Άνοιξε ο δρόμος για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων

Ψηϕίστηκε η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, υπογράφεται η ΚΥΑ που καθορίζει τους όρους και θέτει το μέτρο σε εφαρμογή.

 

Το δρόμο για την φαρμακευτικής κάλυψης και των ανασφάλιστων πολιτών μέσω του ανοίγει η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Ουσιαστικά η τροπολογία τροποποιεί τους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα φαρμακευτικής θεραπείας και σε ανασφάλιστους.
Έτσι, στην τροπολογία μιας σελίδας (επισυνάπτεται) αναφέρεται πως στο άρθρο 8 παρ. 1 του ν.4238/2014 προστίθεται 5ο εδάφιο, το οποίο αναφέρει πως στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνεται και η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δε δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επόμενη κίνηση για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, είναι η έκδοση του ΦΕΚ έως τα τέλη του μήνα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση του Μ. Βορίδη και του Γκίκα Χαρδούβελη, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας – δημόσιο λογιστικό».
Άγνωστο παραμένει αν και σε ποιο βαθμό η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων θα βασιστεί και στη συμβολή των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως άλλωστε είχε αναφέρει ο τέως Υπουργός Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του είχε υποστηρίξει ότι η κάλυψη θα γίνει με την ενεργό συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών, ελληνικών και πολυεθνικών. Μάλιστα, είχε υπάρξει και σχετική συνάντηση στην Αριστοτέλους, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε αν θα ακολουθηθεί διαδικασία δημιουργίας ξεχωριστού κωδικού για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Η αρχή για την πολυσυζητημένη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων είχε γίνει, πάντως, από τον κ. Γεωργιάδη με την υπογραφή της ΚΥΑ, που επιτρέπει τη νοσηλεία των πολιτών που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα στα δημόσια νοσοκομεία.

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3227:anoikse-o-dromos-gia-ti-farmakeftiki-kalypsi-ton-anasfaliston&Itemid=169&utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Virus+Newsletter