Το δράμα των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή

Το φανατικό Ισλάμ είναι αποφασισμένο να προκαλέσει σύγκρουση θρησκευτικού χαρακτήρα ανάμεσα στον μουσουλμανικό κόσμο και τους χριστιανούς

Μεγάλη έρευνα του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πολυβραβευμένος Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών σημαντικών βιβλίων με αντικείμενο τον ολοκληρωτισμό και το Ισλάμ, ο Τιερύ Βολτόν είναι κατηγορηματικός: «Δεν πιστεύω στην δημοκρατική έκβαση της αραβικής άνοιξης», μάς λέει. «Πολύ φοβούμαι ότι η διείσδυση του εθνικιστικού και φανατικού Ισλάμ σε κοινωνίες όπως η αιγυπτιακή, για παράδειγμα, σε βάθος χρόνου θα καταλήξει σε ένα νέο και πολύ επικίνδυνο ολοκληρωτισμό θρησκευτικού χαρακτήρα. Η αρχή της διαδικασίας αυτής έχει ήδη προχωρήσει αν δει κανείς τί συμβαίνει με τους χριστιανούς στην Μέση Ανατολή και στον μουσουλμανικό κόσμο γενικότερα».

Πράγματι, η κατάσταση στο επίπεδο αυτό είναι δραματική, αλλά στην Δύση οι διώξεις των χριστιανών υποβαθμίζονται για γεωπολιτικούς και ενεργειακούς λόγους.

Σε επαφή που είχαμε με τον ιερωμένο Ραφαέλ Καταμί, υπεύθυνο του Καθεδρικού Ναού της Βαγδάτης, οι χριστιανοί στο Ιράκ υφίστανται συστηματικές διώξεις και οι δολοφονίες αθώων ξεπερνούν τις 100 τα δύο τελευταία χρόνια. «Συνήθως πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες, στόχος των οποίων είναι ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ να εγκαταλείψει την χώρα. Τα αποτελέσματα είναι ομολογουμένως θεαματικά. Από 1 εκατομμύριο που ήσαν πριν πέντε χρόνια οι χριστιανοί στην χώρα αυτή, σήμερα μετά βίας φθάνουν τις 300.000 άτομα. Με τον ρυθμό αυτό σε λίγα χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί…».

Το ότι οι χριστιανοί διώκονται και ενίοτε δολοφονούνται το παραδέχεται και ο Ιμάμης του Παρισιού Ταρέκ Ουμπλού, που τονίζει ότι «στον ισλαμικό κόσμο η χριστιανοφοβία είναι πλέον γεγονός και συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα την φυγή των χριστιανών από τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Ασίας». Με αφορμή τους πολέμους στον Κόλπο και στο Ιράκ στην συνέχεια, η αντιδυτική υστερία αποτελεί πλέον μόνιμη πρακτική των φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι –λόγω και των ευνοϊκών κοινωνικών συνθηκών σε χώρες όπως η Αίγυπτος, για παράδειγμα– βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την προπαγάνδα τους και την νύφη πληρώνουν οι χριστιανοί.

Ξεκάθαρες πάνω στο θέμα αυτό είναι και οι απόψεις του Κόπτη ιερέα στο Κάϊρο Αμπντέλ Μπαϊσίτ: «Οι Κόπτες ζουν υπό συνθήκες τρομοκρατίας και βίας. Και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Το φανατικό ισλαμικό στοιχείο υποκινεί την εναντίον μας βία και τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα», υποστηρίζει. Τα όσα λέει αφορούν το 12% του αιγυπτιακού λαού ο οποίος, ενώ ξεσηκώθηκε για να εκδιώξει έναν δικτάτορα, σήμερα κινδυνεύει να βιώσει μία χειρότερη ολοκληρωτική δικτατορία θρησκευτικού τύπου.

