Τσίπρας: αριστερός πολίτης της Ευρώπης, από την Ελλάδα

Έτσι αυτοχαρακτηρίστηκε στην ομιλία του ΣΤΟ VOLKSBÜHNE

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΙΣ 13-1-2013
ΣΤΟ VOLKSBÜHNE, AM ROSA-LUXEMBURG-PLATZ

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Χαίρομαι γιατί είμαι σήμερα ανάμεσά σας.
Ως ένας αριστερός πολίτης της Ευρώπης, από την Ελλάδα.
Τη χώρα πειραματικό σωλήνα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας στην Ευρώπη.

Είμαι, όμως, σήμερα ανάμεσά σας για να στείλουμε μαζί, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, το μήνυμα της αλληλεγγύης, της αντίστασης και της ελπίδας.
Για να ορθώσουμε στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού την αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας.

Ø Σήμερα, που ξανακούγεται η φωνή του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Ότι «το άδικο βαδίζει με σταθερό βήμα. Και οι καταπιεστές προετοιμάζουν τα επόμενα δέκα χιλιάδες χρόνια».
Σήμερα, εμείς. Οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και ο κόσμος της εργασίας και του πολιτισμού.
Έχουμε χρέος να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροπή των πολιτικών τους.

Ø Σήμερα, που ο νεοφιλελευθερισμός βυθίζει την Ευρώπη στην ύφεση και την ανεργία.
Που η Ευρώπη μετράει είκοσι έξι εκατομμύρια ανέργους. Με τα δεκαεννέα εκατομμύρια στις χώρες της Ευρωζώνης. Και το ενάμιση εκατομμύριο στην Ελλάδα.
Σήμερα που ο νεοφιλελευθερισμός λειαίνει το έδαφος για την ανάπτυξη των κενών αριθμών.
Με επισφαλή εργασία, χαμηλές αμοιβές και εργασιακό χάος.
Με την Ελλάδα ως ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης. Όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ, Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Σήμερα που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ολοκληρώνει τον οδικό χάρτη μιας πραγματικά συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης νομισματικής ένωσης, Με πυρήνα το «ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο» της μόνιμης λιτότητας.

Σήμερα εμείς έχουμε χρέος να προωθήσουμε τις εναλλακτικές και ρεαλιστικές προτάσεις μας για τη συνταγμένη, κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη έξοδο των χωρών μας και της Ευρωζώνης από την διπλή κρίση χρέους και πολιτικής.
Για τη δημοκρατική και προοδευτική επανίδρυση της Ευρώπης.

Προτάσεις που απεγκλωβίζουν την Ευρωζώνη από την παγίδα της λιτότητας και της ύφεσης.
Που αναθεωρούν το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας της και αξιοποιούν την αναπτυξιακή δυναμική της ως αυτόνομης οικονομικής οντότητας.
Και αίρουν τη νέα διαίρεσή της στο δίπολο Βορρά δανειστών – Νότου χρεωστών.
Προτάσεις για την απόδοση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρόλου πραγματικής κεντρικής τράπεζας.
Για τον φόρο Tobin.
Για το δημοκρατικό και πολιτικό έλεγχο των αγορών.
Για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη.
Για ισχυρό και αναδιανεμητικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει προτείνει. Έτσι ώστε να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην ευρωζώνη :Τη σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, Κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953.

Είναι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση για όλους.
Για τους φορολογούμενους πολίτες στις δανείστριες χώρες, Που ρίχνουν τις αποταμιεύσεις τους στο βαρέλι δίχως πάτο που ανοίγει η λιτότητα στις υπερχρεωμένες χώρες.
Αλλά και γιατί αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διόγκωση του δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης, Με το μέσο όρο να ξεπερνάει το 90% του ΑΕΠ της.

Οι Γερμανοί πολίτες πρέπει, όμως, τώρα να ακούσουν όλη την αλήθεια.
Τώρα, Όχι μετεκλογικά. τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πήγαν στις τσέπες τραπεζιτών της Γερμανίας της Γαλλίας της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Μέρκελ έχει επιβάλει στην Ελλάδα. Αλλά και στον ευρωπαϊκό Νότο συνολικά. Την αποτυχημένη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Η οποία, με την ύφεση που προκαλεί, έχει καταστήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μη βιώσιμο και εκτός ελέγχου. Είναι μια επιλογή η οποία θα καταστρέψει την Ευρώπη αν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γαλλία η ακόμα και η Γερμανία.
Για την Ελλάδα το 2013 δεν είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης. Όπως ισχυρίζονται η τρόικα των δανειστών και η συγκυβέρνηση των συμφερόντων της στην Ελλάδα.
Στην έκθεση του περασμένου Δεκεμβρίου, Το έγκυρο Κέντρο Προβλέψεων του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Οικονομικών του Κιέλου συμφιλίωσε την οικονομετρία με την κοινή λογική.
Και προέβλεψε ύφεση της τάξεως του 1,0% το 2014 και ανεργία 31%.

