εξακολουθούμε να έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη. Δεν έχουμε πάθει κάποια λοβοτομή έτσι ώστε να ξεχάσουμε αυτά τα οποία σας λέγαμε μέχρι χτες. Αλλά όπως από το Μάιο σας είχα πει, εμείς οι δυο και σίγουρα η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή προκειμένου να περάσουμε τις θέσεις μας έτσι όπως σας τις είχαμε παρουσιάσει.
Άρα αυτονόητα θα έπρεπε να καταλήξουμε σε ένα στάδιο νωρίτερα ή αργότερα σε ένα πολιτικό συμβιβασμό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που και προσωπικά καταλήγω σε συμβιβασμούς. Αν θέλετε να δώσω κι ένα προσωπικό τόνο, αυτή ήταν η δουλειά μου επί κάμποσα χρόνια στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τότε και έπρεπε να διαπραγματεύομαι με τα υπόλοιπα Κόμματα, γιατί κανένα Κόμμα δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία.
Το καλό είναι ότι ο συμβιβασμός αυτός, οδηγεί σε σημαντικά βήματα μπροστά σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
Τι θα συμβαίνει από εδώ και πέρα. Μέχρι τώρα ξέρετε ότι είχαμε δυο Κυριακές που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα και πολλές φορές και τη δεύτερη γινόταν ένας μικρός πόλεμος για να το πετύχει κανείς. Θυμίζω τι είχε γίνει πέρσι, τις απεργίες και τα λοιπά. Τώρα όλα τα καταστήματα μεγάλα και μικρά, χωρίς καμία εξαίρεση και τα σούπερ μάρκετ, όχι μόνο τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για 7 Κυριακές το χρόνο.
Ποιες θα είναι οι 7 Κυριακές του χρόνου; Θα είναι 2 Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, η Κυριακή των Βαΐων και θα είναι και η πρώτη Κυριακή κάθε μιας από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, δηλαδή μια φορά το Γενάρη, μια φορά το Μάιο, μια φορά τον Ιούλιο και μια φορά το Νοέμβριο.
Τότε όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, εφόσον το θέλουν. Δεν υπάρχει δίκαιο εξαναγκασμού. Εάν κάποιος θεωρήσει πιο σοφή πρακτική για την επιχείρησή του να παραμείνει κλειστός, μπορεί να το κάνει.
Δεύτερον. Τα μικρά καταστήματα όσα δηλαδή είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε shops in a shop, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να είναι ανοιχτά δυνητικά εκ του νόμου έως και όλες τις Κυριακές και τις 52 Κυριακές, με την εξής προσθήκη: αφ’ ης στιγμής ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δυο μήνες κάθε Αντιπεριφερειάρχης και για την περίπτωση της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, ο Δήμαρχος Αθηναίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τον αριθμό των Κυριακών σύμφωνα με την άποψη που οι ίδιοι θα έχουν, για το χώρο ευθύνης τους ο καθένας από αυτούς.
Εάν το διάστημα αυτό παρέλθει άπρακτο και δεν υπάρξει κάποια περιοριστική ρύθμιση για τον αριθμό των Κυριακών από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη ή του Δημάρχου, τότε τα μικρά καταστήματα δηλαδή τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., εφόσον το θέλουν θα είναι ανοιχτά έως και 52 Κυριακές το χρόνο, τις υπόλοιπες 45 δηλαδή, για τις 7 μίλησα έτσι κι αλλιώς.
Προσθέτω πως εξυπακούεται ότι δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των απασχολουμένων στο εμπόριο και επίσης ότι όποιες ρυθμίσεις χρειάζονται σε σχέση με τις υπερωρίες και τα λοιπά, ισχύουν στο ακέραιο. Εννοείται επίσης ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι θρησκευτικές ανάγκες που λόγω Κυριακής υπάρχουν, κοντολογίς στην ώρα της Λειτουργίας προφανώς δεν θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.
Από πλευράς μας θεωρούμε πως η προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας στο μέτρο του δυνατού. Σε κάθε περίπτωση όμως μετά από τη συνεννόηση που υπήρξε και τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, δίνεται όπως αντιληφθήκατε η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποφασίζει για το θέμα των Κυριακών.
Τι γίνεται με αυτές τις ρυθμίσεις; Ποια αποτίμηση κάνουμε εμείς; Η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κρατούντα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά σε όσες είναι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί όπως παραδείγματος χάριν η Ιταλία και η Ισπανία, όπου έχει γίνει ήδη η απελευθέρωση.
Επιχειρούμε επίσης πέρα της διάστασης τουρισμός, που είναι πολύ σημαντικό και ξέρετε ότι ο ΣΕΤΕ (ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) είναι υπέρ αυτής της ρύθμισης, επιχειρούμε επίσης να ξαναζωντανέψουμε τα κέντρα των πόλεων, που το Σαββατοκύριακο ερημώνουν με αρνητικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών.
Στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης μπορεί να κατεβαίνουν οικογένειες με τα παιδιά και να κάνουν βόλτα, ακόμη κι αν δεν ψωνίσουν. Είναι κέρδος για τα υπόλοιπα καταστήματα, τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τα περίπτερα. Είναι κέρδος για την εικόνα της πόλης.
Τρίτον, δίνεται η δυνατότητα σε καταναλωτές είτε είναι Έλληνες είτε είναι τουρίστες, να κάνουν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες. Οι Έλληνες που ζουν σε περίοδο κρίσης θα έχουν πάντως τη δυνατότητα να ψωνίζουν σε ώρες που δεν θα προλάβαιναν ορισμένοι από αυτούς να ψωνίσουν και οι τουρίστες που σίγουρα έχουν κάποια χρήματα να ξοδέψουν θα μπορούν να τα ξοδεύουν.
Πρόσφατα οι εταιρείες κρουαζιέρας με τις οποίες συναντηθήκαμε για άλλο λόγο, μου εξέφρασαν την κατάπληξή τους που στην Αθήνα για παράδειγμα, στην οποία βρίσκεται το πιο γνωστό πολιτιστικό μνημείο του κόσμου, η Ακρόπολη, κατεβαίνουν τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια και δεν μπορούν να ψωνίσουν, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με τις συνήθειες που κυκλοφορούν σε άλλες πόλεις της Μεσογείου.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτό το διαζύγιο με την κοινή λογική και η ζημιά που προκαλούμε στην εθνική οικονομία. Ο τουρισμός συνδέεται με το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Που θα πάει αυτή η ιστορία με τους δογματισμούς; Που θα πάει η προσπάθεια να σταματήσουμε τη γη, να κατέβουμε; Όταν όλος ο κόσμος πάει προς μια κατεύθυνση, εμείς μόνοι μας περίπου να θέλουμε να πάμε προς την άλλη; Ζημιώνοντας τελικά τις οικογένειές μας, ζημιώνοντας τις προοπτικές του τόπου, υπονομεύοντας τις προοπτικές του τόπου.
