Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για νέα άνοδο της μετανάστευσης

Αν και το κύμα μεταναστών του 2015 και του 2016 έχει υποχωρήσει, η Ευρώπη τελειώνει το έτος χωρίς να έχει προετοιμαστεί για το επόμενο κύμα μετανάστευσης. Εν τω μεταξύ, πολλοί μετανάστες υποφέρουν.

Φέτος, οι αιτήσεις προσφύγων στη Γερμανία μειώθηκαν σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν από το 2014. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που φέρουν το κύριο βάρος των αφίξεων των μεταναστών στη Μεσόγειο, έχουν επίσης αποκτήσει λίγο περισσότερο χώρο να αναπνεύσουν.

bb eur immigr 1

Εν μέρει, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την υποχώρηση του συριακού πολέμου, εν μέρει από τις προσπάθειες για το κλείσιμο των διαδρομών που ακολούθησαν οι περισσότεροι αιτούντες ασύλου το 2015 και το 2016. Πρώτον, ο τουρκικός καταστράφηκε ουσιαστικά από μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αποστολή ξένων μεταναστών χωρίς έγγραφα και με περιφράξεις που ανεγέρθηκαν από τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης για να σταματήσουν οι άνθρωποι να τις διασχίζουν με τα πόδια. Πιο πρόσφατα, οι προσπάθειες της ΕΕ με την ηγεσία της Ιταλίας πέτυχαν να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, κυρίως από τη βυθισμένη σε χάος Λιβύη.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 83% των αφίξεων του Σεπτεμβρίου προέρχονταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου οι περισσότεροι από εκείνους που μπορούσαν και ήθελαν να φύγουν έχουν ήδη φύγει. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν άσχημα γρήγορα εάν ξεσπάει ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Ο Λίβανος, ήδη υπερπληθείς σε σύρους πρόσφυγες, είναι μια από τις πιο εμφανείς πιθανότητες, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αναθερμαίνεται. Ένα νέο κύμα προσφύγων θα μπορούσε εύκολα να κατακλύσει τα αδύνατα εμπόδια που η Ευρώπη κατάφερε να οικοδομήσει. Ούτε η Τουρκία, η σχέση της οποίας με την Ευρώπη βρίσκεται σε ψυχρή φάση, ούτε η Λιβύη θα είναι σε θέση να σταματήσει μια νέα πλημμύρα.

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων που δημιούργησε ταχέως το 2015 δεν λειτουργεί καθόλου: σε περισσότερα από δύο χρόνια, μόνο 32.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Στο ελληνικό νησί της Λέσβου, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι ζουν σε μια εγκατάσταση που προορίζεται για 1.400 άτομα. Στην ιταλική πόλη Βεντιμίλια, στα γαλλικά σύνορα, 600 εξαιρετικά ταλαιπωρημένοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο δημιούργησαν αρκετή ένταση ώστε ο δήμαρχος να απευθυνθεί στην ΕΕ για βοήθεια. Αλλά και άλλα ευρωπαϊκά έθνη δεν επιθυμούν να μεταφέρουν τους μετανάστες. Τρεις από τις τέσσερις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ – Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία – είναι ιδιαίτερα κάθετες, δημιουργώντας ίσως το σημαντικότερο χάσμα στην ΕΕ σήμερα. Όλες οι προσπάθειες να φιλοτιμηθούν για να δεχτούν περισσότερους ανθρώπους αποτυγχάνουν και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν μηνύει τώρα τις τρεις χώρες για να τις αναγκάσει να αποδεχθούν την υποχρεωτική επανεγκατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ – ένας Πολωνός, αλλά ένας ισχυρός αντίπαλος της εθνικιστικής κυβέρνησης της χώρας – έστειλε ένα σημείωμα στους εθνικούς ηγέτες, λέγοντας ότι το σύστημα επανεγκατάστασης ήταν διχαστικό και ανεφάρμοστο. Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το μήνυμα ως «αντιευρωπαϊκό», αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το σημερινό σύστημα είναι σε απελπιστική ανάγκη αναθεώρησης.

