Κινδυνεύει η Ευρωζώνη από την Ιταλία;

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν χτυπηθεί αρκετά σκληρά τον τελευταίο καιρό και είναι κατανοητό, δεδομένης της αναταραχής στην Τουρκία και των σοβαρών ανησυχιών για τον προϋπολογισμό του έθνους. Αλλά όταν οι αγορές μετατρέπονται σε κίνδυνο, όπως έκαναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο ανησυχοι είναι οι επενδυτές στην Ιταλία.

Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα όμως ; Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διάρκειας δύο ετών σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα σε 1,4%. Το μέγεθος της κίνησης στο δεκαετές, αν και σημαντικό, εξακολουθεί να μην είναι τόσο μεγάλο – οι αποδόσεις στην ασφάλεια έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο 3,2%.

Οι πληροφορίες που δίνουν οι συναλλαγές με βραχύτερους τίτλους είναι ιδιαίτερα σχετικές με την κατάσταση της Ιταλίας. Αρχικά, εδώ πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδοτικής δραστηριότητας, επομένως η ανάληψη του κόστους δανεισμού γίνεται αισθητή εντονότερα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Ιταλία, η οποία έχει τεραστιο χρέος ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) σαν δέκα Ελλάδες περίπου. Το τέλος των αρνητικών διετών αποδόσεων είναι μια οδυνηρή υπόθεση.

Επιπλέον, το βραχυπρόθεσμο τέλος αντικατοπτρίζει περισσότερο τις σημερινές συνθήκες, ενώ οι πιο μακροπρόθεσμοι τίτλοι είναι περισσότερο ένα στοίχημα για το που ο πληθωρισμός θα είναι μέσα σε λίγα χρόνια. Μια μεγαλύτερη εξαπάτηση στο ιταλικό διήμερο χρέος σε σχέση με τα 10ετή ομόλογα υποδηλώνει σοβαρή ανησυχία για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του έθνους, αναμεμειγμένη με τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ασχοληθεί με την κατοχή ιταλικών κινητών αξιών καθώς προσπαθεί να απομακρυνθεί εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η δυσχερής κατάσταση του διετούς ομολογου εξαιτιας της πολιτικής κρίσης της Ιταλίας φέτος δείχνει την ευαισθησία της. Στις 29 Μαΐου, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού των ευρωσκεπτικιστών φαινόταν αναπόφευκτη, σημείωσε άνοδο περίπου 200 μονάδες βάσης.

Η μεγάλη ανησυχία είναι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να τηρήσει τους κανόνες του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τραγωδία γέφυρας της Γένοβας ώθησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Matteo Salvini να δεσμεύσει πρόσθετες δαπάνες υποδομής, πιθανώς ανεξάρτητα από το τι συνέβη στη δημοσιονομική θέση της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που πιέζει τα όρια του τι μπορεί να δεχθεί η ΕΕ.

Αλλά ένα σημαντικό σημάδι ότι η σκέψη των αξιωματούχων του έθνους έχει μετατραπεί, προέρχεται από τις παρατηρήσεις του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι «οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης για την οποία δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικοί περιορισμοί». πολύ μακριά από την υπόσχεσή του στις 4 Ιουλίου να σέβεται τον κανόνα της ΕΕ ότι τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η σκηνή έχει στηθει για κάποια σοβαρή νεα κριση της ΕΕ και οι αξιωματούχοι είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν για να αποτρέψουν την υποβάθμιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλο το μπλοκ. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ιταλία είναι ελεύθερη να θέσει την υποδομή ως πολιτική προτεραιότητα, αυτό δεν φαίνεται να έχει μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα είναι το σημείο άγχους αν οι σχέσεις φθαρούν. Η αστάθεια των τελευταίων ημερών και εβδομάδων θα μπορούσε να συνεχιστεί σωστά μέσα από τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο.

sofokleous10.gr