Επίσης με αυτή τη ρύθμιση πέραν του τουρισμού, πέραν του οφέλους για τα κέντρα των πόλεων, πέραν της διεύρυνσης των δυνατοτήτων των καταναλωτών, δίνεται μια προτεραιότητα στις στις μικρότερες επιχειρήσεις. Διότι όλες οι επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτές για 7 Κυριακές, μόνο οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να είναι ανοιχτές τις υπόλοιπες Κυριακές, αποκτώντας έτσι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ή αν θέλετε αντισταθμίζοντας το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν εκ των πραγμάτων σε κάποιο βαθμό έναντι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και την απασχόληση. Τώρα αυτό κυρίες και κύριοι δεν το λέμε μόνο εμείς. Εμείς είχαμε παραγγείλει μια μελέτη στον ΟΟΣΑ που τμήματά της, τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα, σας τα παρουσιάζουμε σήμερα. Και όσα θα σας πω από εδώ και πέρα δεν είναι δικές μου απόψεις, είναι απόψεις του ΟΟΣΑ. Η μελέτη μου παρουσιάστηκε κατά σύμπτωση χθες και έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας μας με τον Οργανισμό και βασίζεται σε στοιχεία από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Στη μελέτη αυτή αποδεικνύεται το πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα από τη μελέτη του ΟΟΣΑ μεταξύ των άλλων μπορούμε να κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις: πρώτον, αν παρατηρήσει κανείς το χάρτη της Ευρώπης το 1999 και το 2011, θα δείτε ότι το 1999 το καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς τις Κυριακές ήταν ένα μειοψηφικό καθεστώς, μια μειοψηφική τάση. Το 2011 οι χώρες στις οποίες υπάρχει ο περιορισμός μέχρι σήμερα, κατά τη μελέτη του ΟΟΣΑ είναι πέντε. Πέντε σε όλη την Ευρώπη.
Σε όλες τις άλλες υπάρχει είτε μερική, είτε απόλυτη απελευθέρωση. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα απόλυτης απελευθέρωσης την Ιταλία, μια χώρα κατ’ εξοχήν ανταγωνιστική στην Ελλάδα, που το 2011 αποφασίστηκε με συμφωνία όλων των κομμάτων να πάνε ακόμη παραπέρα απ’ ό,τι πάμε σήμερα εμείς και να ανοίγουν όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, όλες τις Κυριακές.
Ο χάρτης, νομίζω, της Ευρώπης, μιλάει μόνος του. Και γι’ αυτούς που είναι αρνητές αυτών των μέτρων, θέλω να πω πως τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Υπάρχει μια κατάσταση σε όλη την Ευρώπη για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη ανάγνωση. Και μια τάση η οποία είναι πάρα πολύ σαφής.
Πρώτο στοιχείο λοιπόν το οποίο επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ είναι η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη.
Δεύτερο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχετε τα στοιχεία, η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να μας απαλλάξει από μια ζημιά για τους καταναλωτές που ο ΟΟΣΑ έχει ένα μοντέλο και την υπολογίζει, που θεωρεί ότι είναι 309 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Είναι ζημιά για την τσέπη των καταναλωτών αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα δηλαδή. Όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα που υποτίθεται ότι γινόταν για το καλό μας.
Και τρίτον, κατά τη μελέτη του ΟΟΣΑ και μάλιστα έχει κάνει μελέτη και κατά κλάδο, η απελευθέρωση θα μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 30.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του εμπορίου, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις έμμεσες θέσεις. Σας δίνουμε και τον πίνακα με τις θέσεις που κατά κλάδο, κατά την άποψη του ΟΟΣΑ, επαναλαμβάνω, ο οποίος θέλω να πιστεύω ότι δεν φαντάζεται κανείς ότι είναι όργανό μας. Κατά την άποψη του ΟΟΣΑ θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα βρίσκεται βεβαίως σε ύφεση, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να κλειστούμε στο καβούκι μας και να περιορίσουμε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σωρεύτηκαν μέχρι τώρα από τις πρακτικές του παρελθόντος, απλά και μόνο με τη διαιώνιση των παλαιών πρακτικών. Κι ούτε έχει κανένα νόημα να είναι κάποιος υπουργός, ή βουλευτής, ή οτιδήποτε τέτοιο και να παραμένει απαθής στα προβλήματα από το φόβο του πολιτικού κόστους, ή απλά και μόνο να εισηγείται για να κάνει τον καλό σε κάποιους. Δεν βαριέστε, τα λάθη του παρελθόντος θα συνεχίσουμε και ας προσθέσουμε και μερικά λάθη ακόμη από τις παλιές αποτυχημένες συνταγές του παλιού ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., έτσι ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση.
Δεν θα διορθωθούν τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ παλιά και η Ν.Δ. παλιά, απλά και μόνο εάν ενισχύσουμε τη συνταγή της αποτυχίας και αυξήσουμε την παρέμβαση του κράτους και αυξήσουμε τα δανεικά και αυξήσουμε τον προστατευτισμό και αυξήσουμε όλα αυτά τα λάθη τα οποία έγιναν για κάποιες 10ετίες.
Η κατάσταση στη χώρα μας αλλάζει αν πραγματικά αποφασίσουμε να γίνουμε Ευρώπη. Γι’ αυτό σας δείξαμε το χάρτη της Ευρώπης και γι’ αυτό σας κάναμε και τη σύγκριση ανάμεσα στο 1999 και στο 2011. Η Ελλάδα λοιπόν θα γίνει Ευρώπη και η παρέμβαση του υπουργείου αυτή δεν είναι η πρώτη, όπως σας είπα, είναι ο δεύτερος κύκλος των παρεμβάσεων. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις, χωρίς να φοβηθούμε το κόστος γιατί αυτό που μετράει είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική για να προσελκύσουμε με αυτό τον τρόπο επενδύσεις στη χώρα μας και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, διότι γι’ αυτό θα κριθούμε. Δεν θα κριθούμε από τις δημόσιες σχέσεις μας. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.
Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η παρέμβασή μας για το καινούργιο μοντέλο της εξωστρέφειας που θα αλλάξουν όλα, θα ακολουθήσει η νομοθέτηση σε σχέση με τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τον καλύτερο έλεγχο των τιμών με βάση τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ. Θα στηριχθούμε στη μελέτη που έχει γίνει σε τέσσερις τομείς: λιανική, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και τουρισμός και θα ακολουθήσει επίσης μια εξίσου ριζοσπαστική παρέμβαση για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.
Τώρα σε αυτό το υπουργείο φτάσαμε στη φάση της συγκομιδής. Ξέρετε ότι χρειάζεται κάποια περίοδος προετοιμασίας, ξεκινήσαμε με τον επενδυτικό νόμο, προχωρήσαμε με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, με την παρέμβαση για τα νοικοκυριά. Τώρα έχουμε τη ρύθμιση αυτή για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και ακολουθούν, όπως σας είπα, η ρύθμιση για την εξωστρέφεια, η ρύθμιση για τις αδειοδοτήσεις, η ρύθμιση για τα εμπόδια εισόδου στην αγορά. Μια σειρά από βασικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε η εικόνα της Ελλάδας στο χώρο της αγοράς και των επιχειρήσεων να αλλάξει.
Να μην έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε, διότι όπως έχω τονίσει και άλλες φορές, αυτή η μάχη, έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι μια μάχη για την πατρίδα μας και σε αυτά δεν υπάρχουν ούτε προσωπικοί, ούτε κομματικοί υπολογισμοί. Υπάρχει μόνο η συνείδησή μας και η Ελλάδα και έτσι θα προχωρήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιες διευκρινίσεις. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα των αλλαγών που μιλάτε ότι καταργείται η αρμοδιότητα του υπουργού να απαγορεύει την ελεύθερη διάθεση προϊόντων. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν, να μας δώσετε ένα παράδειγμα που υφίσταται ακόμη αυτό και ποια θα είναι η αλλαγή σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, σε κάποιο συγκεκριμένο είδος επιχείρησης.
Και δύο ακόμη ερωτήσεις, εάν μου επιτρέπετε. Δεν θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά στις υπόλοιπες πέραν των επτά Κυριακών. Είπατε ότι τα καταστήματα που είναι σε εκπτωτικά χωριά, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα. Νομίζω δεν αναφέρατε τι γίνεται στην περίπτωση των καταστημάτων που βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, όπως το είχαμε παρουσιάσει και την πρώτη φορά που είχε γίνει η παρουσίαση της πρότασης, εξαιρούνται όλα. Είτε είναι εμπορικά κέντρα, είτε είναι εκπτωτικά χωριά, είτε είναι αλυσίδες οποιασδήποτε μορφής, δεν ξέρω εάν χρειάζεται κάποια άλλη πιο σαφής τοποθέτηση.
Ξέρω ότι έχουν υπάρξει προτάσεις από πολλές πλευρές και για τα Franchise και για τα εμπορικά κέντρα, ειδικά των περιφερειακών δήμων, ή των επαρχιακών πόλεων. Εν πάση περιπτώσει η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο να νομοθετήσει επ’ αυτού. Το σχέδιο νόμου εξαιρεί όλα αυτά που είναι με αυτή τη μορφή. Είναι αυτό σαφές, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις;
Το δεύτερο, για την ελεύθερη διάθεση, συνδέεται με τις αγορανομικές διατάξεις που είχαν παρουσιαστεί και είχαμε αναφέρει παραδείγματα με τους ξηρούς καρπούς στις κάβες κλπ. Όλη αυτή η ιστορία βεβαίως μπαίνει κάτω από το πλαίσιο των υγειονομικών διατάξεων. Εάν δηλαδή για λόγους υγειονομικούς κάτι δεν μπορεί να συνυπάρχει με κάτι άλλο, αυτό εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν είναι το αυθαίρετο δικαίωμα του υπουργού να προσδιορίζει κάθε φορά τι μπορεί να διατίθεται από κάθε τύπο καταστήματος.
Θυμίζω την παρουσίαση που είχαμε κάνει στις αγορανομικές διατάξεις. Περί αυτού πρόκειται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να το κάνω πιο σαφές από πλευράς πνεύματος, αντίληψης, προσπαθούμε να τελειώσουμε με αυτή την ολίγο σουρεαλιστική νοοτροπία που υπήρχε στον τόπο μας, ότι όλα απαγορεύονται, εκτός εάν επιτρέπεται κάτι ρητώς. Με αποτέλεσμα πολλά κοινοβούλια να είχαν γίνει κατά καιρούς μηχανισμοί απαγορεύσεων. Στο τέλος από τις πολλές απαγορεύσεις, αλυσοδέσαμε την οικονομία, αλυσοδέσαμε τις επιχειρήσεις, αλυσοδέσαμε τους εαυτούς μας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Θέλαμε να κάνουμε επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματίες και επενδύσεις χωρίς επενδυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λίγο πιο συγκεκριμένο αυτό. Επειδή με βάση τις εκθέσεις της τρόικας και όχι μόνο το προσχέδιο αλλά κι αυτή που υπήρχε στον προηγούμενο ερχομό τους το Μάιο, υπήρχε η πρόβλεψη για διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Μήπως αυτή η νομοθεσία τώρα κάτω από αυτή την ομπρέλα θα καλύψετε κι αυτό το θέμα; Επειδή προβλέπεται ότι εκεί θα υπάρχει μέχρι το Σεπτέμβριο η σχετική νομοθεσία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι θέμα που αφορά το Υπουργείο Υγείας και για λόγους δεοντολογίας δεν θα ήθελα να μπω σε αυτό. Επαναλαμβάνω όμως –και δεν το σχετίζω με αυτό το θέμα- ότι έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό νομοθέτημα, που γίνεται με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, θα προετοιμαστεί με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και το οποίο νομοθέτημα θα στοχεύει ακριβώς στο να υπάρχει ένα χαμηλότερο επίπεδο τιμών για τους καταναλωτές.
