Ποσοτική χαλάρωση και ρευστότητα

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE), της ΕΚΤ και τις θετικές επιδράσεις που θα φέρει η εξέλιξη αυτή στην ελληνική οικονομία αλλά και στις ελληνικές τράπεζες.

Είναι όμως έτσι; Συμφώνα με καλά πληροφορημένους κύκλους που ξέρουν τους αριθμούς η ρευστότητα που θα μπορούσαν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα έμπαινε στο πρόγραμμα την 28-2-2017 θα ήταν … , μόλις 3-4 δισ. € ήτοι κάτι λιγότερο από 1 δισ. € σε κάθε συστημικη τράπεζα. !

Αιτία είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά κρατικά ομόλογα, η αξία των οποίων υπερβαίνει το όριο του 33%.

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης μέχρι το 33% της συνολικής ονομαστικής αξίας των τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά.

Συνεπώς οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία ακόμα και εάν η χώρα μας έμπαινε χθες στην ποσοτική χαλάρωση θα ήταν μηδαμινές καθώς οι 4 συστημικές τράπεζες θα λάμβαναν κάτι λιγότερο από 1 δισ. €  η κάθε μια όταν συμφώνα με κάποιες πληροφορίες έχουν χάσει μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αρχή του έτους καταθέσεις ύψους 1,5 δισ.€

Το βασικότερο όφελος όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι θα ήταν καθαρά ψυχολογικό καθώς μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας ώστε αυτή να επιχειρήσει κάποιου είδους δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Πάντως οι αγορές καθορίζουν το ύψος δανεισμού μια χώρας βασιζόμενες σε πολλές παραμέτρους  και όχι μόνο στο εάν η χωρά θα είναι στο QE όποτε η εξέλιξη του κόστους δανεισμού της χώρας εξελίσσεται σε μια πολύ σύνθετη υπόθεση …

Υπενθυμίζεται  ότι εάν η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το αργότερο μέχρι το 2018 τότε το φάντασμα της πτώχευσης και άρα του Grexit θα είναι απελπιστικά πολύ κοντά…

 

sofokleous10.gr