ΔΝΤ: δάνειο 3-6 δισ. δολάρια προς την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του σε ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια, δήλωσαν δύο πηγές.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ’ εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε μία πηγή.

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή.

Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αποστάσεις από το δημοσίευμα

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πηγές από την Ουάσινγκτον, που επικαλείται στον δικτυακό του τόπο ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ.

Το Bloomberg ήδη το έκανε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

εν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε πως για μία ακόμη φορά η ελληνική πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις «ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ», με αποτέλεσμα το εργασιακό, που συγκαταλέγεται στα εξαρχής προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, να παραμένει ανοικτό καθώς «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» ή «πολιτική συζήτηση» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο επιμένει σε αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%, ξαναβάζει στο τραπέζι την επαναθεσμοθέτηση του lock out, δεν αποδέχεται την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ζητεί αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες. Και βέβαια, δεν συζητά με κανέναν τρόπο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, απορρίπτει οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας στο να προστατευθούν οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος αλλά και να συμπληρωθούν με επιπλέον παρεμβάσεις.

Μάλιστα, ακόμη και σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις, το Ταμείο εκτιμά ότι βρίσκει εμπόδια στις διαδικασίες ελεύθερης εγκατάστασης των επιχειρήσεων στη χώρα μας και για τον λόγο αυτόν πρέπει να αλλάξει η διαδικασία της προέγκρισης.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς και στο ασφαλιστικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν σε πακέτο μέτρων 1% του ΑΕΠ και μάλιστα με άμεση-ακαριαία εφαρμογή πιθανότατα από το 2020. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θα επωμιστεί και το κόστος της περικοπής των συντάξεων, διεκδικεί έστω την υλοποίηση των μειώσεων σε βάθος 3ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μεγάλος, καθώς οι μετρήσεις βγάζουν ότι το σύνολο των «προσωπικών διαφορών» είναι κάτω από 1,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση επιδιώκει να «διασώσει» ένα σημαντικό αριθμό συνταξιούχων που λαμβάνουν μεν την κατώτατη σύνταξη, θα δουν όμως σημαντικά ποσά ως “προσωπικές διαφορές” όταν οι συντάξεις τους επανυπολογιστούν. Όμως, οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση εκτός από τις περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης να προβλεφθούν και αυξήσεις εσόδων (π.χ. από την υπεραπόδοση των επενδύσεων της περιουσίας του ΕΦΚΑ).

Από την πλευρά των λεγόμενων αντίμετρων, φαίνεται πως προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως τα παιδιά, η οικογένεια και οι συνταξιούχοι κοντά στα όρια της φτώχειας, δεν απορρίφθηκαν από τους δανειστές.

Στον αντίποδα, η πρόταση για μείωση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκλείστηκε, με βασικό επιχείρημα από πλευράς Ταμείου ότι πρόκειται για την ομάδα στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Το ΔΝΤ ζητεί τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1980. Βέβαια, δεν μένει μόνο εκεί, ζητεί την επαναφορά του αμυντικού λοκ-άουτ, αλλά και αλλαγές στον τρόπο και τον χρόνο αναγγελίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην πράξη, ζητεί απαρτία των μελών του σωματείου, ώστε να λαμβάνεται πλειοψηφικά η όποια απόφαση για απεργίες.

«Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αμέσως μετά τη συνάντηση, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ «πάση θυσία», κάτι που φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, γεγονός που δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια εξεύρεσης συμμάχων, στο πλαίσιο του αιτήματος για εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

sofokleous10.gr