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις σε σχέση με τα εμπόδια εισόδου για τα οποία συζητάμε, για τη μικρότερη παρέμβαση του κράτους για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, δεν γίνεται διότι δεν έχουμε άλλη δουλειά παρά να δουλεύουμε για τον ανταγωνισμό. Γίνεται διότι καθήκον μας είναι να δουλεύουμε για τους καταναλωτές και έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι όταν υπάρχει ανταγωνισμός, όταν δεν κάνουμε χατίρια σε επιμέρους επιχειρηματίες και σε επιμέρους κοινωνικές ομάδες, ομάδες πίεσης, για να κερδίσουμε προσωρινά κάποιες ψήφους εξυπηρετώντας τις και βάζοντας εμπόδια εισόδου στην αγορά, όταν δεν το κάνουμε αυτό, τότε πραγματικά λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός και ωφελείται ο καταναλωτής.
Θέλουμε λοιπόν να είμαστε Κυβέρνηση των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων, όχι των επιμέρους ομάδων πιέσεως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας αναλύσετε τα 309 εκ. ευρώ που σημειωνόταν αυτή η ζημιά; Δηλαδή πιο αναλυτικά. Και δεύτερον κ. Σκορδά να ξαναγυρίσω στην ερώτηση της κας Μανιφάβα, για παράδειγμα το Mall που δεν είναι εκπτωτικό πολυκατάστημα, ή το Avenue θα μπορεί να λειτουργεί τις 52 Κυριακές τα καταστήματα που είναι σε αυτό, ή όχι;
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Ξαναλέω, εξαιρούνται όλα τα εμπορικά κέντρα, παρά το γεγονός ότι από πολλές πλευρές έχει τεθεί το θέμα ότι σε πολλά εμπορικά κέντρα, υπάρχουν μικρά καταστήματα μεμονωμένων εμπόρων, οι οποίοι πραγματικά έχουν ένα εύλογο αίτημα, γιατί διαφοροποιούνται από το να είχαν το κατάστημά τους σε ένα άλλο οποιοδήποτε δρόμο μιας πόλης.
Αλλά αυτή τη στιγμή η πρόταση που κατατίθεται στη Βουλή της Κυβέρνησης, τα εξαιρεί. Μην το επαναφέρουμε θα δημιουργηθούν παρεξηγήσεις χωρίς λόγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί στη συζήτηση στη Βουλή, όμως στη Βουλή να αλλάξει.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Η Βουλή τα πάντα μπορεί να αλλάξει. Κυρίαρχο νομοθετικό όργανο είναι.
Τώρα, στο ερώτημα του πως προκύπτει το όφελος του καταναλωτή. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν με βάση τις μελέτες του ΟΟΣΑ και αυτή και παλαιότερες που υπάρχουν, σε δυο πράγματα: πρώτον θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών στα καταστήματα και θα μειώσουν τις τιμές. Το τελικό γινόμενο της μιας περίπτωσης προ της αλλαγής να το πω έτσι και της κατάστασης μετά την αλλαγή, υπολογίζουν με βάση τη μεθοδολογία που έχουν χρησιμοποιήσει ένα όφελος 309 εκ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι βάθος χρόνου;
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Δεν υπάρχει βάθος χρόνου. Ετήσια επίπτωση είναι. Να το πω διαφορετικά: εάν υποθέσουμε ότι σήμερα έχουμε 1.000 μονάδες αγαθών που πωλούνται μέσα στο χρόνο και αυτές κοστίζουν 1.000 ευρώ, με το νέο καθεστώς υπολογίζεται ότι οι 1.000 μονάδες αγαθών θα αυξηθούν θα πάνε 1.050-1.100 και η συνολική δαπάνη γι’ αυτές τις 1.100 μονάδες, βελτιωμένων των τιμών λόγω του ανταγωνισμού, θα κατέβουν στις 750-800. Οπότε η διαφορά του ενός γινομένου από το άλλο, δημιουργεί ένα όφελος 309 εκ. Αυτά θα είναι χρήματα που θα περισσέψουν στην τσέπη των νοικοκυριών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Δεν κατάλαβα καλά για τις Κυριακές, σε όλες τις Περιφέρειες την αρμοδιότητα για το ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά την έχει ο Αντιπεριφερειάρχης. Σωστά κατάλαβα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαιρείται η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και ο Πειραιάς; Γιατί όμως σε αυτές τις Περιφέρειες αποφασίζουν οι Δήμαρχοι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κι εγώ κάτι επ’ αυτού. Όταν λέμε ότι έχει αρμοδιότητα ο Αντιπεριφερειάρχης ή οι Δήμαρχοι, λαμβανομένων υπόψη των αιτημάτων των εμπορικών Συλλόγων, ή είναι μια απόφαση που παίρνει η Περιφέρεια από μόνη της ή ο Δήμος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν η απόφαση θα λαμβάνεται με τα κριτήρια που ο καθένας έχει. Εκλεγμένοι άρχοντες είναι, φαντάζομαι ότι θα λογαριάσουν το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, θα ακούσουν όλους τους ενδιαφερόμενους και στο τέλος θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους.
Πάντως η ρύθμιση λέει αυτό το οποίο σας είπαμε, ότι αποφασίζουν οι Αντιπεριφερειάρχες εντός διμήνου και εάν δεν αποφασίσουν τότε ισχύει η ρύθμιση ανοιχτά τα μαγαζιά εφόσον το θέλουν όλες τις Κυριακές. Στην περίπτωση της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, τα δυο Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, συμφώνησαν σε αυτή τη ρύθμιση έτσι ώστε να δοθεί μια προτεραιότητα σε αυτούς τους τρεις Δήμους, που είναι ιστορικοί και είναι και μεγάλοι και πάντοτε είχαν μια ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημόσια ζωή της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις 10 Περιφέρειες θα αποφασίζουν οι Αντιπεριφερειάρχες και στις τρεις …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η διαφορά μεταξύ της πολιτικής και των δημοσίων σχέσεων ξέρετε ποια είναι; Η διαφορά μεταξύ της πολιτικής και των δημοσίων σχέσεων είναι ότι στις δημόσιες σχέσεις αυτό που κάνεις το βρίσκουν όλοι συμπαθές, ενώ στην πολιτική, επιλέγεις.
