244.714 ελληνικές επιχειρήσεις λιγότερες

Ο «χορός» των μεγάλων λουκέτων μέσα στο 2016 ξεκίνησε από τον Βόλο και το τέλος της ιστορικής ΙΜΑΣ, για να ακολουθήσει η Ηλεκτρονική Αθηνών και η Πυρσός Security και σειρά με άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με την παύση εργασιών. Η λίστα μεγαλώνει και αποδεικνύει την επικίνδυνη ατραπό που έχει περιέλθει η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η καταιγίδα που έχει χτυπήσει τον ιδιωτικό τομέα στα 7 χρόνια της κρίσης έχει βάλει λουκέτο μέχρι τώρα σε 244.714 επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την καταστροφική πολιτική που έχει ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια και τα όρια στα οποία έχουν φτάσει οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ολοένα και αυξανόμενο κόστος διατήρησης της επιχείρησής τους.

Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η εξαφάνιση αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντος.

Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται όμως και φέτος: τα λουκέτα στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα μέσα Απριλίου ύστερα από επτά δεκαετίες λειτουργίας ήταν το αμέσως προηγούμενο του Μαρινόπουλου επεισόδιο. Και πριν από αυτό, τα λουκέτα έπειτα από πέντε δεκαετίες λειτουργίας στο εργοστάσιο ελαστικών προϊόντων της Contitech ΙΜΑΣ στον Βόλο και λίγο νωρίτερα στη χαρτοβιομηχανία Softex και στα σούπερ μάρκετ Λάρισα. Είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στον Βόλο αλλά και της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ στην ίδια πόλη. Στα τέλη του 2015 λουκέτο είχε βάλει και η Bacardi Hellas, με την ξένη πολυεθνική να καταφεύγει στη λύση αντιπροσώπου για τη διάθεση των προϊόντων της.

Περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις απουσιάζουν από την τελευταία καταμέτρηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2015 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό μεταφράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε 45.000 λιγότερες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά μειωμένη προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2015 χωρίς βέβαια να είναι διασφαλισμένη η μακροημέρευσή τους.

(Πηγή: toxrima.gr)