“Η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση” επισημαίνει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την απόφαση του χθεσινού Eurogroup.
“Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα” αναφέρει το σχόλιο του Μαξίμου, προσθέτοντας “η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.”
“Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
- Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην
- Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος” καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
“Αποτελεί εθνική επιτυχία”, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι “η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων”.
Eurogroup: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι κύριοι Γ.Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί και Κλ. Ρένγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β΄ αξιολόγηση.
Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β΄ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».
Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».
Ο κ. Ρένγκλινγκ απαρύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:
- Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.
- Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
- Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
- Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.
Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .
Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.
Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.
Με πληροφορίες απο το ΑΜΝΑ
Καλωσόρισε το ΔΝΤ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν είναι επαρκή.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος αξιωματούχος -ο οποίος δεν κατονομάζεται- επεσήμανε πως το ΔΝΤ επιμένει οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να μην ξεπερνούν το 1,5%, εκτιμώντας ότι οποιοσδήποτε υψηλότερος στόχος είναι μη ρεαλιστικός.
«Δεν μπορεί να κατηγορούμαστε ότι θέλουμε λιτότητα. Εμείς να ζητάμε στόχο που δεν απαιτεί λιτότητα, άλλοι να συμφωνούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους που απαιτούν λιτότητα και τελικά να βρισκόμαστε διαρκώς εμείς στο στόχαστρο» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως για όσο λιγότερα χρόνια διατηρηθούν τα υψηλά πλεονάσματα, τόσο μικρότερο θα είναι το κακό για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς το ποσοστό του 3,5% απαιτεί μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.
Παράλληλα, κάλεσε την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν τα μέτρα που θα λάβουν, εφόσον συμφωνήσουν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 3,5%, μετά το 2018.
Από στενωπό άνευ προηγουμένου καλείται να περάσει η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς τον Ιανουάριο. Τα ψιλά γράμματα της απόφασης του Eurogroup, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, οδηγούν σε ένα νέο, πολύ σκληρό γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα και τη λήψη νέων μέτρων που θα ικανοποιήσουν και το ΔΝΤ.
Πέρα από το «καρότο» -τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- η απόφαση περιλαμβάνει και λεπτομερές «μαστίγιο». Το πλέγμα των δεσμεύσεων προκύπτει από τις παρακάτω αναφορές στο ανακοινωθέν και συνδέεται ευθέως (παρότι δεν ομολογείται ρητά) με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος η οποία θα αρχίζει να εφαρμόζεται άμεσα.
Αναλυτικά, τα κρίσιμα σημεία:
1. «Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018». Μεταξύ άλλων ζητούνται «επιπλέον ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Αυτές οι δύο αναφορές συνδυάζονται με την απαίτηση (στο τέλος του κειμένου) για τεχνική συμφωνία και με το ΔΝΤ «σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές του Ταμείου».
Συμπέρασμα: η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2020 και πέραν αυτού.
Η δυσκολία του εγχειρήματος γίνεται αντιληπτή από αυτά που έλεγε την Παρασκευή το βράδυ η ίδια η κυβέρνηση. Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ ζητεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ (μείωση αφορολόγητου και κύριων συντάξεων) για να δεχτεί την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.
Για τα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και λέει όχι στην υπερίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών.
2. Η Ελλάδα έκανε δεκτό έναν μηχανισμό στα πρότυπα του «κόφτη» για μετά το 2018. Η απόφαση αναφέρει σαφώς ότι για την διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομιών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς για έναν μηχανισμό και για διαρθρωτικά μέτρα» που θα παρέχουν αυτή την εξασφάλιση.
3. Ο στόχος του 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για χαλάρωση της λιτότητας με μείωση του στόχου για το πλεόνασμα από το 2018 ή το 2019 στο 2% του ΑΕΠ.
4. Η κυβέρνηση καλείται να στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου για να είναι απολύτως λειτουργικό ως το τέλος Ιανουαρίου του 2017.
Στα θετικά, τέλος, η επιβεβαίωση ότι υπάρχει συμφωνία για τον Προϋπολογισμό του 2017 και για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΣ) την επόμενη χρονιά.
http://sofokleous10.gr/index.php/2012-07-24-09-28-23/430765-eurogroup-o-%C2%AB%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82