Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι λύση για την κρίση

Ανοιχτή επιστολή του διευθυντή της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη προς την κυβέρνηση, με αφορμή τον υπό-διαβούλευση νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Προς: Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη

Κοινοποίηση:

Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα

Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών &

Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο

Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου


Ανοιχτή Επιστολή με αφορμή τον υπό-διαβούλευση νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)


Κύριοι,

Αμέσως μετά την ψήφιση των πιο πρόσφατων μέτρων που κρίθηκαν αναγκαία για την εξασφάλιση της δανειακής δόσης, ανακοινώσατε και δεσμευτήκατε δημόσια θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την ανάπτυξη.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση δουλεύουμε στη Greenpeace εδώ και χρόνια. Όπως μπορούν να σας ενημερώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, προωθούμε και πιέζουμε για λύσεις για το περιβάλλον που συμβάλλουν ουσιαστικά στην έξοδο από την κρίση μέσα από τη δημιουργία χιλιάδων αποκεντρωμένων νέων θέσεων εργασίας, την κυκλοφορία κεφαλαίων στην αγορά και την αύξηση των δημόσιων εσόδων. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και επικεντρώνονται στους τομείς της ενέργειας (εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές), στον τομέα της γεωργίας (στροφή στην παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών) και στον τομέα της αλιείας (δημιουργία προστατευόμενων περιοχών για τη βιωσιμότητα της αλιείας, των αλιέων και την ενίσχυση του παράκτιου τουρισμού).

Οι πρόσφατες επιλογές του υφυπουργού ΠΕΚΑ είναι βέβαιο όμως ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη ή με κάποια προοπτική για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Τα μέτρα του υπουργείου για τον περιορισμό της ανάπτυξης των ΑΠΕ – στο όνομα του «εξορθολογισμού και της μείωσης του κόστους για την εθνική οικονομία» – υπονομεύουν τις προοπτικές εκσυγχρονισμού της οικονομίας και παρατείνουν την καταστροφική εξάρτηση της χώρας από τα ακριβά, ρυπογόνα και παρωχημένα ορυκτά καύσιμα. Αποτελούν, δε, ένα πραγματικό έγκλημα ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την προσπάθεια καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών.

Ήδη με την πολιτική του ΠΕΚΑ βρίσκονται στον «αέρα» περίπου 50.000 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες). Θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τομέα των φωτοβολταϊκών, ενός υγιή τομέα που – εν μέσω κρίσης – προσφέρει εισόδημα και θέσεις εργασίας σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και συνεισφέρει με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία. Η αναδρομική φορολόγηση των ΑΠΕ (κάτι στο οποίο ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάθετα αντίθετη) απειλεί με καθίζηση ολόκληρο τον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Θα θέλαμε να τονίσουμε, ωστόσο, ότι τα οφέλη των ΑΠΕ δεν εξαντλούνται στους δεκάδες χιλιάδες επενδυτές και εργαζομένους. Κάθε άλλο.

Οι ΑΠΕ αποδεδειγμένα μειώνουν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αφού δεν έχουν κόστος καυσίμου ή εξωτερικό κόστος και αφήνουν εκτός λειτουργίας ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων. Αυτό το οικονομικό όφελος όμως δεν το απολαμβάνουν οι καταναλωτές αλλά χάνεται σε έμμεσες επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα (ικανοποιώντας τα συγκεκριμένα συμφέροντα ολίγων). Επιπλέον, οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με άμεσες επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ ετησίως μέσων των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όλα αυτά εν μέσω κρίσης.

Αντί το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που να άρουν αυτήν την αδικία προς όφελος των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας, τιμωρεί τις ΑΠΕ και παγιώνει τη μη-βιώσιμη εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δαπάνες για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τα εκατομμύρια Ελλήνων που θα αντιμετωπίσουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αδιάψευστα θύματα αυτής ακριβώς της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Δυστυχώς, σε αυτό το ενεργειακό μονοπάτι που το ΥΠΕΚΑ βάζει την Ελλάδα αναμένονται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες με περισσότερες αυξήσεις για ενεργειακές δαπάνες για τους καταναλωτές.

Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση εξόντωσης των ΑΠΕ. Για παράδειγμα, το άρθρο για την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών επιδιώκει επικίνδυνες αλλαγές στο καθεστώς στήριξης της τεχνολογίας, με θύματα φυσικά τους χιλιάδες μικρούς επενδυτές και αγρότες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, επί τη ευκαιρία, ότι περισσότερο από το 50% των εγκατεστημένων ΑΠΕ στη Γερμανία ανήκουν σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες που συμμετέχουν με αυτόν τον (αποκεντρωμένο) τρόπο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Οι ΑΠΕ, άλλωστε, είναι η πιο κοινωνικά δίκαιη μορφή παραγωγής ενέργειας, σε αντίθεση με τη συγκεντρωτική πετρελαϊκή και τη λιγνιτική βιομηχανία καθώς και το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Το παρόν και το μέλλον ανήκει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας με νέες και καθαρές τεχνολογίες: στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην εκμετάλλευση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών της Ελλάδας. Αυτό το ανεξάντλητο δυναμικό μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, να προστατέψει τους καταναλωτές από υπέρογκες αυξήσεις σε δαπάνες για ενέργεια, αλλά και να αποτελέσει σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν. Επιπλέον, οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο νέων μεγάλων επενδύσεων από εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, αλλά και από μονάδες παραγωγής και διακίνησης προϊόντων που με τον τρόπο αυτό μειώνουν σημαντικά τα κόστη παραγωγής τους.

Η εισροή χρημάτων στην εθνική οικονομία με την εξασφάλιση της δανειακής δόσης, συνοδεύεται από την ευθύνη της σοφής χρήσης των λίγων διαθέσιμων πόρων προς όφελος της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να σκέφτεται με νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών – αυτές τις νοοτροπίες που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα – και να αρχίσει άμεσα την υλοποίηση σύγχρονων έργων για τη χώρα μας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τη Greenpeace, θα έχετε στο πλευρό σας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα υποφέρει και αναζητά ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο.

Με εκτίμηση

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γενικός Διευθυντής
Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/dekemvrios/anoixti-epistoli/