Ας σημειωθεί επίσης ότι στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής οι χριστιανοί θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, γι αυτό και φορολογούνται περισσότερο από τους μουσουλμάνους. «Πρόκειται για μία αμιγώς ρατσιστική συμπεριφορά, που λέει πολλά», μάς υπογράμμισε ο ισλαμολόγος καθηγητής Αλέξανδρος ντελ Βαλ, γνωστός για την βαθειά γνώση του ισλαμικού κόσμου. «Πολύ σοβαρές είναι και οι πράξεις βίας κατά χριστιανών και σε μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, όπως η Νιγηρία, αλλά και στην ΝΑ Ασία και κυρίως στο Πακιστάν, την Ινδονησία, την Βιρμανία και την Κίνα», προσθέτει.

Έκτροπα κατά χριστιανών γίνονται και σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία. Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τους θέλουν να διατηρούν καλούς δεσμούς με την Δύση, που είναι και σημαντικός οικονομικός τους εταίρος, τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στις χώρες αυτές αποτελούν εφαλτήριο για την διείσδυση του θρησκευτικού φανατισμού.

«Στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες φουντώνει ο ισλαμικός φανατισμός από την μια μεριά και, από την άλλη, υπάρχουν ακτιβιστές που θέλουν να βγάλουν τον κόσμο από την φτώχεια και να κάμψουν την παραδοσιακή αντίσταση του ισλαμικού κόσμου στην δημοκρατία. Όμως, στο επίπεδο αυτό, η ταχύτητα με την οποία αστικοποιούνται οι κοινωνίες αυτές κάθε άλλο παρά διευκολύνει τα δημοκρατικά στοιχεία του κόσμου», λέει ο Τζων Εσποζίτο, διευθυντής του Κέντρου Κατανόησης Μουσουλμάνων-Χριστιανών στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον.

Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, σε φτωχές χώρες όπως η Αίγυπτος, η εισαγωγή του δυτικού τρόπου ζωής δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές αντιθέσεις, οι οποίες προσφέρονται τον τυφλό ισλαμισμό και την προπαγάνδα του. Έτσι, με δεδομένη την βαθειά φιλοσοφική αντίθεση μεταξύ Μωαμεθανισμού και Χριστιανισμού, το μένος κατά των χριστιανών κορυφώνεται και, στην θέση ενός πιθανού διαλόγου μεταξύ δύο μονοθεϊστικών θρησκειών, εγκαθίσταται η βία.

Τελευταία σημαντική έκθεση της οργάνωσης Civitas, αφού επισημαίνει με δεκάδες παραδείγματα ποιο είναι το μέγεθος των διώξεων χριστιανών, στην Μέση Ανατολή ιδιαίτερα, καταλήγει με ένα εξαιρετικά απαισιόδοξο συμπέρασμα που λέει ότι «με βάση τις σημερινές εξελίξεις, η εξάλειψη χριστιανών από τον βιβλικό χώρο είναι πλέον θέμα χρόνου…». Εξάλλου, το φανατικό Ισλάμ –αυτή η πανώλη του 21ου αιώνα– θα προκαλεί συνεχώς και βιαιότερα την Δύση στο επίπεδο της βίας, γιατί, όπως ομολογούν οι ηγέτες του, θέλουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας ασύμμετρης σύγκρουσης με τον δυτικό κόσμο.

Δυστυχώς, κάποιοι ανεγκέφαλοι στην χώρα μας αδυνατούν να καταλάβουν αυτή την θλιβερή πραγματικότητα… Ακόμα χειρότερα, εν τη αγνοία τους, ερμηνεύουν την ισλαμική τυφλή βία και τρομοκρατία με πολιτικά κριτήρια, την στιγμή που οι φορείς και οι πρωταγωνιστές της δρουν με αμιγώς θρησκευτικά κίνητρα. Με τα τελευταία να υπακούουν στο μίσος και όχι σε μία οποιαδήποτε μορφή κατάληψης της εξουσίας. Εξάλλου, κάτι τέτοιο ποσώς ενδιαφέρει το Ισλάμ. Την καταστροφή του Χριστιανισμού θέλει και τίποτα άλλο.

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=843