Το πρόγραμμα δράσης της ΑΔΕΔΥ για Σεπτέμβριο 13

Όπως παρουσιάστηκε στην συνέντευξη τύπου στις 27/8/2013:

 

Η σημερινή Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται την ώρα που η κρίση στην πατρίδα μας επεκτείνεται με ακραίες, απάνθρωπες και επώδυνες -για την πλειοψηφία του λαού μας- συνέπειες, που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη φτωχοποιημένη και εξαθλιωμένη ελληνική κοινωνία.

Η «κρίση χρέους» είναι ισχυρή σε κάθε κοινωνικό τοπίο. Η έξοδος από την κρίση δεν έφτασε ποτέ, παρά τα απάνθρωπα μέτρα που μας επέβαλλαν, τα νέα μνημόνια, τις ακραίες ανατροπές εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών, μισθολογικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τα μεσαία, τα χαμηλά και φτωχά κοινωνικά στρώματα δέχονται συνεχώς «δολοφονικά» χτυπήματα. Αποκαλύπτεται πλέον ότι το χρέος είναι πρόσχημα και στόχος τους είναι η βίαιη κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου και των δανειστών.

Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, η πολιτική της ύφεσης και της ολικής αποδόμησης κάθε δικαιώματος και κάθε κατάκτησης δεν έχει τέλος. Η συνεχής λήψη μέτρων στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της δήθεν υπέρβασης της κρίσης οδηγούν την οικονομία στην ύφεση, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, τη λεηλασία στα εισοδήματά μας, την καρατόμηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, την υποβάθμιση -χωρίς τέλος- της υγειονομικής μας περίθαλψης, το ξεθεμελίωμα του Κοινωνικού Κράτους, τη διάλυση της Υγείας, τη συρρίκνωση και αποδυνάμωση της Παιδείας, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την αποδόμηση της Αυτοδιοίκησης και τελικά το ξεπούλημα των Δημοσίων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικού χαρακτήρα, για να διευρυνθούν τα οφέλη των ολίγων, των οικονομικά ισχυρών, των δανειστών και της κερδοσκοπίας.

Η Τρόικα και η Κυβέρνηση συνεχίζουν να «εκτελούν» τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Υπηρεσίες, γιατί επιθυμία των δανειστών είναι ο αριθμός τους (πολιτικοί υπάλληλοι και ένστολοι) να μην ξεπερνάει αθροιστικά τις 450.000. Ξεκίνησαν τις απολύσεις με την εφεδρεία, την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, συνέχισαν με τους ΔΕ αορίστου χρόνου, χρησιμοποίησαν τη διαδικασία της «αξιολόγησης» των υπηρεσιών για να νομιμοποιήσουν τις παράνομες και άδικες απολύσεις. Τώρα δείχνουν την έξοδο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι καταργήσεις ολόκληρων Οργανισμών και Υπηρεσιών σχεδιάζονται και υλοποιούνται με βασικό στόχο τα συμφέροντα των ιδιωτών και για να πετύχουν τους στόχους των απολύσεων.

Φαίνεται καθαρά, πλέον, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των ιδιωτών – μεγαλοεπιχειρηματιών που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μεταφέρουν στην αρμοδιότητά τους, στην ιδιωτική οικονομία και για δικά τους και μόνο συμφέροντα, τις αρμοδιότητες του Δημοσίου.

Με καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση η Δημόσια Διοίκηση και οι εργαζόμενοι σε αυτή απαξιώνονται και λοιδορούνται, γιατί έτσι ικανοποιείται ο πόθος των δυνάμεων της αγοράς και των κερδοσκόπων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της επιχείρησης συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών, αφού προηγήθηκε η ισοπεδωτική κριτική για το Δημόσιο, με ακραία κατασυκοφάντηση ανθρώπων και Υπηρεσιών.

Παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε με την απογραφή ότι ο αριθμός των εργαζόμενων στο Δημόσιο και το μισθολογικό κόστος τους είναι από τα μικρότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., εξακολουθούν να μιλούν για υπερ-διογκωμένο Δημόσιο και υψηλό μισθολογικό κόστος, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Δημόσιοι Πολιτικοί Υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τις 450.000 και είναι στο 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που πιέζουν για απολύσεις, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15% έως 17%.

 

Φθινόπωρο με νέα σκληρότερα μέτρα

Ήδη υλοποιούν τη νέα μνημονιακή συμφωνία για εν ψυχρώ απολύσεις 15.000 υπαλλήλων (4.000 το 2013 και 11.000 το 2014) δρομολόγησαν τις 25.000 σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας (12.500 μέχρι τέλος Σεπτέμβρη και 15.000 μέχρι τέλος Δεκέμβρη) από τους οποίους μεγάλος αριθμός, άγνωστος μέχρι στιγμής, θα οδηγηθεί σε απολύσεις.

Ετοιμάζουν νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ. Τα Ταμεία αφού οι ίδιοι τα κατάντησαν προβληματικά μέσα από τη χρόνια εκμετάλλευση και αρπαγή των αποθεματικών τους αλλά και την προκλητική αρπαγή με το κούρεμα των ομολόγων, τώρα τα αφήνουν να καταρρεύσουν.

Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στους πολίτες, στην ίδια την πορεία της χώρας. Οδηγεί στο κλείσιμο Νοσοκομείων και στην υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, στο κλείσιμο σχολείων, στη στέρηση βασικών αγαθών προς τους πολίτες. Κλείνουν τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και στέλνουν 20.000 μαθητές στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

 

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πιστεύει απολύτως ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας απαιτεί:

Την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης ως βασικό άξονα  ενός Εθνικού Προγράμματος Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας.

Μια Δημόσια Διοίκηση ανεξάρτητη που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.

Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με σωστή διαχείριση, ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης και κατοχύρωση κλίματος ασφάλειας στους εργαζόμενους, καθώς και την αξιοποίηση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και συγχρόνως με τη Δια Βίου Εκπαίδευση, την επιμόρφωση – επανακατάρτιση και τις καλές συνθήκες εργασίας που θα δημιουργήσουν συνθήκες ποιότητας στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και θα την κάνουν περισσότερο φιλική προς τους πολίτες.

 

Να ανατραπεί τώρα η πολιτική των μνημονίων, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας!

Είναι φανερό πλέον ότι αυτή η πολιτική και αυτή η εφαρμογή των νέων μνημονίων θα φέρει νέες δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στην κοινωνία που ήδη βρίσκονται, εξαιτίας των προηγούμενων μέτρων, σε τραγική κατάσταση. Η ύφεση θα ενταθεί, η ανεργία θα φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, το κοινωνικό κράτος σταδιακά καταργείται και η φτώχεια και η εξαθλίωση θα κυριαρχήσουν στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να παρουσιάσουν ότι κάποια από τα μέτρα είναι ήπια όπως το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεν μπορούν να ξεγελάσουν πλέον κανένα. Η μορφή της διαθεσιμότητας είναι προθάλαμος των απολύσεων, είναι βέβαιο ότι τελικά θα γίνει περισσότερο σκληρή και βάρβαρη από την εφεδρεία που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις Δημόσιες Υπηρεσίες στην ανεργία και θα προκύψουν δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες από την υποβάθμιση και τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για:

§  την ανατροπή των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

§  τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας που θα δημιουργήσει νέες και σταθερές θέσεις εργασίας

§  να σταματήσουμε το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας και να μην επιτρέψουμε σε κανένα να γίνει ιδιοκτήτης του νερού, του ήλιου και του αέρα της Ελλάδος

§  την υπεράσπιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Δημοσίων κοινωνικών αγαθών, ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίησή τους.

