Το όχι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία

Η σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του δήλωση.

 

Η επικράτηση ακραίων κύκλων είχε αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες για να περάσει ο εκβιασμός στον απλό πολίτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στους συνταξιούχους είπε, ότι αγωνιζόμαστε «για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μία αξιοπρεπή σύνταξη». Αυτή τη μάχη δίνουμε τόσους μήνες και γι αυτό τώρα μας εκδικούνται», είπε ο κ.Τσίπρας.

Το εγχώριο πολιτικό σύστημα αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ρίχνει τώρα τα βάρη σε μας. Κλείνουν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το λόγο στο λαό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι σειρήνες της καταστροφής σας εκβιάζουν και σας ζητούν να πείτε ναι σε όλα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Το όχι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και θα οδηγεί σε μία βιώσιμη συμφωνία”.

Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές προσωρινές. Απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.

 

 

«Αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες για διαπραγματεύσεις», επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, αλλά τόνισε ότι πρέπει πρώτα να γίνει το δημοψήφισμα. Επισήμανε δε ότι «αν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσουμε εκ νέου», αλλά εξ όσων γνωρίζει, «δεν υπάρχει νέα κατάσταση».

«Χρειαζόμαστε μία κατάσταση, η οποία θα επιτρέπει ευρείες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έγινε σε άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και, ερωτηθείσα σχετικά με την προσωπική της σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες. Η προσωπική μας σχέση δεν έχει διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά μπορούν και οι άλλες 18 χώρες να έχουν τη δική τους θέση για το θέμα. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μιλήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει διάσταση απόψεων με την γαλλική κυβέρνηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η Καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφορά απόψεων σχετικά με το ότι πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ».