Η Εθνική τραγωδία από μια άλλη οπτική γωνία

Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Ζούμε περά από τις δυνατότης μας και τους νόμους της φύσης. Οικονομικά και περιβαλλοντικά έχουμε υπερβεί κάθε λογική.

Σε κάθε εθνική τραγωδία θα φταίει πάντα κάποιος άλλος και ποτέ εμείς. Η δε αντιπολίτευση θα καυτηριάζει τα κυβερνητικά λάθη και όταν γίνει κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί τις ίδιες δικαιολογίες. Η έλλειψη συντονισμού η ολιγωρία της κυβέρνησης, τα λάθη, οι ασυνάρτητες ενεργείς θα είναι πάντα παρών.

Κοιτούσα από ‘πάνω’ με την βοήθεια της τεχνολογίας την περιοχή και βεβαίως μέσα από τα βίντεο που γυριστήκαν κατά και μετά την τραγωδία. Η περιοχή ήταν και είναι ένα απέραντο δάσος και βεβαίως θα είχε ρέματα. Κτίσαμε λοιπόν μέσα στο δασός και μπαζώσαμε τα ρέματα. Ένας τεράστιος αριθμός πεύκων ανάμεσα σε σπίτια ή ένας τεράστιος αριθμός σπιτιών ανάμεσα σε πεύκα.

Γνωρίζετε τι εστί πεύκο; Ρετσίνι και κουκουνάρια μετατρέπουν την περιοχή σε ηφαίστειο. Αυτό δεν μας είναι γνωστό; Από τις μέχρι τώρα πυρκαγιές δεν το γνωρίζαμε; Η Ηλεία το 2007 δεν μας έμαθε τίποτε; Δεν μάθαμε ότι αν η περιοχή δεν καθαριστεί από ξερά χόρτα και ξεροκλαδα θα είναι ένα συνεχές προσάναμμα.

Σύμφωνα με μέχρι τώρα στοιχεία πολλές φωτιές προκαλούνται από σπινθήρες που προέρχονται από μετασχηματιστές και κολώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Γεμίζεις λοιπόν ένα δασός με τέτοια πράγματα.

Η περιοχή όπως και η Κινέττα έχει ένα ακόμα δεδομένο, ισχυρούς κατά θέσεις ανέμους.

Και από ρυμοτομία; Από πλατύς δρόμους; Από πυροσβεστικούς κρουνούς; Από δεξαμενές με νερό;

Και από αντιπυρικές ζώνες με πυροσβεστικούς κρουνούς και δεξαμενές με νερό;

Από μαρτυρίες μέσα από βίντεο φαίνεται ότι έγινε το τραγικό λάθος κλείνοντας την λεωφόρο Μαραθώνας να κατευθύνουν αυτοκίνητα σε ένα δαιδαλώδες ρυμοτομική περιοχή χωρίς περαιτέρω βοήθεια.

Και η νοοτροπία μας σε κατάσταση κρίσης; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το συνεργάσιμο που επιδεικνύουμε σε αυτές τις στιγμές. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν κάποιος μου έλεγε ότι εθελοντές προσπαθούσαν με το ζόρι να απομακρύνουν κατοίκους. Είναι σύνηθες να παρκάρουμε όπου να΄ ναι κλείνοντας τους δρόμους,

Και από εκπαίδευση του πολίτη πως να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση πυρκαγιάς; Αλλά ξέχασα, οι δήμαρχοι ενδιαφέρονται μόνο ότι έχει να κάνει με ψήφους ποτέ με ανθρώπινες ζωές.

Η μαγκιά μας σαν λαός εξαντλείται στο να επιδείξουμε το ακριβό αυτοκίνητο, στο να επιδείξουμε τα ακριβά ρούχα, στο να επιδείξουμε τις βόλτες στην Αράχοβα ή να οδηγούμε δαιμονισμένα και να σπάμε τα νευρά των άλλων με το θόρυβο της αλλαγμένης εξάτμισης ή να αφαιρούμε ζωές με την υπερβολική ταχύτητα.

Έχασαν την ζωή τους μικρά παιδιά που δεν είχαν καμία ευθύνη σε όλο αυτό.