Οι κανόνες της γερμανικής πολιτικής έχουν αλλάξει…

Η ολίσθηση της στήριξης για την κυβερνητική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση στις κρατικές εκλογές της Βαυαρίας έδωσε ένα άλλο χτύπημα στο παλαιό καθεστώς. Η βεβαιότητα και η προβλεψιμότητα του Centrist, που θεωρούνται ως βασικοί πυλώνες της ομοσπονδιακής δημοκρατίας, αντικαθίστανται από ένα κατακερματισμένο τοπίο παρόμοιο με αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Οι πολιτικοί ηγέτες του Βερολίνου θρηνούν την απώλεια της παλαιάς τάξης. Θα ήταν καλύτερα να σκεφτούν πώς να προσαρμοστούν σε μια εποχή μετατόπισης των πολιτικών πεποιθήσεων.

Η CSU, το αδελφο κόμμα  της Βαυαρίας στους χριστιανοδημοκράτες της A. Merkel, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία της στη Βαυαρία για δεύτερη φορά από το 1962. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου προβάλλουν ότι το ποσοστό ψήφου μειώθηκε κατά περισσότερο από 10 πόντους σε περίπου 37%. Με επικεφαλής τον Horst Seehofer, υπουργό Εσωτερικών στο συνασπισμό της κας Μέρκελ, το κόμμα παραχώρησε το έδαφος στην αντι-μεταναστευτική Alternative for Germany (AfD) στην άκρα δεξιά και σε ένα αναδυόμενο πράσινο κόμμα στο κέντρο αριστερά. Ο κ. Seehofer πρέπει να πάρει μεγάλο μέρος της ευθύνης.

Στην περίπτωση αυτή, απέτυχε να πείσει τους υποστηρικτές της AfD και οδήγησε τους ψηφοφόρους CSU στην αγκαλιά των Πρασίνων. Το μερίδιο ψήφου του κόμματος σχεδόν διπλασιάστηκε σε πάνω από 17,5%. Το μέλλον του κ. Seehofer πρέπει τώρα να αμφισβητηθεί, όπως και ο Markus Söder. Το CSU κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στην εξουσία στο κοινοβούλιο του κράτους, αλλά θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με ανεξάρτητους ελεύθερους ψηφοφόρους ή, ενάντια σε όλα τα ένστικτά του, με τους Πράσινους.

Παραδόξως, τα προβλήματα του εταίρου της κας Μέρκελ μπορεί να βοηθήσουν τον καγκελάριο βραχυπρόθεσμα. Ο χρόνος που δαπανά ο κ. Seehofer για την αποκατάσταση των ζημιών στο Μόναχο δεν θα είναι πλέον διαθέσιμος για να προκαλέσει προβλήματα στο συνασπισμό στο Βερολίνο. Και αν η παλιά κεντροδεξιά είναι υπό πίεση, η κα Merkel μπορεί να επισημάνει την εκλογική κρίση που αντιμετωπίζει ο άλλος εταίρος του συνασπισμού, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η Βαυαρία δεν ήταν ποτέ έδαφος του SPD, αλλά το μερίδιο της ψήφου μειώθηκε στο μισό κάτω από το 10%.

Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, ωστόσο, δεν υπήρχε τίποτα για να καθησυχάσει την κα Merkel. Το 10% των ψήφων που εξασφάλισε το AFD ήταν μια υπενθύμιση ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν την έχουν συγχωρήσει για το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας στους πρόσφυγες το 2015.

Πέρα από τη Βαυαρία, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν δει τις εθνικές τους βαθμολογίες να γλιστρήσουν και να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο διαγωνισμό στο δυτικό κράτος της Έσσης δύο εβδομάδες από τώρα. Η απόρριψη τον περασμένο μήνα από τους βουλευτές του CDU της επιλογής του καγκελαρίου για την ηγεσία του κόμματος στο Bundestag έδωσε επίσης ένα σημαντικό πλήγμα στη θέση της.

Το συμπέρασμα του πολιτικού Βερολίνου – ότι η κ. Μέρκελ βρίσκεται τώρα στο λυκόφως της πρωθυπουργίας της – μπορεί να είναι σωστό. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να υποδηλώνει καν ότι ακόμη και να σταματήσει σχετικά σύντομα, μια αλλαγή στην κορυφή των χριστιανοδημοκρατών θα αντιστρέψει τις διαρθρωτικές αλλαγές στη γερμανική πολιτική. Η κατάρρευση του πολιτικού κέντρου έχει αφήσει τα δύο βασικά κόμματα σε διαγωνισμό για ψήφους με τους Πράσινους, τον αριστερό Linke και τον AFD, καθώς και με τους μακρινούς Φιλελεύθερους.

Οι κρατικοί πολιτικοί έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα δημιουργώντας νέες πολιτικές συμμαχίες με πρώην αντιπάλους. Οι Πράσινοι έχουν πάρει μέρος της εξουσίας σε διάφορα κράτη και είναι επικεφαλής μιας διοίκησης συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες στην ευημερούσα Βάδη-Βυρτεμβέργη. Το Βερολίνο ήταν πιο αργό να παραδεχτεί ότι οι μελλοντικές ομοσπονδιακές κυβερνήσεις μπορεί κατ ‘ανάγκη να είναι πολυκομματικοί αστερισμοί. Αυτή η μετατόπιση δεν πρέπει να αποτελεί συνταγή αστάθειας. Αλλά η δημιουργική δημιουργία συνασπισμού θα απαιτήσει ένα ασυνήθιστο άλμα φαντασίας.

Home