Απροστάτευτοι οι πολίτες από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού

ωάννης Μιχελάκης

Βουλευτής Επικρατείας  – Νέα Δημοκρατία

 

Αναγκάζομαι να επανέλθω στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού, σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 50 από 25-7-2012 Επίκαιρης Ερώτησής μου, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κλεπταποδοχής που είδαν το φως της δημοσιότητας, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εντοπίστηκαν κλοπιμαία αξίας 300.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από 24 κλοπές στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι γνωστό ότι η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει οδηγήσει στην αθρόα εμφάνιση ενεχυροδανειστηρίων και ανταλλακτηρίων χρυσού σχεδόν σε κάθε γειτονιά, όπου αναγκάζονται να καταφύγουν προς αναζήτηση ρευστότητας οι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν περιέλθει σε δραματική οικονομική κατάσταση.

Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι λόγω της οικονομικής τους απόγνωσης υποχρεώνονται να εκποιήσουν τιμαλφή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των πραγματικών, καθώς είναι απροστάτευτοι απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα η πλειονότητα των ενεχυροδανειστηρίων και ανταλλακτηρίων χρυσού φοροδιαφεύγει συστηματικά, καθώς δεν εκδίδει  αποδείξεις και τιμολόγια προκαλώντας σε μηνιαία βάση απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του δημοσίου, στην κρισιμότερη χρονική συγκυρία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ  διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 85% οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω επιχειρήσεων φοροδιαφεύγουν προκλητικά μην τηρώντας βιβλία και μην εκδίδοντας τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καν προβεί στην προβλεπόμενη από το νόμο έναρξη επαγγέλματος!

Περαιτέρω υφίστανται σοβαρές υπόνοιες για την τέλεση των αδικημάτων της κλεπταποδοχής, της λαθρεμπορίας χρυσού και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω πολλών εκ των εν λόγω καταστημάτων.

Μείζον ζήτημα αποτελεί επίσης το που διοχετεύονται οι τεράστιες ποσότητες χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που συγκεντρώνονται καθημερινά στα χιλιάδες ανταλλακτήρια και ενεχυροδανειστήρια που φύτρωσαν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά της χώρας και εκμεταλλεύονται με το χειρότερο τρόπο την ανάγκη του χειμαζόμενου από την κρίση ελληνικού λαού.

Είναι προφανές ότι η από 25-8-2011 υπ’ αριθμ. 5Α σχετική Αστυνομική Διάταξη, περί «Άσκησης του επαγγέλματος των αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών και ασχολουμένων με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών», που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εισέλθει στην αγορά χρυσού και πολύτιμων μετάλλων με πολύ απλές προϋποθέσεις και σύντομες διαδικασίες, σε συνάρτηση με την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν οδηγήσει στη σημερινή απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για το καταναλωτικό κοινό κατάσταση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

·        Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένα εκτεταμένης φοροδιαφυγής των ενεχυροδανειστών ;

·        Με ποιο τρόπο ελέγχονται οι ανεξάντλητες πηγές χρηματοδότησης των ενεχυροδανειστών, οι οποίοι εμφανίζουν αυτήν την εντυπωσιακή ρευστότητα εν μέσω κρίσης ;

·        Πώς διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται ξέπλυμα χρήματος μέσω των ανταλλακτηρίων χρυσού ;

·        Που και με ποια διαδικασία διοχετεύεται ο χρυσός, το ασήμι και τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία σε πολύ μεγάλες ποσότητες συγκεντρώνονται καθημερινά στα ανταλλακτήρια χρυσού και τα ενεχυροδανειστήρια ;

·        Πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αδίκημα της κλεπταποδοχής ;

·        Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών, οι οποίοι εύλογα αισθάνονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στην προκλητική δράση των εν λόγω επιχειρήσεων ;