Εμείς κάναμε αυτή την επιλογή. Και γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε και πολιτική. Εάν μέναμε απαθείς, αδιάφοροι, αν δεν αλλάζαμε τίποτε, τότε θα κάναμε δημόσιες σχέσεις. Θα ήμασταν συμπαθείς για ένα δυο μήνες και μετά θα πήγαινε ο λογαριασμός στους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι αποφασίζουν οι Δήμαρχοι και οι Αντιπεριφερειάρχες; Τι ακριβώς θα αποφασίζουν; Αν δηλαδή θα υπάρχει μια περιοχή στην οποία τα καταστήματα θα μένουν 40 τόσες Κυριακές ανοιχτά; Θα μπορούν δηλαδή να πουν ότι «επειδή στην Ερμού είχαμε 40 Κυριακές ανοιχτά τα μαγαζιά, τις επόμενες δεν θα πρέπει να είναι», ακριβώς λίγο να δώσουμε το πλαίσιο. Εγώ δεν το έχω καταλάβει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πλαίσιο, ο νόμος το νομοσχέδιο λέει αυτό που ακριβώς σας είπα. Δηλαδή θα μπορεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, για να αναφερθώ στον τόπο της καταγωγής μου, να πει αν νομίζει ότι «το Ρέθυμνο δεν έχει λόγο να έχει ανοιχτά τα μαγαζιά του, οι τουρίστες θα έρχονται και θα τα βρίσκουν όλα κλειστά και θα υπηρετήσουμε έτσι το συμφέρον του τόπου»! Εντάξει είναι μια ανάγνωση. Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, γι’ αυτό αναφέρω αυτό το παράδειγμα.
Αλλά για να μην μακρηγορώ, ο Αντιπεριφερειάρχης θα πει ότι «θέλω και τις 45 Κυριακές ανοιχτά…» εάν θέλει να το πει ρητώς. Γιατί αν δεν το πει έτσι κι αλλιώς θα πάμε στις 45. Η θα πει ότι «θέλω ένα ενδιάμεσο αριθμό Κυριακών ανοιχτά» προσδιορίζοντάς τες, ή θα πει «δεν θέλω καμία Κυριακή» και έτσι θα μείνουμε μόνο με τις 7 Κυριακές για τις οποίες υπάρχει συνολική ρύθμιση.
Αυτό μπορεί να κάνει με βάση το νομοσχέδιο ο Αντιπεριφερειάρχης, για το χώρο ευθύνης του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με διαβούλευση….;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει περιθώριο να εκδώσει την απόφαση σε δυο μήνες. Αν από την ώρα δημοσίευσης του νόμου στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως παρέλθουν οι 2 μήνες και ο Αντιπεριφερειάρχης δεν το κάνει, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι ισχύει η γενική ρύθμιση και τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, εάν θέλουν και τις 45 Κυριακές.
Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ («902»): Κύριε Υπουργέ, μια ερώτηση για τα καταστήματα που είναι μικρότερα των 250 τ.μ. Επειδή η ρευστότητα στην αγορά είναι αυτή που είναι, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ή κάποια μέριμνα έτσι ώστε να ενισχυθούν αυτά τα καταστήματα όσον αφορά με τα λειτουργικά τους έξοδα, τα πάγιά τους.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Στο συγκεκριμένο ερώτημα έχουμε απαντήσει και παλαιότερα και έχουμε πει ότι είναι πολύ στατική η προσέγγιση το να πει κάποιος ότι το άνοιγμα περισσότερες ώρες των καταστημάτων, μεταβάλλει αρνητικά το κόστος λειτουργίας. Γιατί το λέω αυτό; Αυτό που είναι μεταβλητό κόστος, πράγματι θα αυξηθεί. Δηλαδή το ότι θα έχω περισσότερες ώρες ανοιχτό τον κλιματισμό και τα φώτα, μου δημιουργεί πράγματι ένα πρόσθετο μεταβλητό κόστος.
Όλο όμως το σταθερό κόστος μειώνεται, διότι για περισσότερες ώρες λειτουργίας του καταστήματος, θα έχω το ίδιο ενοίκιο, το ίδιο στοκ εμπορευμάτων, το ίδιο κόστος δημιουργίας ραφιών, βιτρινών και λοιπών εξοπλισμών που μπαίνουν σε ένα μαγαζί, άρα το τελικό ωριαίο κόστος λειτουργίας ενός καταστήματος, όπου εκεί αθροίζουμε και το σταθερό κόστος και το μεταβλητό, είναι πάρα πολύ πιθανό να μειωθεί.
Αυτό θα το κρίνει η κάθε επιχείρηση, το κάθε μαγαζί με βάση τα κριτήριά του και με βάση τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η τοπική αγορά. Δεν είναι δηλαδή εκ προοιμίου δεδομένο και είναι επιστημονικά λάθος να το υποστηρίζει κανείς ότι η διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων οδηγεί απαραίτητα και σε αύξηση του κόστους λειτουργίας. Σίγουρα το ωριαίο κόστος κατά τη γνώμη μου θα πέσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής δυο πράγματα. Πρώτον επειδή δεν ήμουν από την αρχή, η έρευνα του ΟΟΣΑ με ποια στοιχεία έχει γίνει; Ποιας χρονιάς; Διότι εδώ υπάρχει κι ένα θέμα διαθέσιμου εισοδήματος. Δηλαδή αυτή τη ζημιά που λέτε των 309 εκ., ευρώ αν δεν κάνω λάθος ετησίως, με βάση ποιο διαθέσιμο εισόδημα.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Μάλλον επειδή δεν το παρακολουθήσατε από την αρχή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, επειδή έχει κλείσει το κέντρο από αυτούς που δεν θα έχουν διαθέσιμο εισόδημα.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Έχει πάρει τα στοιχεία του ’99 και τα στοιχεία του 2011 στις 30 χώρες της Ευρώπης. Δεν έχει να κάνει με μία χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ η αγορά της Γερμανίας δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική αγορά που είναι σε κρίση και σε ύφεση για πέμπτη – έκτη συνεχή χρονιά. Αυτό ρωτάω.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Μα δεν έχει σχέση αυτό, μισό λεπτό. Τώρα συγνώμη αλλά όταν γίνεται μια επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις ενός διοικητικού μέτρου, δεν έχει να κάνει με το πραγματικό μέγεθος του εισοδήματος που μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό στην άλφα ή τη βήτα χώρα. Έχει να κάνει με το πώς μεταβάλλονται οι συνολικές ζητήσεις, οι επιπτώσεις στην απασχόληση και οι επιπτώσεις στις τιμές. Καμία απολύτως σχέση δεν έχει με αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δηλαδή ευελπιστείτε ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξηθεί ο τζίρος, ενώ μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα; Εγώ αυτό ρωτάω. Δηλαδή όταν δεν υπάρχει κατανάλωση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν όλη αυτή η υπόθεση εργασίας έχει το εξής λάθος: ακόμη και να ισχύει, δεν λαμβάνει υπόψη της ότι ένα μεγάλο κομμάτι καταναλωτών στην περίπτωση της Ελλάδας είναι τουρίστες. Φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα 17 εκ. τουρίστες, σχεδόν δυο φορές όσο είναι ο ελληνικός πληθυσμός. Αυτοί έχουν υποστεί τις συνέπειες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες από την κρίση; Δεν είναι καταναλωτές; Δεν θα ξοδέψουν; Επειδή έρχονται στην Ελλάδα μειώνεται αυτομάτως το εισόδημά τους με το που πατάνε το πόδι τους στη χώρα; Επομένως έχει αυτό το λάθος η ερώτηση.
