Α. Τσοχατζόπουλος: κρατική βία εναντίον μας

 

Ποιοι μιλούν για κρατική βία… οι τέως υπουργοί.

Επί 12 μήνες είμαστε προφυλακισμένοι εγώ και η γυναίκα μου, είναι άδικο, υπάρχει κρατική βία εναντίον μας, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος στο δικαστήριο αρνούμενος τις κατηγορίες. Ο πρώην υπουργός ζήτησε να αποφυλακιστεί η σύζυγός του.

Αθώοι δήλωσαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι εκτός από τον Ν. Ζήγρα.

Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να αποφανθεί για το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση, προκειμένου να αποβληθεί από πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο. 

 Η εισαγγελέας έδρας Γεωργία Αδιλήνη ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Μαΐου.

 

 

 

 

Τι λένε κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Τσοχατζόπουλος υπήρξε «διαπρεπές» μέλος εκείνου του μέρους του πολιτικού συστήματος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τα ΜΜΕ της διαπλοκής, κλπ) που φέρει την ευθύνη για την χρεοκοπία της Ελλάδας και την εξαθλίωση ενός μεγάλου και συνεχώς διευρυνόμενου τμήματος του ελληνικού λαού. Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Ήταν επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των αλλεπάλληλων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός.

 

Ο Τσοχατζόπουλος δεν θα μπορούσε να δρα μόνος του, χωρίς να γνωρίζουν, να ανέχονται, ακόμη και να συμμετέχουν και άλλα μέλη των κυβερνήσεων ή/και κομματικοί-κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι η ποινική τιμωρία (έστω και για μέρος μόνο των επιλήψιμων πράξεων, αφού οι περισσότερες από αυτές έχουν διαγραφεί) ενός παροπλισμένου πρώην πολιτικού δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την διαφθορά και την διαπλοκή στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας.

 

Η πολιτική διαφθορά και διαπλοκή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται σήμερα αποτελεσματικά, αλλά, απεναντίας, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται, ενδεχομένως ενισχύονται. Ιδού ορισμένες από τις κυριότερες ενδείξεις ότι αυτό πράγματι συμβαίνει:

 

(α) Συγκάλυψη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη βοήθεια των ΜΜΕ της διαπλοκής, των σκανδάλων που σχετίζονται με τη Siemens, παρόλο που υπάρχουν ρητές αναφορές στη δικογραφία στη Γερμανία για χρηματισμό των δύο κομμάτων και των στελεχών τους, κάτι που παραδέχτηκε και ο Τσουκάτος. Οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σήμερα η τρικομματική, συνεχίζουν τις μπίζνες με την Siemens σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, αντί να της ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία, εν ανάγκη εκβιάζοντάς την, ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, και αντί να ζητήσουν, ακόμη και να απαιτήσουν, τη συμβολή της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό, όπως έπραξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε.

 

(β) Συντονισμένη πολιτική και επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης πολιτικών και ποινικών ευθυνών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Αντί να αναζητηθούν οι ευθύνες για το γεγονός ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι κυβερνήσεις φρόντισαν να προστατεύσουν τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας με αποτέλεσμα να μην μπει ούτε μισό ευρώ στο δημόσιο ταμείο, η τρικομματική κυβέρνηση, έχοντας συρρικνώσει την υπόθεση στην απαλοιφή μερικών ονομάτων, καθυβρίζει με κάθε ευκαιρία τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τα στελέχη του που αξιώνουν να αποδοθούν οι ευθύνες. Εντωμεταξύ, τα χρήματα που δεν μάζεψε από τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας και άλλους ζάπλουτους τα βρήκε με την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων (πχ την κατάργηση του δώρου Πάσχα – Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας) και με τη διατήρηση και ενίσχυση των απίστευτων χαρατσιών.

 

(γ) Η σκανδαλώδης τροπολογία στο παραπέντε της διαδικασίας ψήφισης του τελευταίους επενδυτικού νόμου, η οποία «πέρασε» με μεθοδεύσεις που προσβάλουν τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο, και με βάση την οποία απαλλάσσονται των ποινικών ευθυνών τους τα στελέχη των τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που έδιναν χωρίς εγγυήσεις σε ημετέρους του πολιτικού συστήματος, μεταξύ των οποίων κυρίως τα ίδια τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

 

(δ) Οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις για το εξελισσόμενο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, μέρος των οποίων ανέδειξε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτησης της ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό για το ΤΑΙΠΕΔ. Από τη συζήτηση εκείνη υπογραμμίζουμε ορισμένες επισημάνσεις που τεκμηριώνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο εκτροφείο σκανδάλων:

            δ1.  Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί έξω από τον κοινοβουλευτικό, κοινωνικό, δημοκρατικό έλεγχο. Λειτουργεί με αδιαφάνεια, δεν αναρτά στο διαδίκτυο τριμηνιαίες εκθέσεις, αλλάζει τους όρους των διαγωνισμών, διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες, η διοίκησή του νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, εκπαραθυρώνονται στελέχη της διοίκησης που διαφωνούν με την πλειοψηφία, σχεδόν όλα τα θέματα που το αφορούν περνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά του Ταμείου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (παρόλο που το ζήτησε) και από κάθε άλλο κόμμα. Αυτά είναι πρωτοφανή.

δ2. Στον πίνακα ιδιωτικοποιήσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2016, όπως ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προβλέπεται για το 2013 ότι θα ιδιωτικοποιηθούν 15 δημόσιοι οργανισμοί και ακίνητα, τα οποία αποτιμώνται σε περίπου 2,6 δις  ευρώ. Ωστόσο,  η αποτίμηση αυτή υποκοστολογεί κατάφωρα τη δημόσια περιουσία, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για να κλαπούν περιουσιακά στοιχεία και αξίες από τον ελληνικό λαό.  Ιδού γιατί συμβαίνει αυτό. Διότι μέσα σ΄ αυτούς τους 15 οργανισμούς και ακίνητα βρίσκεται η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, το 33% του  ΟΠΑΠ και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Με βάση όσα  γνωρίζουμε ως τώρα, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ (χωρίς τα παιγνιομηχανήματα και τα λαχεία) είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, για τις  ΔΕΠΑ και  ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, έγινε λόγος για 1,9 δις ευρώ και ο Αστέρας αποτιμάται στο 1 δις ευρώ. Μόνο αυτά  είναι κοντά στα 4 δις ευρώ. Δηλαδή, μόνο τα 4 από τα 15 κομμάτια από τη λίστα του μεσοπρόθεσμου αξίζουν γύρω στα 4 δις, ενώ συγκυβέρνηση και τρόικα αποτιμούν και τα 15 προς ιδιωτικοποίηση στοιχεία   στα 2,557 δις ευρώ. Είναι αυτό πλιάτσικο ή δεν είναι; Επιπλέον, ενώ στη λίστα του μεσοπρόθεσμου τα παιγνιομηχανήματα ήταν ξεχωριστά από το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ σήμερα γίνονται πακέτο, μαζί και με τα λαχεία, για να πωληθούν σε τιμή κατώτερη από αυτή που αξίζει το 33% του ΟΠΑΠ, χωρίς παιγνιομηχανήματα και λαχεία. Είναι αυτό πλιάτσικο ή δεν είναι;

 

Βεβαίως ο κρυπτόμενος κ. Σαμαράς δεν απάντησε στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα.  Αντ’ αυτού, επιχείρησε να απαντήσει ο κ. Στουρνάρας. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις, αλλά στην προσπάθειά του να αποφύγει την ουσία των ερωτήσεων κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι η έγνοια του για την κοινωνική ερήμωση που προκαλεί το καταστροφικό μνημόνιο και ο έλεγχος της διαφθοράς απευθύνονται σε κατώτερα ένστικτα! Προφανώς, ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί να κατανοήσει ότι μια τέτοια κατηγορία στην πραγματικότητα προσβάλει τον ελληνικό λαό.

 

     

 

 

 

 

ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Από τον Κουτσόγιωργα στον Άκη

Σήμερα ξεκινά η πολύκροτη δίκη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα. Με τη φτώχεια και την ανεργία να καλπάζουν είναι λογικό κι αναμενόμενο ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός που κάθεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου να συγκεντρώνει τον θυμό των πολιτών. Για αυτό άλλωστε και σπεύδουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ( αυτού που έχει μείνει) να τον χαρακτηρίζουν «ντροπή για την παράταξη», ενώ το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του επιχειρεί να εμφανίσει τη δίκη ως την επιτομή της κάθαρσης.

