Τελευταία φορά Πρέσπες

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, στις 9 Απριλίου του 2008, στο Βουκουρέστι, απηύθυνε επιστολή στους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με το βέτο που έθεσε η Ελλάδα για την μη επίδοση στην ΠΓΔΜ πρόσκλησης συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και εκεί συμπυκνώνει, όσο πουθενά αλλού σε σκοπιανό έγγραφο, όλη την πολιτική επιδίωξη των Σκοπίων. Γράφει λοιπόν:

 

‘Η διαφωνία σχετικά με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το οποίο έχει ως τώρα αναγνωριστεί από 120 και πλέον χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται να είναι μόνο ένα πρόσχημα για την επίτευξη του τελικού στόχου της Ελληνικής Κυβέρνησης που είναι η άρνηση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας και ολόκληρης της ‘μακεδονικής’ πολιτιστικής κληρονομιάς’.

Εδώ λοιπόν έχουμε τις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές των Σκοπιανών, στις δυο τελευταίες γραμμές. Όνομα, εθνική ταυτότητα, γλώσσα και πολιτιστική κληρονομία δηλαδή ιστορία, γιατί κανείς Λαός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ιστορία.

Λέει τι δεν διαπραγματεύονται, προφανώς με βάση την ιστορία όπως την είχαν γράψει ή τέλος πάντων όπως την αντιλαμβάνονταν στο πλαίσιο των σκοπιμοτήτων τους.

Στις Πρέσπες λοιπόν εμείς δώσαμε το όνομα όπως το ζητούσαν, την εθνική ταυτότητα όπως την απαιτούσαν, την γλώσσα, και την ‘μακεδονική πολιτιστική κληρονομία’.

Με άλλα λόγια οι Σκοπιανοί ότι επιθυμούσαν το πήραν, εύγε στους διπλωμάτες τους, και εμείς ικανοποιήσαμε κάθε εθνικισμό τους .

Εις αντάλλαγμα εμείς κερδίσαμε τον τίτλο του κοσμοπολίτη-διεθνιστή, λίγο τόχεις, κόκκινη γραμμή, και την ασφάλεια των βόρειων συνόρων μας, άλλο μεγάλο επίτευγμα, επίσης κόκκινη γραμμή.
Στο εσωτερικό ξεκαθαρίσαμε τους φασίστες από τους καθώς πρέπει ευρωπαϊστές! Με άλλα λόγια ‘τσιμπήσαμε’ ένα νέο διχασμό με τα συγχαρητήρια κυρίως των αφανών πιστωτών μας!!

Για να μην λέμε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διαπραγματευτές και δεν τιμά τις κόκκινες γραμμές της αλλά και την αγραμματοσύνη της.

Και ας αφήσουμε τα ‘φοβισμένα’ περί ΝΑΤΟ! Ήμαρτον πια!!

Κανείς δεν θα μας έκανε ντα-ντα!!

Σπύρος Στάλιας