Αέριο στη θάλασσα κι αέρα στα μυαλά μας

Στέλιος Πλατύς: “Ναι, έχω χαρακτηρίσει ως πολύ καλή ιδέα την ιδέα του Γιώργου Λιλλήκα για το φυσικό αέριο, επειδή δύναται να μεταφέρει μελλοντικά έσοδα στο σήμερα που είναι πιο απαραίτητα από το αύριο. Έχω πει επίσης όμως ότι προτού την κρίνω θέλω να δω μια μελέτη βιωσιμότητας»

 του Άριστου Μιχαηλίδη

 

Γίνεται πολύς λόγος για την περιβόητη πρόταση Λιλλήκα περί αξιοποίησης του φυσικού αερίου από σήμερα κι επειδή είναι ζήτημα που μας καίει, αφού συνδυάζεται με το ασήκωτο βάρος της Τρόικας, διαβάσαμε προσεκτικά τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες προσπαθώντας να βγάλουμε συμπέρασμα. Χωρίς ασφαλώς να είμαστε ειδικοί για να αξιολογήσουμε πόσο εφικτό ή ανέφικτο είναι να πουλήσει ένα κράτος περιουσία δισεκατομμυρίων από ένα οικόπεδο κοιτασμάτων για το οποίο υπάρχει εκτίμηση για συνολική προστιθέμενη αξία 70 με 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (τόσο είναι το 75%, που ανήκει στην Κύπρο) αλλά δεν υπάρχει ακόμα χειροπιαστό δείγμα. Αυτό περιμένουμε να το κάνουν οι ειδικοί, εμείς μένουμε στο πολιτικό μέρος.

Έγινε έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων κι αν εξαιρέσουμε την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, που για να το πούμε απλά ήταν γεμάτη παχιά ανούσια λόγια, οι ανακοινώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Τάκη Χατζηγεωργίου παρουσίαζαν επιχειρήματα για να καταδείξουν ότι η πρόταση Λιλλήκα είναι τουλάχιστον ανόητη.

Οι υψηλοί τόνοι των ανακοινώσεων είναι κατανοητοί, μια και η πρόταση Λιλλήκα έχει ακουστεί ευχάριστα στην κοινή γνώμη και ανησύχησε τους υπόλοιπους ότι μπορεί να προσελκύσει ψήφους οπότε τα επιτελεία προσπαθούν να την εξευτελίσουν. Δεν μας αφορά ποιο επιτελείο θα κερδίσει τελικά αυτή τη μάχη των εντυπώσεων, μας αφορά όμως αν πέρα από τις προεκλογικές σκοπιμότητες, ασχολήθηκε κανένας σοβαρά με την πιθανότητα να έχει το κράτος έσοδα πολύ πριν από το 2020 κι αν αυτά τα έσοδα μπορεί ν΄ απαλλάξουν ή ν΄ ανακουφίσουν σ΄ ένα βαθμό, τον κοσμάκη από το βάρος που του επιβάλλει η Τρόικα. Έχουμε την εντύπωση ότι δεν το εξέτασε κανένας σοβαρά κι ότι προσπαθούν απλώς να πουν κουβέντες, που κάνουν εντύπωση, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη ότι η κοινωνία μας διαλύεται από την οικονομική κρίση και άνθρωποι γύρω μας, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, δεν έχουν να φάνε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.

 

Η εκτίμηση μας ενισχύθηκε όταν είδαμε τη δήλωση ενός γνωστού οικονομολόγου, που πάντα ακούμε πολύ προσεκτικά όσα λέει. Ο Στέλιος Πλατύς, που δεν ανήκει σε κανένα εκλογικό επιτελείο, έγραψε στην ιστοσελίδα του: «Ναι, έχω χαρακτηρίσει ως πολύ καλή ιδέα την ιδέα του Γιώργου Λιλλήκα για το φυσικό αέριο, επειδή δύναται να μεταφέρει μελλοντικά έσοδα στο σήμερα που είναι πιο απαραίτητα από το αύριο. Έχω πει επίσης όμως ότι προτού την κρίνω θέλω να δω μια μελέτη βιωσιμότητας». Αυτή η λιτή προσέγγιση ενός τεχνοκράτη, που τα τελευταία χρόνια απέδειξε δημοσίως την αντικειμενικότητα και την ορθοκρισία του, θα έπρεπε να ήταν αρκετή για να προσγειώσει τα εκλογικά επιτελεία, την κυβέρνηση, τα κόμματα και προπάντων τους πολιτικούς, που θέλουν να είναι σοβαροί. Η τελευταία σημείωση του κ. Πλατύ δεν μας αφήνει αμφιβολία για την επιπολαιότητα, που μαστίζει τον τόπο: «Ήλπιζα ότι η κρίση θα έβαζε μυαλό ακόμα και στους κομματικούς που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Έλεος και ντροπή πια». Συμφωνούμε απόλυτα. Και θα επανέλθουμε.

 

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/124488/aristos-michailidis-aerio-sti-thalassa-ki-aera-sta-myala-mas