Ακριβώς λοιπόν, επειδή η ύφεση θα έχει συμπληρώσει μια ολόκληρη επταετία το 2014, η διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του είναι όχι μόνον αναπόφευκτη, αλλά και αναντικατάστατη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την ύφεση και να πυροδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη.
Και θέλω να το επισημάνω: Σήμερα βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο επειδή τα άλλα δυο απέτυχαν. Και απέτυχαν όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν αλλά γιατί ήταν παράλογη και αποτυχημένη η συνταγή τους.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα.
Η Ελλάδα μετεωρίζεται σήμερα ανάμεσα στη διαφθορά και τη φτώχεια. Και η πολιτική των κυβερνήσεων και της τρόικα, ήταν να σώσουν στο συρτάρι τη λίστα με τους φοροφυγάδες και να υπερφορολογήσουν τα φτωχά και μεσαία στρώματα.
Υπερφορολογούν εκείνους που τους έχουν μειώσει τα εισοδήματα δυο και τρεις φορές.
Είναι χαρακτηριστικό: Αύξησαν από τον Οκτώβρη τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 40%.
Και επειδή ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Πολύ απλά αποφάσισε να μην αγοράζει καθόλου πετρέλαιο. Και άρχισε να αγοράζει ξυλόσομπες, να καίει ότι βρει μπροστά του για να ζεσταθεί.
Αποτέλεσμα : και τα δάση αποψιλώνονται και ο ουρανός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων πνίγεται από το νέφος της αιθαλομίχλης αλλά και τα δημόσια έσοδα είναι λιγότερα απο ότι πέρσι.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ο πραγματικός στόχος της στρατηγικής της τρόικα και ο πραγματικός ρόλος της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.
Η ύφεση δεν είναι ατύχημα αλλά στόχος του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης.
Τα σκάνδαλα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που οδήγησε στη χρεοκοπία.

Η λίστα Λαγκάρντ με τους Έλληνες ολιγάρχες, τραπεζίτες και μιντιάρχες, δεν κρύφτηκε τυχαία από το διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικό προσωπικό.
Ούτε η Ευρωπαϊκή ηγεσία, άφησε τυχαία ανεξέλεγκτη την ελληνική πολιτική ηγεσία να προστατεύει τους εκλεκτούς της.
Αυτή η αβλεψία ήταν το αντίδωρο αλλά και το εργαλείο χειραγώγησης ταυτόχρονα.

• Το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens έκλεισε πριν καλά-καλά ανοίξει. Η κατάθεση Χριστοφοράκου παραμένει στα συρτάρια ασφαλείας της γερμανικής δικαιοσύνης.
Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την απόδοση δικαιοσύνης.

• Η λίστα των Ελλήνων καταθετών στις γερμανικές τράπεζες παραμένει στη Γερμανία. Κρυφή.

• Η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης παρέμενε επί δύο χρόνια στα συρτάρια δύο διαδοχικών υπουργών Οικονομικών. Των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου.

Να λοιπόν γιατί ποτέ η Ελληνική πλευρά δε διαπραγματεύτηκε στα σοβαρά τους όρους και τους στόχους του μνημονίου.
Απλά επικύρωνε αποφάσεις.

Δεν προκαλεί, συνεπώς, απορία ότι ο κύριος Σαμαράς έχει αναλάβει το τιτάνιο έργο της προστασίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του σκανδάλου ασυλίας της φοροδιαφυγής.

Ούτε ότι τώρα, Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να στρέψουν το φως των προβολέων από την χρεοκοπία της λιτότητας και της φοροεπιδρομής στους αδύναμους, στη στρατηγική της έντασης και του διχασμού.

Που στρώνει το δρόμο στην ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, των νέο ναζί της Χρυσής Αυγής.

Αλλά η λαϊκή αξίωση για κάθαρση θα υπερισχύσει της αξίωσης των κυβερνητικών εταίρων για αδιαφάνεια, περιορισμό του δημοκρατικού ελέγχου και ατιμωρησία των υπόλογων για τα σκάνδαλα.
Το αίτημα της πολιτικής κάθαρσης δεν είναι υπόθεση θεσμικής κορυφής, αλλά κοινωνικού βάθους.
Είναι η άλλη όψη του νομίσματος του παλλαϊκού αιτήματος. Για την άμεση ακύρωση του Μνημονίου. Και για αλλαγή πολιτικής.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμος και αποφασισμένος να στηρίξει τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για μια μεγάλη και δημοκρατική πολιτική αλλαγή.
Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και είμαστε οι μόνοι που το μπορούμε.
Γιατί εμείς δεν διαμορφώσαμε το παρελθόν. Και γιατί δεν δεσμευόμαστε από την οικονομική ολιγαρχία που επιδιώκει τη διατήρηση των προνομίων της.

Με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Με την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,
Με την αγωνιστική πρωτοπορία των λαών της Ευρώπης.

Θα πετύχουμε μια σπουδαία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και αυτό θα είναι η σπίθα για τη μεγάλη ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ.