Χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι

Αυτά υποστηρίζει ο νέος υπουργός οικονομικών,  κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Οικονομικών από τον απερχόμενο Υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και το νέο Υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη

Γιάννης Στουρνάρας:
Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να σας ευχαριστήσω για αυτά τα δύο χρόνια για τη συμπαράσταση και να σας πω ότι σήμερα με πολλή χαρά υποδέχομαι στο Υπουργείο Οικονομικών τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Τον Γκίκα τον εκτιμώ ιδιαίτερα, γιατί είναι ένας άνθρωπος έμπειρος, δοκιμασμένος και αναγνωρισμένος για την προσφορά του. Είμαστε φίλοι εδώ και πολλά χρόνια, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, και έχουμε δουλέψει μαζί και στο παρελθόν. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που η χώρα έχει μπροστά της.
Θα δώσει έμφαση στη μικροοικονομική διαχείριση της οικονομίας, χωρίς βέβαια να εγκαταλείψει τους βασικούς μακροοικονομικούς στόχους. Είμαι σίγουρος ότι θα «φυλάξει τις Θερμοπύλες», δηλαδή τα επιτεύγματα που είχαμε μέχρι τώρα. Ήδη οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά και στο πρόσωπο του νέου Υπουργού Οικονομικών και τη νέα Κυβέρνηση.
Κρίνω ότι κυρίως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα- για να μην μπερδευόμαστε- το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν αυτό το οποίο μας άνοιξε τις πόρτες και είμαστε σήμερα εδώ που είμαστε. Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες, το οικονομικό κλίμα, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, η τραπεζική ανασυγκρότηση και σταθερότητα, η φορολογική μεταρρύθμιση, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η άνευ προηγουμένου μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών αποτελούν βασικές παρακαταθήκες που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.
Τα πλεονάσματα βέβαια δεν είναι επίτευγμα μόνο του Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι επίτευγμα μόνο της Κυβέρνησης, είναι επίτευγμα πρωτίστως όλων των Ελλήνων πολιτών. Όσοι προσπάθησαν να το ακυρώσουν στην ουσία απαξιώνουν την προσπάθεια και τις θυσίες όλων των Ελλήνων.
Επιπλέον να προσθέσω και το εξής, το ξέρω ότι η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας ήταν και είναι μία πολύ δύσκολη δοκιμασία, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι οι παθογένειες ήταν τεράστιες και χρόνιες. Αν η χώρα είχε πάρει έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε, δεν θα φτάναμε ποτέ στο σημείο η επιβίωσή μας να εξαρτάται από την εκταμίευση μιας δόσης και συχνά χρειάστηκε να πάρουμε μέτρα και να πάρω μέτρα που κανένας Υπουργός καμίας Κυβέρνησης δεν θα ήθελε να πάρει.
Καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε τα λιγότερο επαχθή μέτρα. Διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αναθεώρηση σε πολλές δυσανάλογου βάρους ή αμφίβολου δημοσιονομικού αποτελέσματος προτάσεις της τρόικας και είμαι σήμερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι πετύχαμε τους στόχους τους οποίους έθεσε αυτή η Κυβέρνηση, ομολογουμένως με πολλή δουλειά και σημαντικό προσωπικό και πολιτικό κόστος.
Σύντομα η ελληνική οικονομία θα λειτουργεί με τους ίδιους όρους που λειτουργούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και, όπως οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα αφήνουν πίσω τους τα μνημόνια, έτσι κι εμείς θα τα καταφέρουμε πολύ σύντομα.
Έχουμε μπροστά μας δύο βασικές προκλήσεις, εξαιρετικά σημαντικές για όλους μας, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η πρώτη πρόκληση είναι η επίλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης της τρόικας. Έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η χώρα θα συνεχίσει να τηρεί υπεύθυνη και σοβαρή στάση και είναι σίγουρο ότι θα βγει εξαιρετικά ωφελημένη.
Η δεύτερη πρόκληση είναι η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, που θα αυξήσει την απασχόληση μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου.
Σε αυτό το πεδίο έχουν ήδη γίνει αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και απομένουν πολλές ακόμα, αλλά ασφαλώς υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα ακόμα που πρέπει να γίνουν, που θα άρουν μεθοδικά και σταδιακά τα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικού και κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία τα πήραμε κάτω από ασφυκτικές συνθήκες χρηματοδοτικών περιορισμών, ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος.
