Λέξη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κενό γράμμα έχουν μείνει μέχρι σήμερα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις θα έρθει στη Βουλή. Βεβαίως, έχουν πει ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο, αυτή η «περίεργη» σιωπή κυβερνητικών στελεχών, έχει προκαλέσει πολλούς συνειρμούς.

Στους διαδρόμους της Βουλής λένε ότι το πόρισμα είναι έτοιμο, μπορεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διεκδίκησης, ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια, όμως, η κυβέρνηση καθυστερεί σκόπιμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (αλλά και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ) που βλέπουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει deal με τη γερμανική κυβέρνηση να μην πιέσει τις καταστάσεις με αντάλλαγμα μια «χαλαρή» αντιμετώπιση των σχεδίων για μη περικοπή των συντάξεων. Αλλά και για άλλα μέτρα που βγαίνουν έξω από το πλαίσιο των δεσμεύσεων της Αθήνας και που τώρα το Βερολίνο «ποιεί την νήσσαν».

Πάγωμα με εντολή Τσίπρα;

Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή να παγώσουν οι διαδικασίες για την κατάθεση του πορίσματος ώστε να κλείσει τη συμφωνία με τους Γερμανούς για τις συντάξεις και για άλλα θέματα. Αλλωστε, το Βερολίνο έχει ήδη πει πρόσφατα: «Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Η δήλωση αυτή είχε γίνει προ ημερών από τον εκπρόσωπο κ. Ζάιμπερτ μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που ανέφερε ότι Ελλάδα και Πολωνία θα μπορούσαν να ζητήσουν επανορθώσεις και να υπάρξει συντονισμός στο θέμα αυτό.

Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε είχε κάνει σημαία του την υπόθεση των επανορθώσεων για τις γερμανικές θηριωδίες αλλά και το θέμα του κατοχικού δανείου, έχει σιωπήσει. Οι δε αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό, κρατούν στα συρτάρια το πόρισμα.

Αν κατατεθεί στην Ολομέλεια και ξεκινήσει μια συζήτηση θα πρέπει να συσταθεί και μια επιτροπή που θα στηρίξει σθεναρά τις ελληνικές διεκδικήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες σε διεθνή δικαστήρια.

Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο, γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει παγώσει το θέμα.

in.gr