Συνέπειες της ιταλικής κρίσης για τα ελληνικά ομόλογα

Η αναταραχή στην Ιταλία αλλά και η «αποβολή» των 3 ελληνικών τραπεζών από την Morgan Stanley  βάζει εκ νέου φωτιά στις αγορές σήμερα με εύκολο στόχο τόσο τα ελληνικά ομολόγα όσο και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετους ομόλογου έσπασε στις 12.00 το φράγμα του 4.50% εντείνοντας τις ανησυχίες για το πότε τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές.  Ταυτόχρονα το ιταλικό δεκαετές έσπασε και αυτό το φράγμα του 3,5% προκαλώντας ρίγη τόσο στην Ρώμη όσο και στις Βρυξέλλες που βλέπουν να πλησιάζει ένα τρομακτικό αδιέξοδο. ( http://sofokleous10.gr/index.php/top-stories/item/163715-oi-laikistes-tis-italias-ksekinisan-ton-polemo-me-tin-evropi)

Το τελεσίγραφο επεστράφη. Η κίνηση της Κομισιόν να ζητήσει για πρώτη φορά στα χρονικά από ένα κράτος-μέλος να ξαναγράψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του, απαντήθηκε με την εξίσου πρωτοφανή απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μείνει αμετακίνητη.

Η προθεσμία της 13ης Νοεμβρίου που είχαν θέσει τα ευρωπαϊκά όργανα παρήλθε, με το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο να επιβεβαιώνει ότι ο στόχος για το έλλειμμα του 2019 παραμένει στο 2,4% (έναντι δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για 0,8%) και η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% – ενώ η Κομισιόν έχει ήδη εκτιμήσει μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ και άρα επιδείνωση του ελλείμματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι αυτός είναι ο προϋπολογισμός που έχει ανάγκη η χώρα για να ξαναπάρει μπροστά, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, υποσχέθηκε να υπερασπισθεί το προσχέδιο σαν να επρόκειτο για αγώνα ράγκμπι.

Χρηματιστήρια

Η ανακοίνωση για τη νέα σύνθεση των δεικτών του MSCI χθες βράδυ, όπου και αφαιρέθηκαν τρεις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς από τον MSCI Greece Standard προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στις μετοχές, αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο η Beta Securities. Και μπορεί στο “κάδρο” των απωλειών να βρίσκεται και η Πειραιώς, αλλά για την τελευταία η αγορά είχε λίγο έως πολύ προετοιμαστεί, αφού η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, όλες οι αναδιαρθρώσεις δεικτών προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και δεδομένης της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς οι πιέσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών πρέπει να αναμένονται για τη συνέχεια. Μάλιστα, η Societe Generale τοποθετεί τις εκροές στα 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank ή τα 79,01 εκατομμύρια μετοχές, στην Πειραιώς τα 17,59 εκατ. δολάρια ή τα 12,07 εκατ. μετοχές και για την Εθνική Τράπεζα τα 23, 34 εκατ. δολ. ή τα 39,87 εκατ. μετοχές.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του οίκου Morgan Stanley CI να υποβαθμίσει τις μετοχές Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης – επειδή η χρηματιστηριακή αξία των τριών τραπεζών είχε ήδη συρρικνωθεί δραματικά με τη μεγάλη πτώση του τελευταίου τριμήνου. Οι τρεις μετοχές διαγράφονται από τον βασικό δείκτη MSCI Standard Greece και μεταφέρονται/-υποβιβάζονται στον μικρότερης σημασίας MSCI Small Cap. .

Η υποβάθμιση της Πειραιώς αναμενόταν και είχε προεξοφληθεί από την αγορά – γι αυτό η μετοχή της υποχωρεί λιγότερο σήμερα. Εκπληξη αποτελεί η διαγραφή της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες τώρα «πληρώνουν μια κι έξω» τις συνέπειες.

Η απίθανη συμμαχία των αντιπροέδρων Luigi Di Maio και Matteo Salvini έχει κολλήσει στο δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης κατά 2,4% και στους στόχους πρόβλεψης ανάπτυξης 1,5% για το επόμενο έτος.