Θέλω να δώσω σήμερα κι ένα μήνυμα σε κάθε έναν από τους συμπολίτες μας: Η παλιά Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων, με τις συντεχνίες, τις προνομιούχες εισοδηματικές ομάδες, τις φωτογραφικές εξαιρέσεις και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες τελειώνει. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, της δημιουργίας, της δημιουργικότητας και του επιχειρείν. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον και το μέλλον των παιδιών μας.
Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου με μία αναφορά στο χρόνο που πέρασα και στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Φεύγω ιδιαίτερα συγκινημένος από αυτό το Υπουργείο. Αυτό το Υπουργείο ήταν το σπίτι μου, σε αυτό το χώρο δεν εργάστηκα απλά, αλλά έζησα κυριολεκτικά τα τελευταία δύο χρόνια, περνώντας καθημερινά 14, 15, 16 ώρες και ορισμένες φορές και ολόκληρα 24ωρα.
Νομίζω ότι αναγκάζομαι σήμερα να αφήσω το σπίτι μου και αυτό μου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Μέσα σε αυτό το χώρο συνεργάστηκα με εξαιρετικούς ανθρώπους που με αίσθημα ευθύνης εργάστηκαν εντατικά μεθοδικά και με προσήλωση.
Με ανθρώπους που συνέβαλαν αποτελεσματικά στη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας, που εργάστηκαν σκληρά παρόλο που οι αμοιβές τους μειώθηκαν πολύ σε σχέση με το παρελθόν, για να καταφέρουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα πεδία της πολιτικής, στο δημοσιονομικό, το φορολογικό, το τραπεζικό, τη δημόσια περιουσία. Δεν θέλω και δεν μπορώ να σταθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα, γιατί έτσι ενδεχομένως να αδικήσω πάρα πολλούς. Τον καθέναν από αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Ωστόσο οφείλω από το βήμα αυτό να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Δεν γνωριζόμασταν πριν έρθω εδώ, παρά πολύ λίγο, μία φορά ή δύο φορές είχαμε ειδωθεί σε έναν κινηματογράφο της Κηφισιάς.
Ευχαριστώ λοιπόν για την αδιάλειπτη και αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Νομίζω, μετά από δύο χρόνια στενής συνεργασίας, μπορώ να ομολογήσω ότι στο πρόσωπό του βρήκα έναν ειλικρινή και στενότατο φίλο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης για την αγαστή συνεργασία, αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στήριξαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όλα αυτά τα πρόσωπα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και σήκωσαν στους ώμους τους το πολιτικό κόστος της εκτέλεσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Εδώ βλέπετε από δεξιά μου τη Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Σταϊκούρα, το Γιώργο Μαυραγάνη, το Στέλιο Στασινόπουλο, τον Πάνο Τσακλόγλου, το Χάρη Θεοχάρη, τον Μάκη Γούναρη, το Χάρη Τσαβδάρη.
Και πολλούς άλλους στο Γενικό Λογιστήριο, στην Καραγεώργη Σερβίας, τον Κρις Ουρεγκιάν. Χωρίς τον Κρις δύσκολα θα καταλήγαμε σε συμφωνία με την τρόικα, η εμπειρία του και η θεσμική του μνήμη μας βοήθησε σε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές.
Τελικά παρά τα βάσανα, παρά τα ξενύχτια, περάσαμε ωραία, με χιούμορ, με καλή διάθεση. Πραγματικά ένα θερμό ευχαριστώ.
Θα ήθελα όμως να μνημονεύσω και άλλους Υπουργούς, άλλους που έχουν μείνει, άλλους που έχουν φύγει. Θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω τον Άδωνι Γεωργιάδη, που πάλεψε πάρα πολύ στο χώρο της Υγείας, τον Κωστή Χατζηδάκη που έφερε σε πέρας ένα δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κι επίσης μπόρεσε να φτάσει πολύ ψηλά το βαθμό απορροφητικότητας, το Γιάννη Βρούτση που «κράτησε τις Θερμοπύλες» στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά και πολλούς άλλους.