Και το δεύτερο. Σας δώσαμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δεύτερη ανάγνωση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει δεύτερη ανάγνωση σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι περισσότεροι από τους τουρίστες που θα έρθουν θα είναι all inclusive, αλλά τέλος πάντων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεύτερον, δυστυχώς οι φτωχοί άνθρωποι τουρισμό δεν κάνουν και το ξέρετε αυτό. Αυτό είναι σύμφυτο με τον τουρισμό.
Το δεύτερο που θέλω να σας πω: Είδατε έναν πίνακα, αυτόν που βλέπετε στην οθόνη, που λέει το εξής, με βάση τη μελέτη που έκανε ο ΟΟΣΑ σε 30 διαφορετικές χώρες.
Ότι εκεί που υπήρξε απελευθέρωση, στη χειρότερη περίπτωση, ο τζίρος έμεινε αμετάβλητος και ο κανόνας ήταν να έχουμε παραπάνω τζίρο, δηλαδή αύξηση της κατανάλωσης με λίγα λόγια. Κι εδώ ο πίνακας, δεν ξέρω αν τα λέει με σαφήνεια, τα τρία τόξα που βλέπετε, οι τρεις ευθείες πάνω κάτω, αφορούν τις οικιακές συσκευές, τα ρούχα και το φαγητό. Βλέπετε ότι και στις τρεις αυτές περιπτώσεις είχαμε αύξηση του τζίρου στις χώρες που ήταν τα μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές. Άρα αύξηση της κατανάλωσης και άρα ενίσχυση της οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμα: Επειδή στο λεκανοπέδιο όμοροι Δήμοι, δε φοβάστε ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα; Δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων μπορεί ν’ αποφασίσει 45 Κυριακές και ο Δήμος Νέου Ψυχικού που είναι όμορος και παίρνει απόφαση ο Αντιπεριφερειάρχης, αποφασίζει να μην ανοίγουν τα καταστήματα, ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ή ουσιαστικά θα οδηγήσει κάποιους εμπόρους στην «παρανομία»;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε θ’ αποφασίσει ο Δήμαρχος Ψυχικού. Θ’ αποφασίσει ο Δήμαρχος Αθηναίων για τα όρια ευθύνης του Δήμου, ο Δήμαρχος Πειραιά για τα όρια ευθύνης του Δήμου Πειραιά και από κει και πέρα στα όρια της Περιφέρειας Αττικής θ’ αποφασίζουν 7-8, δε θυμάμαι πόσοι είναι, Αντιπεριφερειάρχες. Επομένως θα είναι σε ευρύτερες ενότητες οι αποφάσεις, θα υπάρχει μια συνολική ρύθμιση για τα βόρεια προάστια για παράδειγμα, μια συνολική ρύθμιση για τα δυτικά προάστια και ούτω καθ’ εξής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σαφές, άλλο πράγμα σας ρώτησα Υπουργέ. Εκεί που είναι κοντινοί Δήμοι, δηλαδή είναι ένας δρόμος, καταλάβατε τι θέλω πω..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αρχική πρόταση του Υπουργείου ήταν αυτή που γνωρίζετε όλοι, ότι όλοι οι καταστηματάρχες, όσοι έχουν καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων, εφ’ όσον το θέλουν ν’ ανοίγουν όποιες Κυριακές θέλουν.
Αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το οποίο όπως σημείωσα, είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων. Η συμφωνία λοιπόν μεταξύ των κομμάτων λέει αυτό ακριβώς το πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν τα παρουσιάσατε στο συγκυβερνόν κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, να το πείσετε ότι χρειάζεται η πλήρης απελευθέρωση των 52 Κυριακών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ για την εποικοδομητική τους στάση. Επαναλαμβάνω, εμείς έχουμε τις απόψεις μας, δεν έχουμε πάθει λοβοτομή αλλά σέβομαι τις απόψεις όλων, πολύ περισσότερο των συναδέλφων που στηρίζουμε την ίδια κυβέρνηση και προσπαθούμε από κοινού ν’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχουν σωρευθεί στον τόπο, αν θέλετε ν’ αντιμετωπίσουμε και λάθη που κι εμείς οι ίδιοι κάναμε στο παρελθόν. Και δε μπορώ να έχω απαίτηση απ’ όλους να έχουν τη δική μου προσωπική άποψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, πρωτοπαρουσιάσατε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το Δεκέμβριο του 2012. Από τις πρώτες μέρες κιόλας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει σαφές ότι δε θα το ψηφίσει έτσι όπως το είχατε παρουσιάσει με τις 52 Κυριακές. Μεσολάβησαν 7 ολόκληροι μήνες με αντεγκλήσεις με τους εμπόρους, με μια διαμάχη και με μια καθυστέρηση και με χαμένες εργατοώρες. Είσαστε ικανοποιημένος δηλαδή ότι μετά από 7 μήνες ουσιαστικά πάτε σε μια πρόταση, ενώ θα μπορούσατε να βρείτε μια λύση ευθύς εξαρχής τον πρώτο μήνα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί μας κάνει εντύπωση ότι σε μια κοινωνία σε κρίση και σε μια χώρα που έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού, χρειάζεται να γίνεται διάλογος προκειμένου να καταλήγουμε σε κάποια αποτελέσματα. Τι θα λέγατε δηλαδή εάν το Υπουργείο είχε αποφασίσει αυταρχικά, αγνοώντας τις απόψεις που υπήρχαν μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό είτε τις απόψεις από διάφορους κοινωνικούς εταίρους, να πάει στη Βουλή χωρίς κανένα διάλογο. Αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας. Εκπληττόμεθα με τη δημοκρατία.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Κοιτάξτε, συνεχώς όλον αυτό τον ένα χρόνο που υπάρχει η ευθύνη της διακυβέρνησης γίνεται μια μάχη αέναη μεταξύ όσων υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και όσων υποστηρίζουν την ακινησία. Ακριβώς το ίδιο πράγμα συνέβη και στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Γίνεται διαβούλευση, έγινε διαβούλευση, δε νομίζω κανείς να πει ότι ακριβώς επειδή ήταν σχεδόν 6 μήνες σε συζήτηση αυτό το σχέδιο νόμου ότι δε δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε πλευρά να εκφράσει την άποψή της και να πείσει περισσότερους ή λιγότερους στην κοινωνία και στα πολιτικά κόμματα.
