20 χρόνια σκλάβοι!

Κατατέθηκε στη Βουλή,  στις 24/4/2013,  προς κύρωση από το υπουργείο Οικονομικών, το τελικό κείμενο τού Μνημονίου, καθώς και διάφορα άλλα έγγραφα, που αφορούν τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στα έγγραφα προβλέπεται ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταβάλλει 100 εκατομμύρια ευρώ «πέναλτι», σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της εικοσαετούς δανειακής σύμβασης. Η ψήφιση του κυρωτικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πριν από την 1η Μαΐου 2013.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, η ψήφιση θα πρέπει να γίνει πριν την 1η Μαΐου, γιατί στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τού Eurogroup. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση τού προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Επίσης, στις 3 Μαΐου θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, για έγκριση της δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης. Το σημείωμα αναφέρει, επίσης, ότι η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης είναι καθαρά τυπική, αφού σε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθέτηση της πρότασης για συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής στήριξης με την Κυπριακή Δημοκρατία και έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υποδεικνύεται, ωστόσο, ότι, όσον αφορά την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προηγουμένως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Όπως σημειώνεται, τα σχετικά νομικά έγγραφα έχουν υπογραφεί εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) από τον υπουργό Οικονομικών και από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), ως κεντρικός τραπεζίτης τής κυβέρνησης. Ως γνωστό, η ΚΔ έχει προχωρήσει στην κύρωση σχετικών κυρωτικών νόμων για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διευκόλυνση χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και στον ΕΜΣ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η κύρωση δια νόμου της δανειακής συμφωνίας είναι απαραίτητη, γιατί αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και ληξιπροθέσμων δανειακών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην κάλυψη των πιεστικών απαιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές, από τα μέσα 2011, και της ανάγκης για άμεση χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.

Τη Μεγάλη Τρίτη θα συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να τεθεί προς ψήφιση το Μνημόνιο, καθώς και τα «μνημονιακά» νομοσχέδια, που προβλέπουν περικοπές μισθών των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% έως 2%. Επίσης, οδηγούνται στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για φορολόγηση των ακινήτων, οι αλλαγές στον τομέα της υγείας, που περιλαμβάνει επιβολή τελών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την πρόσληψη ωρομίσθιων, η αναθεώρηση της ΑΤΑ, καθώς και αναθεώρηση τελών, που αφορούν το Κτηματολόγιο και το αρχείο πληθυσμού.

 

Όρος της Τρόικας

Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η Κύπρος αν διακόψει πρόωρα το Μνημόνιο

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/142757/prostimo-100-ekat-evro-tha-plirosei-i-kypros-an-diakopsei-proora-to-mnimonio#sthash.7nQGjMnq.dpuf

Λευκωσία: Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη νενομισμένη διαδικασία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, των Γενικών και Ειδικών Όρων αυτής και του Μνημονίου Συναντίληψης, με την παράκληση του Υπουργείου Οικονομικών να ληφθεί υπόψη «η εξαιρετικά επείγουσα φύση του θέματος» και την επισήμανση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι, «από την εκπλήρωση του Μνημονίου εξαρτάται η χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης».


Στα αξιοπρόσεκτα, η πρόνοια ότι η Δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον
 100 εκατ. ευρώ «ποινή» σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της 20ετούς δανειακής σύμβασης.

Με άλλα λόγια, αν η Κύπρος αποπληρώσει νωρίτερα τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από τη συμφωνία, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ ως «ποινή».

Πηγή: philenews