Και κυρίως ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός είχε μεγάλη ικανοποίηση για το έργο και ανθρώπων που δεν είχαμε εμείς πολύ στενή συνεργασία, όπως ήταν ο Γιάννης Μιχελάκης, που κάναμε το Παρατηρητήριο για τους Δήμους, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Κωστής Χατζηδάκης. Ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός που μίλησα μαζί του, έχει μία πολύ μεγάλη εκτίμηση για το έργο που έχει κάνει, για τα κοινοτικά κονδύλια, για τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως πολύ μεγάλη εκτίμηση έχει για τον Άδωνη Γεωργιάδη για το έργο που έκανε και που θα ήθελε να τον δει, το ομολογώ και μου το εκμυστηρεύτηκε, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για να μπορέσει να φέρει το βάρος της αντιπαράθεσης και των συζητήσεων που γίνονται στη Βουλή.
Ένα θερμό ευχαριστώ ανήκει και σε σας, στους εκπροσώπους του Τύπου, για τη δουλειά και τη συμβολή σας στην προβολή του έργου του Υπουργείου, αλλά πρωτίστως για τις αμέτρητες ώρες που περάσατε, που περάσαμε μαζί στον ίδιο όροφο. Φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις και στο μέλλον από όποιο πόστο και αν βρεθώ θα μοχθήσω για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία αυτού του τόπου.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Υπουργό.

Γκίκας Χαρδούβελης:
Σε αποκαλώ κ. Υπουργέ μου ή Γιάννη;
Βλέπετε πόσο ευχαριστημένος είναι, παρέδωσε όλο το φορτίο, το οποίο ακόμα δεν ξέρω τι είναι, απλώς θέλω να πω ότι πραγματικά τον συγχαίρω. Αυτά τα δύο χρόνια που πέρασε δεν ήταν εύκολα. Ίσως τα πιο δύσκολα, που πιθανόν να ξεκίνησαν τότε με την Κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά συνεχίστηκαν σίγουρα την εποχή του Γιάννη. Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα τα έβλεπα λίγο απέξω κι έλεγα «πώς αυτός ο άνθρωπος προλαβαίνει και κοιμάται; Πώς τα καταφέρνει;».
Τον συγχαίρω για αυτό που έχει κάνει. Πραγματικά η οικονομία σταθεροποιείται πια, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια, όταν είχαμε ένα φαύλο κύκλο. Τώρα πια τα πράγματα βελτιώνονται και θα μπούμε, ελπίζουμε, σε έναν ενάρετο κύκλο τον οποίο χρέος μας είναι να τον σπρώξουμε ακόμα πιο γρήγορα για το 2015.
Νομίζω τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανάκαμψη να έρχεται επιτέλους και στους αριθμούς, θα το δουν και οι Έλληνες στα εισοδήματά τους, διότι ένα κομμάτι προέρχεται από την τουριστική κίνηση η οποία ξεκινάει σύντομα.
Ο χώρος της ναυτιλίας πάει καλά, το βλέπω κι αυτό να προχωράει. Γενικότερα επιτυγχάνεται σταδιακά μία αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς τις εξαγωγές, που αυτό το χρειαζόμαστε.
Χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι για να αλλάξει η πορεία των επενδύσεων, που και εκεί υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης. Σας θυμίζω ότι μέχρι πρότινος οι επενδύσεις ήταν στο 13% του ΑΕΠ, ενώ πριν από 10-15 χρόνια ήταν στο 23% ή 25%. Αυτό ελπίζουμε ότι θα αλλάξει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα μόνο κατανάλωσης, πρέπει να είναι μια χώρα παραγωγής και η παραγωγή δεν διοχετεύεται μόνο στην εγχώρια αγορά, διοχετεύεται και στο εξωτερικό.
Μίλησε ο Γιάννης για έμφαση στη μικροοικονομία κι έχει απόλυτο δίκιο. Πρέπει να προσέξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών, τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι, να σκεφτούμε ότι το εισόδημα του πολίτη πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται. Νομίζω φέτος θα βελτιωθεί για πρώτη φορά.
Δεν θέλω να πω πολλά πριν παραλάβω και πριν νιώσω έτσι πιο κοντά σας εδώ, κοντά στους υπόλοιπους, σίγουρα όμως η ελληνική οικονομία έχει ακόμα προβλήματα, δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Τα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες είναι πάρα πολλά. Από την άλλη μεριά οι τράπεζες θα μπορούν να συμβάλουν κι αυτές στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα, όχι του δημοσίου.
