Το προβάδισμα του Τσίπρα στενεύει

Το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης μειώθηκε πριν από τις πρόωρες εκλογές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, καθώς το κουρασμένο εκλογικό σώμα έχει πικραθεί από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για το τέλος της λιτότητας.

 

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Τσίπρα, θα λάμβανε 23% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, σύμφωνα με έρευνα της ProRata που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, πέφτοντας από το 26% της δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας τον Ιούλιο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, θα έπαιρνε 19,5%, ανεβαίνοντας από το 15% της δημοσκόπησης του Ιουλίου.

Η πρόβλεψη υποδεικνύει πως ο 41χρονος ηγέτης δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για μιαν απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή, παρ’ ότι συνεχίζει να προηγείται ύστερα από οκτώ πολυτάραχους μήνες στη διακυβέρνηση, που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

«Ο κίνδυνος είναι πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, και εάν οι σύμμαχοι που θέλει δεν καταφέρουν να μπουν σε αυτή, τότε θα οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» είπε σε συνέντευξή του ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Θα μετατραπούμε σε μια χώρα με εκλογές κάθε τρεις με έξι μήνες, ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να ενωθούμε και να λάβουμε αποφάσεις» είπε ο Θεοδωράκης, το κόμμα του οποίου στήριξε τη συμφωνία διάσωσης της χώρας στη βουλή και αναμένεται να λάβει το 4% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ProRata.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ορκίστηκε ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός την Πέμπτη και αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που οι έλληνες οδηγούνται στις κάλπες φέτος, ύστερα από τις εκλογές του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα του Ιουλίου, για την αποδοχή ή όχι περισσότερων μέτρων λιτότητας. Η Θάνου είναι η έκτη πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τη θέση στην Ελλάδα από το ξεκίνημα της κρίσης, ενώ η χώρα έχει ήδη αλλάξει υπουργούς Οικονομικών οκτώ φορές από το 2010. Υπηρεσιακός υπουργός για αυτή τη θέση θα ορκιστεί σήμερα, καθώς το πιο χρεωκοπημένο κράτος της Ευρώπης θα δώσει μάχη με τον χρόνο για να πραγματοποιήσει ένα πακέτο προαπαιτουμένων των πιστωτών για την εκταμίευση των νέων δανείων διάσωσης.

Ο Θεοδωράκης απέρριψε τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πως οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δε θα εκτροχιάσουν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, προσθέτοντας πως οι κάλπες θα προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην αποδυναμωμένη οικονομία της Ελλάδας. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιεύσει σήμερα τα τελικά στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς μια πρόωρη εκτίμηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξε, αναπάντεχα, πως η οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται παρά τη σύγκρουση μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των πιστωτών. Τα στοιχεία δε θα συμπεριλάβουν τις επιπτώσεις των ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων, οι οποίοι επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου, ύστερα από την απόφαση του Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα.

Λάθος απόφαση

Η δημοσκόπηση της ProRata έδειξε πως 64% των ερωτηθέντων θεωρούν λάθος την απόφαση του Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ακόμη κι όταν η επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του ενάντια στη συμφωνία που πέτυχε με τους πιστωτές οδήγησε σε απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας. Το Ποτάμι, μαζί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία και το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, στήριξαν τη συμφωνία διάσωσης μεταξύ του Τσίπρα και των άλλων μελών της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όταν περίπου το ένα τέταρτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διέπραξαν ανταρσία. Οι αποστάτες προχώρησαν στο σχηματισμό του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας, το οποίο κατηγορεί τον Τσίπρα για αθέτηση της υπόσχεσής του να εναντιωθεί σε απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα, και αναμένεται να κερδίσει το 3,5% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα της ProRata.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη της Τετάρτης, ο Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί ως πρωθυπουργός μιας συμμαχίας με τα φιλευρωπαϊκά κόμματα που στήριξαν τη συμφωνία διάσωσης. «Πιστεύω πως και τα τρία κόμματα βασικά αντιπροσωπεύουν το παλιό πολιτικό σύστημα» είπε.

«Ποτέ δε ζήτησα να συμμετέχω σε κυβέρνηση συνεργασίας μαζί του» απάντησε ο Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως είχε απορρίψει πρόταση από τον Τσίπρα τον Ιανουάριο να συμμετέχει στην κυβέρνησή του. «Έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Τσίπρα, όμως ο λαός είναι που θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.» Εάν το αποτέλεσμα των εκλογών κάνει απαραίτητο τον σχηματισμό μιας συμμαχίας που θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, που είχε 17 βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, είναι έτοιμο να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Θεοδωράκη.