Και ακριβώς προϊόν αυτής της διαβούλευσης είναι το συγκεκριμένο σχέδιο. Από κει και μετά ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Άλλος θέλει να πάει με τους τελάληδες της μιζέριας και άλλος θέλει να πάει με τους κήρυκες της δημιουργίας. Εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Μπαίνει το ένα λουκέτο πίσω από το άλλο και η ανεργία συνεχώς μεγαλώνει. Ποια πρέπει να είναι η έγνοια η δική μας; το πώς δε θα πειράξουμε ιερές αγελάδες, ή πώς θα δημιουργηθεί πάλι απασχόληση για τους ανέργους, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα; Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως είναι προφανής η απάντηση, απλώς ήθελα να το ξεκαθαρίσουμε τελείως. Θα έχει απόλυτη ευελιξία ο Δήμαρχος να πει ότι στην οδό Μητροπόλεως ας πούμε είναι ανοιχτά γα μαγαζιά για πέντε Κυριακές και στην οδό Ερμού θα είναι κάτι άλλο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ρύθμιση όπως είναι σήμερα, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Προβλέπει ρύθμιση για τον αριθμό των Κυριακών στο χώρο ευθύνης του καθενός που αποφασίζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε όλη τη γεωγραφική περιοχή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξαναλέω, η ρύθμιση όπως είναι σήμερα προβλέπει αυτό το οποίο είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση: Τόσο για τις 7 Κυριακές που θα έχει τη γενική ισχύ όσο και για τις άλλες, ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας; Από ποια ώρα μέχρι ποια ώρα;
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Δεν έχουμε κάνει πρόβλεψη στο νομό, με τις ώρες καταστημάτων, θ’ αποφασίζει όπως αποφασίζει και σήμερα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το υφιστάμενο πλαίσιο λέει για τις καθημερινές, διευκρινίζει το ωράριο, τις Κυριακές θα είναι 24 ώρες ανοιχτά;
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Λέει ποιες αποφασίζει, δε ρυθμίζει Υπουργική Απόφαση ή νόμος τις ώρες λειτουργίας. Τότε μ’ αυτή τη λογική γιατί διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή το ζήτημα της Τετάρτης και της Δευτέρας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο αυτό.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Μα αυτό δεν είναι θέμα ωραρίου; Τι είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο νόμος τότε του Παπαθανασίου έλεγε ότι την ανώτατη ώρα λήξης. Από κει και πέρα αποφάσιζαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι. Ανώτατη ώρα λήξης θα υπάρχει τις Κυριακές ή όχι;
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Θα τη βγάλουμε στη συνέχεια με Υπουργική Απόφαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπεται από το νόμο;
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Δεν έχω την αίσθηση ότι προβλέπεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μπορεί να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο.
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Όχι 24 ώρες, είπαμε με σεβασμό και στις θρησκευτικές ανάγκες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις 10 το πρωί ας πούμε μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν το λέμε επικριτικά, δε σας λέω να βάλετε ώρα..
Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Κι εγώ απαντώ πολύ ειλικρινά, λέω ότι η αίσθησή μου είναι ότι αυτό δε χρειάζεται να ρυθμιστεί από το νόμο. Να το δω όμως, ειλικρινά να το δω. Δεν έχω την αίσθηση ότι το ρυθμίζει ο νόμος, γι’ αυτό και υπάρχει η ευελιξία να μπορεί πολλές ώρες, ειδικά Δευτέρες και Τετάρτες να είναι κλειστά τα μαγαζιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως αποφασίζεται με τη δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος για κλείσιμο στις 9 η ώρα τις καθημερινές και τα Σάββατα 8 η ώρα. Με βάση αυτό αποφασίζουν.. Άρα θα υπάρξει Υπουργική Απόφαση που θα το ρυθμίσει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε νομίζω ότι χρειάζεται να το προβλέψει ο νόμος, δε θα κινηθούμε πάντως αυθαίρετα ούτε πολύ περισσότερο στη λογική του 24ωρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο και ίσως είναι μια ερώτηση προσωπική, δηλαδή ως Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας: Από τη στιγμή που θα υπάρξει ένα τέτοιο όφελος από το άνοιγμα αυτών των καταστημάτων, γιατί τότε δεν προχωρήσατε σε μια πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας έτσι ώστε να είναι ακόμα μεγαλύτερο το όφελος; Δηλαδή όποιος θέλει ν’ ανοίγει όλες τις Κυριακές. Υποθέτω ότι το αποτέλεσμα της μελέτης τους ΟΟΣΑ έχει να κάνει με τις 7 Κυριακές ή είναι γενικό όταν είναι ελεύθερο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με όλες. Διότι πρώτον, εμείς ως Νέα Δημοκρατία, κάναμε μια επιλογή από την αρχή, που ήταν επιλογή αντιμετωπίσεως του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το κάναμε συνειδητά και είπαμε ότι σ’ αυτές τις επιχειρήσεις δίνουμε προτεραιότητα έναντι των μεγάλων. Και δεύτερον, έχουμε αυτή τη ρύθμιση που σας παρουσιάζουμε σήμερα για τον πολύ απλό λόγο και δεν κρυφτήκαμε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, ότι αυτή είναι η συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων. Αυτή είναι η συμφωνία.