Η κίνηση βλάπτει τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία να αποθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ζητήσει αλλαγές για να μειώσει τις ανησυχίες για τις υπερβολικές δαπάνες και υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις ανάπτυξης.

 

 

“Δεν θα αλλάξουμε” τους στόχους του προϋπολογισμού, δήλωσε ο Di Maio στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου αργά το βράδυ της Τρίτης για να οριστικοποιήσει μια επιστολή απάντησης στην επιτροπή. “Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο προϋπολογισμός που χρειάζεται η χώρα για να ξεκινήσει ξανά.”

Η Επιτροπή έλαβε την απάντηση της Ιταλίας σε αίτημα για υποβολή αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2019 και δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την επιστολή της Tria με ημερομηνία την Τρίτη.

“Η δημοσιονομική επέκταση που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση περιορίζεται σε αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης του οικονομικού κύκλου”, έγραψε ο Τρία.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, οι οποίοι απέρριψαν ένα πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα, πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιταλία. Ωστόσο, η άνοδος των λαϊκιστών θα μπορούσε να ενισχύσει την αντι-εγκαθίδρυση του κινήματος Five Star Move του Di Maio και την καταπολέμηση της μετανάστευσης του Σαλβίνι, οι οποίες γρήγορα εκμεταλλεύτηκαν το αντιεθνικό συναίσθημα στο παρελθόν.

Η Επιτροπή βρίσκεται επίσης σε εξασθενημένη θέση με αλλαγή ηγεσίας μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο. Αυτή είναι μια ψήφος που ο  Σαλβίνι λέει ότι ευελπιστεί ότι οι λαϊκιστικές δυνάμεις της Ευρώπης θα κερδίσουν προκειμένου να αλλάξουν την Ευρώπη από μέσα.

Η επιστολή της κυβέρνησης επιβεβαιώνει όλα τα βασικά μέτρα και τα χαρακτηριστικά και σχεδιάζει να πουλήσει ακίνητα αξίας 1% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει επίσης αυτόματες διασφαλίσεις δαπανών για να διασφαλιστεί ότι ο στόχος έλλειψης 2,4 δεν παραβιάζεται, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Salvini, ένας καταναγκαστικός χρήστης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να απολαμβάνει τη μάχη μπροστά. Ενώ ηταν στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού για να συζητήσει τον προϋπολογισμό, προκάλεσε προκλητικά μια εικόνα του εαυτού του στο Twitter που ακτινοβολεί καθώς κρατάει ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί με τις λέξεις: “Βγάζετε ένα μπουκάλι Nebbiolo και το βράδυ παίρνει μια διαφορετική γεύση. Πώς είναι το βράδυ σας; ”

Υπάρχει ελάχιστη όρεξη για τέτοια ευθυμία μεταξύ των επιτρόπων, οι οποίοι υπόκεινται στις πιέσεις των χωρών της ΕΕ να αποδείξουν ότι μπορούν στην πραγματικότητα να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία.

Η επόμενη ένδειξη για τη μοίρα της Ιταλίας είναι πιθανό να είναι στις 21 Νοεμβρίου,καθώς η επιτροπή προωθεί μια αξιολόγηση των οικονομικών της χώρας που θα έβγαινε κανονικά την άνοιξη. Μια έκθεση που δείχνει ότι η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες χρέους της ΕΕ θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση προς πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Σε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αρκετές ευκαιρίες να ζυγίσουν και η Ιταλία μπορεί να λάβει τουλάχιστον έξι μήνες για να συμμορφωθεί μόλις αρχίσει η διαδικασία. Η κυβέρνηση θα κινδύνευε να επιβάλει αρχικό πρόστιμο 0,2% του ετήσιου ΑΕΠ της Ιταλίας ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια), ανεβαίνοντας στο 0,7% εάν η Ρώμη εξακολουθεί να μην ευθυγραμμίζεται. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ποτέ πρόστιμο σε μια χώρα για παραβιάσεις του προϋπολογισμού.

sofokleous10.gr