Ανησυχητικά είναι τα νέα από το μέτωπο των “κόκκινων” δανείων, καθώς οι πληροφορίες- κυρίως από το στρατόπεδο των Ευρωπαίων- είναι ότι οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν πάρει σαφείς οδηγίες να πιέσουν μέχρι τέλους για ξεκαθάρισμα του τοπίου, χωρίς “γκρίζες” ζώνες, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αναβολές.
Απέναντι στην “επίθεση” των δανειστών στο πεδίο των “κόκκινων” δανείων, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας προσπαθεί να στήσει τις γραμμές άμυνας, κυρίως γύρω από την πρώτη κατοικία. Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή; Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πώλησης σε funds, τα δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Αντιθέτως, οι δανειστές πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ζητώντας την εφαρμογή του μοντέλου της Κύπρου, που δεν προβλέπει ούτε εξαιρέσεις ούτε περιορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, ως τελευταία γραμμή άμυνας θα αντιπροταθούν στο Κουαρτέτο, κριτήρια για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι μικρομεσαίες ιδιοκτησίες.
Σκληρές αναμένονται οι μάχες για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η προστατευτική ομπρέλα- σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική πλευρά- θα ανοίγει σε συνάρτηση με το τζίρο, με στόχο να μην μείνουν ακάλυπτες οι μικρές επιχειρήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς να είναι λελογισμένη.
Αυτό που έχει καταστεί σαφές στην κυβέρνηση αλλά και στις διοικήσεις των τραπεζών, είναι ότι η “πληγή” των “κόκκινων” δανείων πρέπει να κλείσει. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό και είναι ενδεικτικό ότι ο Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει στείλει ανάλογο μήνυμα και στην Ιταλία και στην Κύπρο, στο πλαίσιο… συμμαζέματος του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, που σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι ένα από τα “βαρίδια” για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Ένα από τα μέτρα- τεχνικής φύσης- που θα ληφθεί είναι η διασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας στο νόμο Σταθάκη και στο νόμο Δένδια, όπως για παράδειγμα ο σαφής διαχωρισμός ότι άλλο η αγορά κι άλλη η διαχείριση “κόκκινων” δανείων. Θέμα ημερών ή ωρών είναι, πάντως, η έκδοση Πράξης από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα funds που θα αγοράζουν δάνεια.
http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-28-23/375339-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%C2%AB%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C
Την πώληση των κόκκινων δανείων για όλες τις κατηγορίες, χωρίς εξαιρέσεις, ζητούν μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και απορρίπτουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την διατήρηση της πρώτης κατοικίας εκτός του πλαισίου πώλησης.
Πρόκειται για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και ακόμη κι αν η εξαίρεση των στεγαστικών, καταναλωτικών και κόκκινων δανείων προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες πάρει μία μικρή παράταση (σ.σ. λήγει την 15η Μαρτίου) έως τον Ιούνιο δεν αναμένεται να «ξεφύγει».
Πηγές αναφέρουν ότι το κουαρτέτο, κυρίως οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών, είναι ανένδοτοι και μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πάγια θέση του ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιθετικότερο τρόπο το βουνό των κόκκινων δανείων. Πάγια θέση, η οποία όμως δεν τυγχάνει της αποδοχής των Ευρωπαίων και δη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που από την πλευρά της προωθεί την ενεργή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, χωρίς όμως την χρήση επιπλέον κεφαλαίων από τον ESM.
Δεν κάνουν πίσω
«Ακόμη κι αν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις στο ζήτημα του ασφαλιστικού, δεν διαφαίνεται κάτι αντίστοιχο στο ζήτημα των κόκκινων δανείων», τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: «Το κουαρτέτο δεν δέχεται κουβέντα για αυτό το θέμα καθώς πιστεύει ότι μόνο με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν ριζικές λύσεις και οι δανειολήπτες θα συνεργασθούν με τις τράπεζες». Το ίδιο κλίμα μεταφέρεται και από την πλευρά των τραπεζών με τα υψηλόβαθμα στελέχη να τονίζουν ότι τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και τον SSM είναι κοφτά ως προς την ανάγκη πώλησης.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη για να εξαιρέσει από το ενδεχόμενο πώλησης τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια δεν συμμερίζονται αυτή την προσπάθεια. «Έχουν σαφείς εντολές να μην συζητήσουν καν οποιαδήποτε άλλη λύση. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει όταν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα», αναφέρει πηγή που μετέχει στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.
Εν αναμονή…
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να εκδώσει την Πράξη Διοικητή, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Το κείμενο της Πράξης έχει δοθεί για διαβούλευση στα ενδιαφερόμενα μέρη και αναμένεται η τελική απόφαση, τουλάχιστον, το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια που εξαιρούνται της πώλησης.
«Όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, εξ ου και θα κριθούν από την πορεία της αξιολόγησης», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
(Πηγή: euro2day.gr)