Γιατί ο Ερντογάν απελευθέρωσε τους δύο στρατιωτικούς;

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρταιωτικών είναι προς το παρόν άγνωστο. Ορισμένες πτυχές του, μάλιστα, μπορεί να μη γίνουν ποτέ γνωστές ή να μη μπορέσουν να διασταυρωθούν.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των δύο και να εμφανίσει μια επιτυχία, σε ένα κλίμα κυβερνητικού κατήφορου και οργής της κοινωνίας, προσέφερε ανταλλάγματα και μάλιστα ανεπίτρεπτης φύσης. Αυτή την ώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία, παρά μόνο με φημολογίες.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρούσε, ίσως, στην απελευθέρωση των δύο, χωρίς την ταυτόχρονη παράδοση των οχτώ τούρκων αξιωματικών, αν δεν βρισκόταν την ίδια ώρα στο στόχαστρο μιας σκληρής αμερικανικής επίθεσης, με σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, την ώρα που ο Ερντογάν εξάγγελνε οικονομικά αντίποινα σε βάρος των ΗΠΑ, ίσως κρίνεται αναγκαία για το τουρκικό καθεστώς. Με την απελευθέρωση των δύο, ο Ερντογάν κλείνει ένα μέτωπο, εντελώς παράλογο και επαχθές για την Τουρκία, και δίνει ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο και ειδικότερα στη Δύση.

Η απελευθέρωση των δύο βοηθάει τον Ερντογάν στον χώρο της Ευρώπης, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι τις επόμενες μέρες έχει συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ενώ μαζί με Ρωσία ζητάει να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας, για τα κρίσιμα θέματα της περιοχής.

Η απελευθέρωση των δύο βοηθάει τον Ερντογάν στην προσπάθειά του να “απομονώσει” τις ΗΠΑ στην επίθεση που δέχεται αυτή την ώρα η Τουρκία.

Αυτή την ώρα οι ΗΠΑ, έχοντας ανοίξει έναν εμπορικό πόλεμο κυρώσεων για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, με Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, αλλά και Κίνα και εν μέρει και με Ε.Ε., έχουν, μ’ εκείνη ή την άλλη ένταση, απέναντί τους σχεδόν όλο τον πλανήτη.

Ειδκότερα, όπως έχουν προειδοποιήσει, στο άμεσο μέλλον μπορεί να έχουμε σύσταση κοινού μετώπου Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν, με στόχο την αλληλοστήριξή τους και μια ευρεία αντεπίθεση κατά των ΗΠΑ, αν και οι επιμέρους αντιθέσεις ανάμεσα σ’ αυτές τις τρεις χώρες δεν είναι αμελητέες. Κυρίως, οι τριβές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, για την Ιντλίμπ και το κουρδικό ζήτημα στη Συρία.

Αυτή την ώρα, το χειρότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να κινείται δορυφορικά στην περιοχή έναντι των ΗΠΑ και των γερακιών του Ισραήλ. Δυστυχώς, όμως, αυτή την πολιτική δουλοφροσύνης ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Κοτζιά.

Όσο ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα στρατηγική εθνικής κυριαρχίας και ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, ως τη μόνη επιλογή που μπορεί να προασπίσει την ασφάλεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μια αναπτυξιακή και κοινωνική διέξοδο από την κρίση. 

www.iskra.gr

Τι παρέδωσαν στους Τούρκους για να αποφυλακιστούν οι δυο στρατιωτικοί;

Σύμφωνα με αναφορές από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν με κατηγορία κατασκοπείας, απελευθερώθηκαν, εν αναμονή της δίκης τους. Αμέσως ο κ. Τσίπρας εκέκραξε εις τον οικείο του χώρο ως άλλος Tweety:
«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά.»
Σήμερα το πρωθυπουργικό αεροπλάνο θα πετάξει στην Αδριανούπολη για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιώτες και να τους φέρει στην Ελλάδα. Έτσι η τραγωδία καταλήγει σε φάρσα. Και μάλιστα κακής ποιότητας.
Ο εν λόγω Tweety, που αρέσκεται να προσποιείται τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, θεωρεί την αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών ως «πράξη δικαιοσύνης». Κι επομένως αποδέχεται την απαγγελία της κατηγορίας περί κατασκοπείας, που φαίνεται να αποδίδεται στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους.
Θα ήθελα πολύ να ήξερα τι θα κάνει η κυβέρνηση. Μήπως θα στείλει πάλι πίσω με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς για τη δίκη τους; Θα αναγνωρίσει η ελληνική πλευρά τις κατηγορίες που τους απαγγέλλονται, αλλά και την εν αναμονή δίκη τους από την τουρκική δικαιοσύνη;

Ο Tweety του Μαξίμου εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται πλήρως τη διαδικασία που ακολούθησε και ακολουθεί η τουρκική δικαιοσύνη έναντι των δυο στρατιωτικών. Και μάλιστα επισημαίνει ότι αυτή η «πράξη δικαιοσύνης» θα «συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή.» Η εν αναμονή δίκη των δυο στρατιωτικών με βάση τις κατηγορίες για κατασκοπεία τι θα είναι; Άλλη μια «πράξη δικαιοσύνης»;
Όσο για τα ευχαριστήρια του Tweety στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους δεν είναι παρά η γνωστή πρακτική του αδίστακτου γκάνστερ, ο οποίος μετά το ειδεχθές έγκλημα συνηθίζει πάντα να ευχαριστεί τα θύματά του για τη συνεργασία τους. Κι ας τολμήσει κανένας τους να πει την αλήθεια, ας τολμήσει να σπάσει την ομερτά που χαρακτηρίζει πάντα την πολιτεία των γκάνγκστερ.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε. Ο ελληνικός στρατός πλέον έναντι της Τουρκίας δεν αμύνεται του πάτριου εδάφους, ούτε συνιστά όργανο άσκησης εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Κι έτσι η Τουρκία μπορεί να τον μεταχειρίζεται κατά το δοκούν, δηλαδή με όρους ομηρίας, χωρίς να έχει κανενός είδους υποχρέωση να τηρεί τους κανόνες δικαίου που διέπουν τα κράτη σε συνθήκες ειρήνης και πολέμου.
Ο ελληνικός στρατός είναι ήδη υπό καθεστώς ομηρίας έναντι της Τουρκίας. Στο όνομα πάντα “της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή”. Κι αυτό πολύ σύντομα θα το επιβεβαιώσει στην πράξη το καθεστώς Ερτογάν. Σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη του περιστατικού της ενέδρας για τη σύλληψη δυο στρατιωτικών.
Το σίγουρο είναι ότι η πράξη αυτή της αποφυλάκισης – όσο σημαντική κι αν είναι για τη ζωή των δυο παιδιών – προοιωνίζει ένα νέο γύρο επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Ειδικά, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να διεξάγουν νομισματικό πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν. Και προνομιακό πεδίο για ένα νέο γύρο δεν είναι τόσο το Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι έχουν πλέον το πάνω χέρι, αλλά η «Δυτική Θράκη» και φυσικά η Κύπρος.
Για να δούμε τι έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει η ελληνική πλευρά στην Τουρκία από την εθνική επικράτεια της Ελλάδας στο όνομα «της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».
http://dimitriskazakis.blogspot.com/