 

http://sofokleous10.gr/top-story/339516-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9%E2%80%A6-h-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%E2%80%A6

 

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ …ΜΝΗΜΟΝΙΑ!

ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Όταν ακούει ο απλός κόσμος για δημοσκοπήσεις γελάει ειρωνικά. Κανένας δεν τις πιστεύει! Ιδιαίτερα οι νέοι και οι πιο φτωχοί άνθρωποι τις θεωρούν, και όχι άδικα, εργαλεία του τυραννικού κλεπτοκρατικού κατεστημένου. Οι νέοι και οι πληβείοι δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις και οι τελευταίες σπανίως απευθύνονται σε αυτούς. Τα δημοσκοπικά δείγματα είναι χιλιοχρησιμοποιημένα και εν γνώσει τους αποτυχημένα. Πολύ περισσότερο όταν οι μετρήσεις γίνονται τον Αύγουστο! Οι δημοσκοπήσεις είναι προϊόν συνεννόησης των δημοσκόπων και πολιτικής σκοπιμότητας και όχι απαντήσεων των πολιτών. Το μαγειρείο, η ψευτιά και η αλλοίωση πάνε σύννεφο, πέραν του ότι σε περίοδο που οι πολίτες φτύνουν τις δημοσκοπήσεις, καμιά δεν μπορεί να προσεγγίσει τις λαϊκές τάσεις. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει ρεζίλι και ρεντίκολο σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν το βάζουν, όμως, κάτω. Όσο πιο έξω πέφτουν, τόσο επιμένουν στο ψέμα και την παραχάραξη. Είναι αρκετά τα λεφτά και πολύ μεγαλύτερα τα συμφέροντα που διακυβεύονται. Στο ίδιο και χειρότερο έργο θεατές και σε αυτή την εκλογική μάχη!

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της παραίτησης της κυβέρνησης Τσίπρα ολόκληρο το συστημικόμιντιακό κατεστημένο άρχισε να χρησιμοποιεί όλα του τα «όπλα» ενάντια στη μόνη συνεπή αντιμνημονιακή δύναμη, τη «Λαϊκή Ενότητα». Η Λαϊκή Ενότητα, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί ένα μεγάλομέτωπο αριστερών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, ένα μέτωπο λαϊκής βάσης, αυτοοργάνωσης και λαϊκής συμμετοχής, αποτελεί τη μόνη δύναμη αντίστασης. Τη μόνη δύναμητόλμης και ελπίδας που μπορεί να χαλάσει τη «σούπα» των μετεκλογικών εξελίξεων, που θέλουν να επιβάλλουν τα εγχώρια κέντρα εξουσίας και οι κυρίαρχοι κύκλοι της γερμανοκρατούμενης νεοφιλελεύθερης ευρωζώνης. Και αυτή η ”σούπα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κυβέρνηση συνεργασίας αποτελούμενη από όλες ή από μερικές από τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν το τρίτο και τα προηγούμενα μνημόνια που εξοντώνουν το λαό, καταβαραθρώνουν την οικονομία της χώρας και σταθεροποιούν την εθνική υποτέλεια.

Όπως είναι φυσικό, από το παιχνίδι αυτό δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι δημοσκοπήσεις, που έπιασαν δουλειά ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, οργανώνοντας μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση με διττό στόχο: Αφενός να «πριονίσουν» δραστικά τα ποσοστά της απήχησης της «Λαϊκής Ενότητας» στον ελληνικό λαό και αφετέρου να ξαναδημιουργήσουν ένα δικομματικό σκηνικό όπως αυτό μεταξύ ΠΑΣΟΚκαι ΝΔ που βασάνιζε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή τη φορά μεταξύ της ΝΔ και του εναπομείναντα μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι δημοσκοπήσεις – και κυρίως οι πολιτικές – δεν χρησιμοποιούνται για να αποτυπώσουν την εικόνα της στιγμής ως προς τις διαθέσεις των πολιτών, αλλά για το αντίστροφο. Χρησιμοποιούνται ως εργαλείο παρέμβασης έτσι ώστε να διαμορφώσουν τη συνείδηση των πολιτών με βάση το συμφέρον όσων παραγγέλλουν τις δημοσκοπήσεις και εκπροσωπούν ή εξυπηρετούν κατά κανόνα την εξουσία και τη συστημική τάξη πραγμάτων.

Ακριβώς αυτό όμως είναι που τις καθιστά ευάλωτες και παντελώς αναξιόπιστες στα μάτια του λαού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του δημοψηφίσματος της 5 Ιουλίου, όπου κυριολεκτικά το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπικών εταιρειών έπαθαν πανωλεθρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία βδομάδα πριν το δημοψήφισμα, το σύνολο των δημοσκοπήσεων έδειχνε «ντέρμπι» μεταξύ του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» με διαφορές που κυμαίνονταν μεταξύ της μισής μονάδας και του 1,5% και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές αναδείκνυαν ως νικητή το …«ΝΑΙ»!

Κάποιες μάλιστα από τις δημοσκοπικές εταιρείες για να δικαιολογήσουν τα «ευρήματά» τους μεταχειρίζονταν και τη νεοφανή και παντελώς αντιεπιστημονική, σύμφωνα με τους ίδιους τους δημοσκόπους άλλωστε, παράμετρο της «παράστασης νίκης», όπου το «ΝΑΙ» υπερτερούσε με ποσοστά ακόμη και άνω του 50%, ενώ το «ΟΧΙ» έπιανε δεν έπιανε 35%! Κάποιες εταιρείες, προκειμένου να δικαιολογηθεί και εμπεδωθεί η υπεροχή του «ΝΑΙ» κατέγραφαν παράλληλα και συντριπτική υπεροχή της προτίμησης των πολιτών υπέρ του ευρώ, έναντι της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, με συντριπτικά ποσοστά του 80% και ακόμη πιο πάνω. Κι αυτό σε αντίθεση βέβαια με τα ευρήματα μετρήσεων που είχαν διεξαχθεί λίγες μόλις βδομάδες πριν, που έδειχναν αρκετά μικρότερα τα ποσοστά του «πάση θυσία» στο ευρώ.

Το «Βατερλώ» των δημοσκόπων πιστοποιήθηκε βέβαια και στις 5 Ιουλίου, τη βραδιά του δημοψηφίσματος, καθώς οι έρευνές τους που ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες προδιέγραφανένα αμφίρροπο αποτέλεσμα, έστω και με μια μικρή διαφορά υπέρ του «ΟΧΙ».

Ο ελληνικός λαός σε πείσμα όλων αυτών φρόντισε να τους διαψεύσει με πολύ ηχηρό και εμφαντικότρόπο. Έβγαλε από την κάλπη ένα τρανταχτό, περήφανο και ηρωικό «ΟΧΙ» με την τεράστια διαφορά 23 ποσοστιαίων μονάδων. Κι αυτό παρά τις κλειστές τράπεζες και παρά το γεγονός ότι είχαν πέσει πάνω του «θεοί και δαίμονες» τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο που με απειλές, τρομοκρατία καιεκβιαστικά διλήμματα προσπάθησαν να υφαρπάξουν την ψήφο του υπέρ ενός ταπεινωτικού «ΝΑΙ» στα καταστροφικά μνημόνια.

Ας είναι βέβαιοι ότι το ίδιο θα πράξει και τώρα, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Παρότι αυτές προκηρύχθηκαν με αντιδημοκρατικές διαδικασίες εξπρές μέσα στο κατακαλόκαιρο, προκειμένου να μην προλάβει ο λαός να νοιώσει στο πετσί του το σύνολο από τον ορυμαγδό των μέτρων του τρίτου μνημονίου που ψήφισαν από κοινού ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Και που βέβαια διεκδικούν τώρα την ψήφο του λαού, όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους, αλλά και για να ψηφιστεί η «ουρά» των ακόμη χειρότερων αντιλαϊκών μέτρων που προοιωνίζεται η επαίσχυντη συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Τους πληροφορούμε ότι θα «τρίβουν τα μάτια τους» τη βραδιά των εκλογών με την επίδοση της «Λαϊκής Ενότητας», τη μόνη δύναμη που με συνέπεια αγωνίζεται για το «ΟΧΙ μέχρι το τέλος» και για τη δικαίωσή του.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

 

 Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21909:vaterlo-dimoskopisewn&catid=83:aristera&Itemid=200