Η εκκαθάριση του Bitcoin

Του Lionel Laurent 

To Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να αγνοήσουν το κύμα εξαπάτησης, τις παραβιάσεις και τη χειραγώγηση της αγοράς που έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν ευκολόπιστους παίκτες.

Με τις αμερικανικές αρχές να διερευνούν τώρα εμπορικές πρακτικές όπως το “spoofing” -παράνομες και επιθετικές ακυρώσεις εντολών που αποσκοπούν στην κίνηση των αγορών- φαίνεται πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας εκκαθάρισης των κρυπτονομισμάτων. Η εκ νέου προσέλκυση των επενδυτών, ακόμα και με την υπόσχεση για ανατροπή της αγοράς της Άγριας Δύσης, θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι περιμένουν οι ένθερμοι οπαδοί.

Η διερεύνηση της ενδεχόμενης χειραγώγησης των τιμών σε αυτές τις αγορές ήταν ένα φυσικό επόμενο βήμα για τις αρχές, οι οποίες έχουν επιταχύνει τους ελέγχους, από τις πωλήσεις νέων token έως τα κρυπτο-hedge funds τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει πληθώρα στοιχείων τα οποία πρέπει να διερευνήσουν και η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC) έχει ζητήσει πληροφορίες από πολλές εταιρείες.

Υπάρχουν τα “pump-and-dump” chat-rooms όπου οι traders εκμεταλλεύονται τον ισχνό όγκο συναλλαγών των ψηφιακών νομισμάτων. Αλλού, οι συναλλαγές έχουν κατηγορηθεί ότι είναι ανοιχτές στο spoofing ή στο λεγόμενο “wash” trading όπου μια οντότητα αγοράζει και πουλά την ίδια παραγγελία. Το δημοφιλές ανταλλακτήριο Coinbase δέχεται κατηγορίες από πελάτες για insider trading.

Είναι φυσικό να αμφισβητείται το ιστορικό των αρχών να βάζουν απατεώνες και χειραγωγούς πίσω από τα κάγκελα, ακόμα και εκείνους που εργάζονται σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι ένα αρκετά πρόσφατο φαινόμενο. Η πρακτική του spoofing κρίθηκε παράνομη στις ΗΠΑ το 2010 και η πρώτη καταδίκη έγινε το 2015. Τον Ιανουάριο, η CFTC ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ομάδας κρούσης κατά του spoofing για να ξεριζώσει την πρακτική. Συνεπώς, δεν υπάρχει ακόμα καθιερωμένο μοντέλο για την οικοδόμηση μιας επιτυχημένης αντιμετώπισης του spoofing -για παράδειγμα, τι θα θεωρούσε μια κριτική επιτροπή ως ύποπτο επίπεδο ακυρώσεων παραγγελιών.

Ξεφούσκωμα

Το σκάσιμο της φούσκας του Bitcoin έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη στασιμότητα καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να ελέγχουν

view

Αλλά η προσπάθεια από τους φορείς επιβολής του νόμου να εντρυφήσουν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και να απαιτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια ήρθε για να μείνει. Αυτό μόνο πλήγμα μπορεί να επιφέρει στην αύρα και την τιμή του Bitcoin. Δεν γνωρίζουμε την αληθινή “αξία” ενός κρυπτονομίσματος – παρόλο που υπάρχουν πολλές τρελές τιμές στόχοι – αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η τιμή συνδέεται στενά με το οικοσύστημα στο οποίο διαπραγματεύεται. Ένα πρόσφατο ερευνητικό έγγραφο διαπίστωσε ότι ο δεκαπλασιασμός σχεδόν της τιμής του Bitcoin το 2013 προήλθε κυρίως από δυο bots που ασχολούνται με ύποπτη δραστηριότητα σε μια ισχνή αγορά.

Η σημερινή αγορά είναι πολύ διαφορετική, με περισσότερους traders, περισσότερα νομίσματα και περισσότερα ανταλλακτήρια, αλλά η μεγαλύτερη διαφάνεια θα έχει επιπτώσεις. Το Bitcoin υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός μήνα μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για ποινική έρευνα.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Οι κρυπτο-ευαγγελιστές αναμφίβολα θα υποστηρίξουν ότι μια καλύτερη συντήρηση της αγοράς είναι μια υγιής εξέλιξη και μία που θα ανοίξει το δρόμο για την εισροή θεσμικού χρήματος της Wall Street που πάντα μοιάζει να περιμένει στη γωνία. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά ζητούν περισσότερη διαφάνεια. Το νέο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Legolas, για παράδειγμα, έχει επικρίνει τους κατεστημένους φορείς ως αδιαφανείς και ευάλωτους στη χειραγώγηση.

Παρολ’αυτά, η ιδέα ότι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν αποστροφή προς το ρίσκο θα ανέβουν στο τρένο μόλος οι αρχές αρχίσουν να ψαρεύουν στο βάθος αυτής της θολής αγοράς μοιάζει φανταστική. Η κερδοσκοπία είναι, φυσικά, το πιο ελκυστικό στοιχείο του Bitcoin, αλλά η απαραίτητη λειτουργία καθαρισμού θα επηρεάσει την τιμή του για κάποιο χρονικό διάστημα.

www.sofokleous10.gr