Υπεύθυνη η τρόικα για τη «δραματική ύφεση»

Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι καλές σε σχέση με την ανάπτυξη, τονίζει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Ντάρβας.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Ντάρβας καθιστά υπεύθυνη την τρόικα για τη «δραματική ύφεση» στη χώρα και επισημαίνει ότι υπήρξαν δύο αιτίες για τις οποίες την ευθύνη φέρουν οι πιστωτές.

Αρχικά γιατί κατέστρωσαν το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με τελείως εξωπραγματικούς υπολογισμούς –η τρόικα ανέμενε μια συρρίκνωση της οικονομίας, το μέγιστο κατά ένα 7%- και κατά δεύτερο, γιατί αρνήθηκαν το 2010 τη διαγραφή χρέους, οπότε όλοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου σταμάτησαν όλες οι επενδύσεις.

Ο ίδιος στηρίζει την μεγάλη αισιοδοξία του για τις καλές προοπτικές της Ελλάδας, στο γεγονός, ότι έχει βελτιωθεί το περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, η χώρα έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και, ενώ, πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στην 112 η θέση στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς το κλίμα για επιχειρηματίες, τώρα είναι στην 60ή θέση, όπως επίσης στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι σήμερα πιο ευέλικτη από εκείνη της Γερμανίας.

Ο κ. Ντάρβας τονίζει στη συνέντευξή του ότι έχουν γίνει πολλά και ο ίδιος εκτιμά πως όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ –όπως σημειώνει– με αγωνία αναμένεται το τέλος του φθινοπώρου, οπότε οι πιστωτές της Αθήνας έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν στο ζήτημα του χρέους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων μπορεί να βοηθήσει, και οι οικονομολόγοι του «Bruegel» είχαν υπολογίσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι μια δεκαετής επιμήκυνση μπορεί να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 15%, καθώς, όπως σημειώνει, όσο αργότερα είναι η αποπληρωμή τόσο αργότερα θα πρέπει η Αθήνα να δανείζεται στις αγορές για να εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτό βοηθά γιατί τα δάνεια στις αγορές είναι ακριβά για την Ελλάδα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια έξοδο από την κρίση, οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κατασκευάζουν αυτοκίνητα Mercedes, αλλά αρκεί να προσελκύουν στη χώρα τουρίστες, να παράγουν καλά τρόφιμα και να προσφέρουν καλές υπηρεσίες για το εμπόριο, ενώ επισημαίνει ότι ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή και πως σημαντικό για την ανάπτυξη θα ήταν μια μεγαλύτερη φορολόγηση της περιουσίας.

 

http://www.ert.gr/bruegel-i-ellada-tha-pai-kala-para-tin-ifesi-tis-troika/