Βεβαίως ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι υποβρύχια δεν αγοράζει μια χώρα κάθε μέρα, οπότε και τις σχετικές αποφάσεις είναι λίγο δύσκολο να τις λαμβάνει μόνος του ένας υπουργός, όσο ισχυρός κι αν είναι μέσα σε μια κυβέρνηση. Συνεπώς, αν μιλούσαμε πραγματικά για κάθαρση θα έπρεπε σήμερα να μην κάθεται μόνος του ο Τσοχατζόπουλος στο εδώλιο αλλά και όλοι όσοι είχαν αποφασιστικό ρόλο, με πρώτο τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ωστόσο η λογική του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος και των λειτουργιών του που οδήγησαν στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και αξιακή χρεωκοπία της χώρας, δεν έχει αλλάξει. Η κάθαρση πάντα συναντά ένα γυάλινο ταβάνι. Φτάνει το πολύ μέχρι το «Νο2», αλλά ποτέ μα ποτέ δεν αγγίζει πρωθυπουργούς.

Εκ των πραγμάτων έρχεται στο μυαλό η περίπτωση του Μένιου Κουτσόγιωργα, ο οποίος φορτώθηκε με όλες τις αμαρτίες μιας άλλης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξει μπροστά στα μάτια των δικαστών και του ακροατηρίου με το συγκλονιστικό « αδυνατώ κύριε πρόεδρε». Έτσι «ολοκληρώθηκε» η κάθαρση του ’89.

Σήμερα ωστόσο διανύουμε μια πολύ διαφορετική εποχή και ο κοινωνικός θυμός δύσκολα εκτονώνεται με το να «καίγονται» τα ήδη «καμένα χαρτιά». Κι όπως πολύ σωστά λέει ο Στουρνάρας, «τα ταμπού πρέπει να σπάνε». Ταμπού όμως δεν είναι μόνον οι απολύσεις στο δημόσιο. Όπως έσπασε το ταμπού κουρέματος των ομολόγων, όπως σπάει το ταμπού των απολύσεων, όπως ίσως αύριο σπάσει το ταμπού του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων (ήδη έσπασε στην Κύπρο), γιατί να μην σπάσει και το ταμπού της λογοδοσίας των πρωθυπουργών; Δεν είναι ανεκτό σε μια συγκυρία που έρχονται τα πάνω – κάτω, οι πρωθυπουργοί, αυτοί δηλαδή που φέρουν και τις μείζονες ευθύνες, να έχουν εξασφαλισμένη την ισόβια ασυλία.

Με εξώδικο ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει καλέσει ως μάρτυρες συναδέλφους του υπουργούς της εποχής εκείνης όπως και τον τότε πρωθυπουργό. Για την αλήθεια της ιστορίας, έχουν υποχρέωση να προσέλθουν. Διότι το ενδιαφέρον της δίκης δεν είναι στο πόσα χρόνια θα φάει ο Άκης. Έχοντας ήδη 8 χρόνια στην πλάτη του για το ελλιπές «πόθεν έσχες», φαίνεται που πάει το πράγμα. Η εικόνα όμως που θα έκανε τη διαφορά είναι να κάθεται ο Τσοχατζόπουλος στο εδώλιο και στη θέση του μάρτυρα να βρίσκεται ο Κώστας Σημίτης.

ΥΓ1: Ο καλύτερος μάρτυρας υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι αναμφίβολα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έχει ομολογήσει, σε ανύποπτο χρόνο, πως «μαζί τα φάγαμε».

ΥΓ2: Όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί ο Θ. Πάγκαλος μαζί με τη σύζυγό του στρέφονται στο «επιχειρείν», με εταιρεία που θα προωθεί την καύση των νεκρών. Οι επιφανείς εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος αφού πρώτα έκαψαν τους ζωντανούς τώρα θα κάψουν και τους νεκρούς. Δεν τους ξεφεύγει τίποτα…

ΥΓ3: Εν πάση περιπτώσει ο Πάγκαλος βρήκε μια δουλειά να κάνει. Αλήθεια όμως, τόσοι και τόσοι πρωτοκλασάτοι και προβεβλημένοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που είναι εκτός πολιτικής, πως ζουν;

: http://rizopoulospost.com/apo-ton-koutsogiorga-ston-aki/#ixzz2RFutDRae