Εμείς δεν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή οι της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε και έναν άλλο κυβερνητικό εταίρο. Μ’ αυτό τον κυβερνητικό εταίρο πρέπει να συνεννοούμεθα προκειμένου να έχουμε την πλειοψηφία που απαιτείται. Βεβαίως σε διάφορα θέματα έχουμε διαφορετικές απόψεις. Είναι μυστικό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ήσαστε αυτοδύναμη κυβέρνηση θα τ’ ανοίγατε τελείως τις Κυριακές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν ήμαστε αυτοδύναμοι θα κάναμε αυτό το οποίο είχαμε παρουσιάσει στην αρχική ρύθμιση που είχαμε παρουσιάσει πριν από 6 μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: εάν για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου που λέγατε πριν, εκεί που αποφασίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφασίζει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει συγκριτικά με πέρσι, θα μπορεί να λάβει απόφαση για τις Κυριακές, η οποία θα είναι διαφορετική από μια έλαβε πέρσι, για παράδειγμα;
Και επίσης θέλω να μου πείτε, πότε θα πάει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο αντιπεριφερειάρχης αποφασίζει άπαξ, έχει δυο μήνες να αποφασίσει. Εάν αποφασίσει με τον οποιοδήποτε τρόπο η απόφασή του είναι σεβαστή, ό,τι και να αποφασίσει για τις Κυριακές. Εάν δεν αποφασίσει οτιδήποτε θα ισχύσει το καθεστώς των 45 ή 52 Κυριακών, ανάλογα με τον τρόπο που το λογαριάζει κανένας και ισχύει για πάντα. Δεν είναι μια ρύθμιση που κάθε χρόνο θα αναθεωρείται. Αυτό λέει ο νόμος. Σας είπα, αυτό λέει το νομοσχέδιο. Όταν κάνεις ένα νομοσχέδιο και το καταθέτεις, είσαι και ανοιχτός στην κριτική. Και αυτές τις επιλογές κάναμε και η λογική είναι ακριβώς για να κάνουμε ένα άνοιγμα και να μην τεθεί σε αβεβαιότητα το άνοιγμα αυτό και να καθόμαστε κάθε έξι μήνες και κάθε ένα χρόνο να το συζητάμε και ξανά και ξανά. Αυτή ήταν και είναι η αντίληψή μας.
Από εκεί και πέρα όπως σημείωσε και ο κ. Σκορδάς προηγουμένως, η Βουλή αποφασίζει. Εμείς θα υπερασπιστούμε τα επιχειρήματά μας, θα ακούσουμε και οτιδήποτε άλλο είναι. Δεν πάμε εκεί για να ακυρώσουμε τη Βουλή. Θα δούμε, αλλά δεν θέλουμε πραγματικά να αποστούμε από τη φιλοσοφία αυτών των ρυθμίσεων. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε και πάρα πολύ καιρό η συζήτηση με τους φορείς και με τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους τέσσερις κλάδους είπατε ότι έχει γίνει. Έχει ολοκληρωθεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα ότι μας δόθηκε αυτή η μελέτη. Η άλλη μελέτη είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Στο σημείο όπου τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ δουλεύουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λίγο να επιστρέψω στο ερώτημα του συναδέλφου. Μπορεί να είμαι εγώ αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου και να αποφασίσω ότι δεν θέλω και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων να πει θέλω. Στην πορεία να είναι ένα λάθος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Εμπορικού κόσμου της περιοχής, γιατί λογικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πιεστεί από τον εμπορικό κόσμο και να δουν ξαφνικά οι Ρεθυμνιώτες στα Χανιά το μέτρο σας να έχει μεγάλη επιτυχία, το οποίο είναι νομίζω και η πολιτική δικαίωσή σας. Δεν θα έπρεπε να προβλεφτεί μια δεύτερη ευκαιρία για κάποιους να το δουν; Γιατί ουσιαστικά και πάλι, επαναλαμβάνω, θα είναι μια πολιτική δικαίωση, όπου θα αδειάζει μεν τους τοπικούς άρχοντες του Ρεθύμνου, θα δικαιώνει αυτούς των Χανίων και εσάς βέβαια κατ’ επέκταση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η ρύθμιση. Ξαναλέω ότι ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας των δυο κομμάτων. Κάθε περιφερειάρχης δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέκυψε από το πουθενά. Είναι εκλεγμένος από πολίτες, είναι υπόλογος και στους εμπόρους και στους καταναλωτές και στους ξενοδόχους και σε όλους τους ανθρώπους που κερδίζουν από την τοπική οικονομία. Θα λογαριάσει όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση δεν είναι δογματική. Εάν υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου θα τα αντιμετωπίσει, αλλά η λογική μας είναι αυτή που σας λέω. Το νομοσχέδιο λέει αυτό που λέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό ήθελα να ρωτήσω κάτι. Εσείς λέτε ότι ο αντιπεριφερειάρχης πρέπει σε δυο μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο θεωρητικά, αυτό δεν είναι το δίμηνο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα του βάλουμε πράγματι αυτή την πολύ βαριά δουλειά. Ελπίζω να την ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Θα πρέπει να πάρει μια απόφαση που θα δεσμεύει την περιοχή άπαξ. Αλλιώς θα πρέπει να μην πάρει καμία απόφαση και να ισχύει με το καθεστώς όλων των Κυριακών. Σωστά; Επειδή του χρόνου το Μάιο θεωρητικά, το ’14 έχουμε εκλογές περιφερειακές, γιατί είπατε ότι είναι εκλεγμένος. Μήπως τελικά παγιδεύεται και ο εμπορικός κόσμος; Δηλαδή ο αντιπεριφερειάρχης μπορεί να αλλάξει για την επόμενη 4ετία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ κάναμε ένα συμβιβασμό. Ανάμεσα σε αυτό που θέλαμε εμείς και αυτό που ήθελε το ΠΑΣΟΚ και κάποιο κομμάτι του εμπορικού κόσμου της χώρας, που θέλανε ανάμειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ. Δεν μπορεί να τα έχουμε και τα δύο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πάρα πολύ απλά, και γιατί στο τέλος ο λογαριασμός δεν θα έρθει σε όλους αυτούς που είναι αντιρρησίες εξ επαγγέλματος, θα έρθει σε εμάς. Εμείς στο τέλος πρέπει να δείξουμε όταν θα ολοκληρώσουμε ένα κύκλο σε αυτό το υπουργείο, ότι κάναμε και πέντε πράγματα.
Εάν πάμε με συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις κλπ., στο τέλος θα είμαστε απλά και μόνο παρατηρητές των εξελίξεων. Αυτό το οποίο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας είναι ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα για τον τόπο. Αυτό είναι όλο.