Ξαφνικά η Μέρκελ απαιτεί “ταχύτατη” λύση με …Ανάν
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πώς εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, τρείς μεγάλες χώρες είχαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον, άποψη και επιδιώξεις γύρω από το Κυπριακό:
Η Βρετανία ως πάλαι ποτέ αποικιοκρατική δύναμη που εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτική βάση στο νησί, οι ΗΠΑ που βλέπουν την «ενιαία» Κύπρο ως ιδανικό «σταθμό παρακολούθησης» και δυνητικό ορμητήριο για τον γεωστρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής και η Ρωσία που αντιστοίχως θέλει να φρενάρει τα αμερικανικά σχέδια «Νατοποίησης» και διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με τη Λευκωσία.
Αίφνης όμως ανακατεύεται στο παιχνίδι και η Γερμανία των Μέρκελ-Σόιμπλε, εκφράζοντας ισχυρότατη βούληση για ταχύτατη «λύση» και επανένωση του νησιού με την γνωστή παραλλαγή του σχεδίου Ανάν που μοστράρουν απροκάλυπτα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ξαφνικά ένα τόσο ζωηρό γερμανικό ενδιαφέρον; Εχει το Βερολίνο ζωτικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στη Κύπρο; Η απάντηση είναι «όχι». Εχει όμως άμεση ανάγκη να καθησυχάσει και να κατευνάσει την Τουρκία του Ερντογάν, προσφέροντας σπονδές εις βάρος εννοείται του ελληνισμού και της ελεύθερης Κύπρου.
Η γερμανική υπερκινητικότητα στο Κυπριακό, ενόψει μάλιστα της συνάντησης στη Γενεύη, τείνει να εξελιχθεί σε ζωντανό εφιάλτη της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ακριβώς επειδή η ανάμιξη του Βερολίνου γίνεται με την μονοσήμαντη διάσταση εξυπηρέτησης της Αγκυρας. Και επειδή οι Γερμανοί δυνάστες της «ενωμένης Ευρώπης» είναι σε θέση να εκβιάσουν την γονατισμένη οικονομικά Ελλάδα προκειμένου να εκχωρήσει εθνική επιρροή και να απεμπολήσει κόκκινες γραμμές δεκαετιών. Να συναινέσει δηλαδή στην κατάλυση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγώντας τον ελληνοκυπριακό λαό σε ένα μέλλον αβέβαιο και επικίνδυνο.
Είναι πασιφανές σε όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς τα θέματα των διεθνών σχέσεων, ότι η φόρμουλα «επίλυσης» του Κυπριακού που προωθείται είναι απολύτως ετεροβαρής και θίγει κεκτημένα των ελληνοκυπρίων που σήμερα έχουν δύο τρομαχτικά στρατηγικά πλεονεκτήματα: Την ιδιότητα κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης(σ.σ. ελέω Τάσσου Παπαδόπουλου) και βέβαια το επίπεδο ανάπτυξης που δεν συγκρίνεται με αυτό των γειτόνων τους στα Κατεχόμενα.
Στην πράξη λοιπόν καλούνται να παραχωρήσουν τα πάντα εισπράττοντας μια αόριστη υπόσχεση «αρμονικής συνύπαρξης» με τους απέναντι και την επεκτατική τουρκική μητρόπολη που εξαπέλυσε τον Αττίλα.
Η σθεναρή επιδίωξη των Γερμανών για άμεση «λύση» και η ανήθικη συσχέτιση της ελληνικής στάσης με την πορεία της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, έπρεπε ήδη να έχουν σημάνει συναγερμό στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων. Όμως αντί έστω και προσχηματικών επιφυλάξεων η Νέα Δημοκρατία «ενθαρρύνει» τον Αναστασιάδη να προχωρήσει στη μοιραία συνθηκολόγηση, μη θέλοντας προφανώς να δυσαρεστήσει το Βερολίνο, ενώ η κυβέρνηση, κυρίως δια του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κρατάει ακόμη κάποια «μπόσικα», τα οποία όμως θα εκλείψουν μπροστά στο φάσμα γενικευμένων πιέσεων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ακούγονται ήδη οι πρώτες φωνές που μιλούν για «ιστορική ευκαιρία» συμβιβασμού στο Κυπριακό προκειμένου να πετύχουμε συμβιβασμό και στο χρέος! Και οι φωνές αυτές δεν είναι διόλου τυχαίες.
Η πρόσφατη συνέντευξη του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου γνωστού για τις…χαλαρές θέσεις του στα εθνικά θέματα είναι απολύτως αντιπροσωπευτική αυτής της σχολής σκέψης. Μιλώντας στο αθηναικό πρακτορείο ο Κούλογλου αφού ορθά επισημαίνει την εμμονή του Σόιμπλε εις βάρος της χώρας μας,(«Μακάρι να διαψευστώ αλλά οι Γερμανοί θα μας πάνε καροτσάκι για να μας φθείρουν τελείως…») προτείνει εμμέσως την διέξοδο: «…Το δεύτερο και πιο σημαντικό μας χαρτί είναι το Κυπριακό σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του είναι σε κρίσιμη φάση και η Ελλάδα έχει λόγο και είναι παίκτης. Αν λυθεί το Κυπριακό θα αποφορτίσει τη σχέση μας με την Τουρκία γιατί θα της δώσει την ευκαιρία να παίξει έναν ευρωπαικό ρόλο και να μπει κατά κάποιο τρόπο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα. Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει θετικά σημάδια στους Ευρωπαίους και είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβάλει σε μια πιο ανεκτική στάση του Βερολίνου απέναντι στα οικονομικά μας, όπως η διαδικασία της αξιολόγησης. Αρα για μας το μεγαλύτερο χαρτί είναι να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού…»
Τάδε έφη Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Με τη Νέα Δημοκρατία σε ρόλο παρατηρητή να…χειροκροτεί τις προσπάθειες Αναστασιάδη. Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν καταλάβατε;
http://ardin-rixi.gr/archives/202266
Σαραντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες την Κυριακή για το Κυπριακό, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ως προς το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού στη Γενεύη πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει την ίδια στιγμή πως η μη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη «δεν είναι ορθή στάση και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».
Κυβερνητική πηγή ανέφερε κατόπιν της επικοινωνίας Τσίπρα-Γκουτέρες πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε «πολύ θετικός για τις θέσεις μας» -ιδίως δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.
Σχετικά με το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη, η ίδια πηγή επισήμανε πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».
Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση-διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο-επανέναρξη.
Σχετικά με τη διαφαινόμενη απουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Γενεύη και εκπροσώπηση της τουρκικής πλευράς από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως το γεγονός αυτό «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».
«Δεν είναι κατά τη γνώμη μας μία ορθή στάση» επισήμανε σε συνέντευξή του στον 9.84.
«Εμείς δουλεύουμε πάνω στο σενάριο να υπάρξει, όσο το δυνατόν, μια καλύτερη, θετικότερη εξέλιξη για τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Απ’ αυτήν τη στάση και απ’ αυτήν τη βούληση δεν παραιτούμαστε σε κανένα σημείο των διαβουλεύσεων.
»Να δούμε πως θα πάνε και σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Αναστασιάδη και του κυρίου Ακιντζί και θα μπορέσουμε να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τα πράγματα. Εγώ σας ξαναλέω ότι πηγαίνουμε με αισιοδοξία, πηγαίνουμε με τη βούληση να βρούμε τη χρυσή τομή σε ένα πρόβλημα, το οποίο, ξέρετε, πως εδώ και δεκαετίες παραμένει άλυτο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500124016