Ανταλλαγή μετρητών με καταθέσεις

Δεύτερης κατηγορίας θεωρείται το χρήμα που βρίσκεται στις τράπεζες λόγω της ύπαρξης των capital controls. Για τον λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα, έχει δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη «μαύρη αγορά» μετρητών, στην οποία καταφεύγουν όσοι έχουν ανάγκη τα μετρητά τους ή συνεχίζουν να φοβούνται τυχόν κούρεμα των καταθέσεων.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», καταθέτες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματα τους, αγοράζουν μετρητά πληρώνοντας με καταθέσεις. Μόνο που η συναλλαγή δεν γίνεται στην ονομαστική αξία των μετρητών, αλλά με «αλμυρή» προμήθεια της τάξεως του 5%, 6% ή ακόμα και, σε κάποιες περιπτώσεις, του 10% προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι καταθέσεις.

«Όπου σε πιάσει κανείς, ανάλογα με την ανάγκη», αναφέρουν πηγές της αγοράς. Δηλαδή, για να πάρει κάποιος στα χέρια του μετρητά, για παράδειγμα, της τάξης των 5.000 ευρώ θα μεταφέρει διατραπεζικά 5.250-5.500 ευρώ από τις καταθέσεις του.

Η συγκεκριμένη «μαύρη αγορά» στηρίζεται αποκλειστικά στην επιβολή των capital controls, που εγκλώβισαν τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών στις τράπεζες από τον Ιούνιο του 2015. Τότε οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων είχαν χαρακτηριστεί σαν «σύντομη παρένθεση», η οποία όμως περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, παραμένει πάντα σε ισχύ.