Το σύστημα του Δουβλίνου υποχρεώνει τη χώρα στην οποία ο αιτών ασύλου προσγειώνεται για τη φροντίδα αυτού του προσώπου κατά τη διεκπεραίωση της αίτησής του. Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι προτάσεις μεταρρύθμισης δεν είναι πολύ καλύτερες. Η ιδέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια λύση μοιάζει περισσότερο με μία από τα ίδια.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν ότι είναι πρόθυμες να δείξουν αλληλεγγύη στους εταίρους της ΕΕ για τη μετανάστευση μόνο πληρώνοντας για προσπάθειες για να εμποδίσουν τους αιτούντες άσυλο να έρχονται στην Ευρώπη. Την Πέμπτη, τα τέσσερα μέλη του Ομίλου Βίσεγκραντ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ το καθένα για να στηρίξουν την επένδυση της Ιταλίας στην ενίσχυση των συνόρων της Λιβύης. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανά η ΕΕ στην Αφρική τόσο για τη βελτίωση των τοπικών συνθηκών όσο και για την ενίσχυση της ασφάλειας – ένα αμφίβολο σχέδιο στην καλύτερη περίπτωση, δεδομένου ότι οι Αφρικανοί που συμμετέχουν στην αναπτυξιακή βοήθεια θα έχουν περισσότερα χρήματα για να ταξιδέψουν στην πηγή τους .

Δεν φαίνονται πιθανές οι τελικές αποφάσεις έως ότου η Γερμανία διαμορφώσει μια σταθερή κυβέρνηση. Παραδόξως, δεν έχει μία λόγω του προβλήματος της μετανάστευσης: Με το άνοιγμα της χώρας σε αιτούντες άσυλο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχασε την υποστήριξη των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της, οι οποίοι στράφηκαν στην άκρα δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους η Μέρκελ βρίσκεται σε σκληρές συνομιλίες συνασπισμού, πέτυχαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους – εν μέρει επειδή παρέμειναν κατ’ αρχήν φιλικοί προς τους μετανάστες. Εάν μια συμμαχία διαμορφωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ένας από τους στόχους της θα είναι να δείξει ότι η μετανάστευση είναι, ευλόγως, ευνοϊκή για τη Γερμανία. Αυτό όμως είναι ακόμη δυσκολότερο από την επεξεργασία εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων ασύλου.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας των πρόσφατων μεταναστών στην Ευρώπη, με την πλειονότητα του δείγματος που ζει στη Γερμανία. Οι νεοφερμένοι αναφέρουν ένα επίπεδο ικανοποίησης ζωής κάτω από πέντε σε κλίμακα δέκα βαθμών και υψηλά επίπεδα διακρίσεων. Πολλοί από αυτούς που εργάζονται, συμπεριλαμβανομένου του 55% των Αράβων μεταναστών, λένε ότι έχουν περισσότερα προσόντα για την εργασία τους. Μόνο το 33,4% (στη Γερμανία, 51%) ανέφερε ότι συμμετείχε σε προγράμματα ενσωμάτωσης.

Από την άλλη πλευρά, γερμανοί εργοδότες διαμαρτύρονται για τις δυσκολίες πρόσληψης ατόμων με κακή γνώση γερμανικών και δύσκολα πιστοποιημένων δεξιοτήτων.

Η ΕΕ και τα μεμονωμένα μέλη της χρειάζονται επειγόντως τρία λειτουργικά συστήματα. Ένα να εμποδίζει τους ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη, άλλο θα εξομάλυνε την επεξεργασία και τον διακανονισμό των αιτήσεων για όσους το κάνουν και ένα τρίτο θα τους έβαζε σε εντατικά και αποτελεσματικά προγράμματα ένταξης. Πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης της οξείας μετανάστευσης, κανένας από τους τρεις στόχους δεν είναι ορατός. Καθώς συγκρούονται και ακολουθούν μια καμπύλη μάθησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι η Μέση Ανατολή δεν θα εκραγεί ξανά σύντομα.

Home