Το δημόσιο πρέπει να το κάνουμε εμείς, είναι η εποχή. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να διευκολύνουμε την ελληνική οικογένεια, γιατί όλοι μας το ζούμε, ο καθένας μας, η κάθε οικογένεια, που έχει υποστεί αυτή την ύφεση.
Πείτε μου μια οικογένεια που δεν την έχει υποστεί, είτε είναι μειωμένο το εισόδημά της, είτε έχει ένα μέλος άνεργο, είτε κάποιος εργαζόμενος έχει να πληρωθεί έξι μήνες. Όλοι μας υποφέρουμε. Αυτή η πτώση του ΑΕΠ δεν είναι μόνο στα νούμερα, την καταλαβαίνουμε. Εδώ όμως στο Υπουργείο πρέπει να δούμε και τα νούμερα και πρέπει να επιμείνουμε ότι οι προϋπολογισμοί μας ισοσκελίζονται.
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε και πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που μας λέει μόνο η τρόικα. Καλή είναι η τρόικα, όταν λέει κάποια προφανή πράγματα που πρέπει να κάνουμε και βάζει ένα μπούσουλα, εμείς όμως πρέπει να τη συμπληρώσουμε με αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως χώρα, εκεί που θέλουμε να πάμε.
Αυτό σημαίνει και πολιτικά ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε. Το ακούω διαρκώς αυτές τις μέρες, η μεν Αριστερά να καταλάβει ότι καλό είναι σε αυτά που λέει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός και η Δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό, να σκεφτεί το κοινωνικό σύνολο και να σκεφτεί την οικογένεια και τον καθένα.
Είναι κάτι κοινό, το οποίο πρέπει να το δούμε όλοι. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα,. Πιστεύω ότι σε αυτή την εποχή δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και άνθρωποι που κάθονται στην «μπάντα». Εμείς εδώ θα δουλέψουμε. Δεν θα φωνάξουμε πολύ, απλώς θα δουλέψουμε. Και ελπίζουμε τελικά να τα καταφέρουμε. Ευχαριστούμε τον Γιάννη, ευχαριστούμε το Υπουργείο, ευχαριστούμε όλους εσάς που έχετε δουλέψει πραγματικά σκληρά και εμείς θα συνεχίσουμε το έργο σας, χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία.

Γιάννης Στουρνάρας:
Ευχαριστώ Γκίκα γι’ αυτή τη διαβεβαίωση. Είμαι σίγουρος ότι θα «διαφυλάξεις τις Θερμοπύλες» όπως είπα και πριν. Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν έλεγα ότι η επιτυχία μας οφείλεται στο επιτελείο που στήσαμε. Επιτελείο αξιοκρατικά φτιαγμένο, απ’ όλους τους χώρους, πραγματικά ένα επιτελείο έτοιμο να υποδεχτεί το νέο Υπουργό.
Ο κάθε άνθρωπος του επιτελείου δουλεύει και από ένα θέμα. Αυτό το Υπουργείο, όπως ξέρετε, χειρίζεται πάρα πολλά θέματα. Παρέλειψα να ευχαριστήσω και το κάνω τώρα, το Διευθυντή του Γραφείου μου, Άκη Σκέρτσο, που στο οργανωτικό κομμάτι απέδειξε αυτό που ο Πρωθυπουργός, κ. Πικραμμένος, μου είπε «πάρ’ τον και δεν θα χάσεις» και πραγματικά είχα τα νώτα μου καλυμμένα όλα αυτά τα χρόνια. Όταν τον έπαιρνα τηλέφωνο του έλεγα «αυτό τι είναι;» ήξερε αμέσως να μου πει, τι πήγε στη Βουλή.
Επίσης, τις τέσσερις κυρίες του Γραφείου μου που τράβηξαν μαζί μου τα ξενύχτια. Την Αλίκη Δουλή, η οποία ήταν και βοηθός μου στο Eurogroup, τη Στεφανία Τσίκα, την Έλενα Καραμανλή και την Τόνια Μπικάκη και όλους τους συμβούλους μου βέβαια και τους δημόσιους υπαλλήλους, που δεν θέλω να αρχίσω να μνημονεύω έναν προς ένα, γιατί είναι πολλοί. Πραγματικά είμαι ευγνώμων σε αυτούς.
Ευχαριστώ πολύ.