§  να σταματήσουμε κάθε σκέψη για νέα μείωση των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ

§  καμία διαθεσιμότητα και απόλυση στον Στενό και τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα

§  δίκαιο φορολογικό σύστημα, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδοφόρων επιχειρήσεων, με μείωση των φόρων των μισθωτών και των συνταξιούχων

§  κούρεμα των στεγαστικών δανείων και κανένας πλειστηριασμός σε κύρια κατοικία

§  καταδίκη κάθε μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί σε οικονομική και κυρίως κοινωνική χρεοκοπία

§  καταγγελία της πολιτικής των χιλιάδων απολύσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων, της «απόσυρσης» του κράτους από την υποχρέωσή του να υπερασπίζεται, να κατοχυρώνει και να εγγυάται θεμελιώδη για τους πολίτες Δημόσια Αγαθά

§  την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, τις κατεδάφισης του Κοινωνικού Κράτους, της συρρίκνωσης της Υγείας, της υποβάθμιση της Παιδείας, της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης

§  την ακύρωση της πολιτικής των εκατοντάδων – χιλιάδων «λουκέτων» μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, των 2.000.000 ανέργων και των 4.000.000 που ήδη ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

 

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πιστεύει ότι:

Το ξεπέρασμα των δημοσιονομικών προβλημάτων και η οικονομική της ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με τη συνεχή και περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι μια πολιτική που οδηγεί την οικονομία και τη χώρα σε αδιέξοδα πολύ περισσότερο όταν στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μένει στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η φοροκλοπή. Αυτούς που παράνομα δημιούργησαν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ο αγώνας την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και αυτών που σχεδιάζουν και τις υλοποιούν είναι μονόδρομος.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας μας τώρα πρέπει καθαρά να τοποθετηθεί πολιτικά και ευθέως να ξεκαθαρίσει ποιους καταγγέλλει και ποιες πολιτικές υποστηρίζει.

Να συντονίσει τη δράση του με όλους τους Φορείς της κοινωνίας, της πατρίδας μας και τα Συνδικάτα της Ευρώπης, για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού συμβολαίου για τους Έλληνες πολίτες και τους πολίτες της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στέλνει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής και μπαίνει στον αγώνα και στην πρώτη γραμμή. Με όλες τις δυνάμεις της θα συνεχίσει να διεκδικεί την κοινωνία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης μέσα σε ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο.

 

Πρόγραμμα Δράσης:

Με βάση όλα τα παραπάνω, τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, χθες, Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013, στη σύσκεψη των Οργανώσεων του Δημοσίου, αποφασίζεται η συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να ακυρωθούν τα μέτρα, τα μνημόνια και οι πολιτικές της Κυβέρνησης και της Τρόικας.

1.     Την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013, Πανδημοσιουπαλληλικό Συλλαλητήριο με Στάση Εργασίας από τις 11:00 πμ έως τη λήξη του ωραρίου. Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 12:00 το μεσημέρι και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

2.     Πρόγραμμα ενημέρωσης στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλονίκης για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες επιτυχίας για το μεγάλο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου 2013.

3.     Εισήγηση στο Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που συνεδριάζει την Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013, για απόφαση πολυήμερων αγωνιστικών δράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων, σε ολόκληρο το χώρο του Δημοσίου, μέσα στο Σεπτέμβρη και τη δημιουργία σε συντονισμό με τους άλλους εργατικούς και κοινωνικούς φορείς ενός κινήματος που μέσα από σχεδιασμένους και μακροχρόνιους αγώνες θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές τους.

4.     Στήριξη των επιμέρους προγραμμάτων δράσης που έχουν αποφασίσει ή θα αποφασίσουν οι επιμέρους χώροι.

5.     Δημιουργία αγωνιστικού λαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση και αναβάθμιση των Δημοσίων Κοινωνικών Αγαθών, στο οποίο πέρα από τους εργαζόμενους θα συμμετέχουν οι Φορείς της κοινωνίας.