Το Τσάμικο Μνημόνιο προωθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τσάμηδες

Το Τσάμικο Μνημόνιο προωθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τσάμηδες το οποίο περιλαμβάνει σύμφωνα με αυτούς γνωστά θέματα που αφορούν το “Τσάμικο ζήτημα”, όπως τις περιουσίες των Αλβανών στην Θεσπρωτία, τον επαναπατρισμό τους στην γη των προγόνων τους καθώς και την αναγνώριση της “τσάμικης γενοκτονίας”.

Η συγκεκριμένα ατζέντα φαίνεται πως το αποδέχονται και άλλα κόμματα, με αφορμή τις συνεργασίες στις εκλογές του 2013 και πιο συγκεκριμένα ο Ilir Meta πρόεδρος του κόμματος LSI φαίνεται να επιδιώκει την συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας, άσχετα με το τι πρεσβεύουν.

Για τον λόγο αυτό ο Meta του LSI συναντήθηκε και με τον Shpetim Idrizi του PDIU (το κόμματος των τσάμηδων) όπου βασικό θέμα της συνάντησης τους αλλά και της μελλοντικής τους συνεργασίας στις επερχόμενες εκλογές ήταν η υιοθέτηση του «Τσάμικου Μνημονίου» που προωθεί ο Idrizi. Μετά την συνάντηση και οι δυο τους τόνισαν πως έγινε σε πολύ καλό κλίμα αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως τα βρήκαν και πως πάνε για προεκλογική συνεργασία.

Μάλιστα ενδεικτικό της άποψης αυτής είναι πως η πρώτη συνάντηση, που έκανε, μετά την επανεκλογή του, στην αρχηγία ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Meta, ήταν με τον πρόεδρο του εθνικιστικού τσάμικου κόμματος “PDIU”.

defencenet.gr