Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται κατά  ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη πρόταση είχε διατυπώσει εδώ και ημέρες  το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος  ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρότασή του και στο οποίο μετέχουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και οι παραγωγικοί φορείς με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που  μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν νέες και  διασφαλίζουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας καθώς προφανώς δεν αρκούν τα  μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

 

Γενική αναστάτωση κυριαρχεί στην κοινωνία από τα δυσθεώρητα ποσά του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.

Σοκ και δέος επικρατεί μέσα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που βλέπουν στο διαδίκτυο να οφείλουν χιλιάδες ευρώ και συχνά δεκάδες χιλιάδες ευρώ ΕΝΦΙΑ, για ακίνητα ασήμαντης ή και ανύπαρκτης αξίας.

Ο συνολικος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) φτάνει σχεδόν στο αστρονομικό ύψος των 4 δις. ή αλλιώς το 2,5% του ΑΕΠ, πράγμα που ισοδυναμεί με μεγάλη ετήσια δόση για την επαναγορά των ήδη αγορασμένων ακινήτων.

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται ιδιαίτερα οι οικογένειες ανέργων και όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να πληρώνουν τις ληστρικές δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση μπροστά στη γενική κατακραυγή και τις οιμωγές των νοικοκυριών αλλά και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, προσπαθεί με τεχνάσματα και ψευδοϋποσχέσεις να χρυσώσει το δηλητηριώδες χάπι.

Κάτι τέτοιο, όμως, είναι αδύνατον, διότι ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει απλώς λάθη, αλλά είναι ο ίδιος εκ κατασκευής λάθος. Από την άλλη είναι μόνο ο ένας από τους πολλούς ληστρικούς φόρους της κλιμακούμενης φοροεπιδρομής, αφού ακολουθεί ο διογκούμενος φόρος εισοδήματος (4 δισ. περίπου), η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, τα τέλη κυκλοφορίας, και όλα αυτά μέσα σε κλίμα συνεχιζόμενης γενικής κατεδάφισης των εισοδημάτων και μεγάλης ανεργίας.

Αυτές τις ώρες ο ελληνικός λαός βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης μιας γενικής εξέγερσης με στόχο την άμεση απόσυρση του Φόρου Ακινήτων και τη διενέργεια εκλογών για μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στη χώρα.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι, μπροστά σε συνθήκες γενικευμένης φτωχοποίησης της κοινωνίας και συνεχούς πίεσης με απανωτά εισπρακτικά μέτρα, το θερμό Αύγουστο θα ακολουθήσει ακόμα θερμότερο Φθινόπωρο, με μεγάλα κινηματικά γεγονότα και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

 

ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ”ΕΚΤΟΝΩΣΗ” ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ  

Και ενώ στην κυβέρνηση κυριαρχεί πανικός και σύγχυση από τη γενική λαϊκή κατακραυγή για τον ΕΝΦΙΑ, ο Ε. Βενιζέλος, προσπαθώντας, ματαίως, να εκτονώσει το αρνητικό κλίμα αλλά και να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά, ως ΠΑΣΟΚ, την τραγική εικόνα, ανακοίνωσε μετά από συνεννόηση με τον Α.Σαμάρα, την αναβολή στην καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ κατα ένα μήνα (από 29/8 στις 30/9). Στόχος όπως είπε είναι να υπάρξει χρόνος για να διορθωθούν ”’λάθη”και να γίνουν ”προσαρμογές”’ πράγμα που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προβεί άμεσα σε πραγματικές και ριζικές αλλαγές, αλλά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να κατασιγάσουν και να ”χωνευτούν” οι αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο ΕΝΦΙΑ, για 4.000 οικισμούς στη χώρα στους οποίους τα ακίνητα και τα οικόπεδα είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών θα υπολογιστεί όπως ο ΦΑΠ του 2013. Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης στη Βουλή που για ακόμη μια φορά δεσμεύτηκε για πλήρη εξάλειψη όλων των προβλημάτων και αδικιών του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι σφοδρές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, φορέων της αγοράς και πολιτών συνεχίζονται.

 

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ  

 

Σε κατάληψη της Εθνικής Τράπεζας προχώρησαν οι κάτοικοι, μετά από απόφαση μιας ογκώδους λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποίησαν προχθές (5/8) στο Πνευματικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα φορέων του νησιού.