Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται στη Μόσχα μετά από πρόσκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συναντήσεις με υψηλούς αξιωματούχους. Συναντήσεις που δείχνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα και το ρόλο του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις αυτές, στο πλαίσιο μιας αυτόνομης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, κυρία Valentina Matvienko, το νούμερο 3 θεσμικά στη ρωσική ιεραρχία, που εκπροσωπούσε τον Πούτιν και η οποία συνοδευόταν από τους επικεφαλής των επιτροπών οικονομικών και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Δούμας.

 

Στη συνάντηση αυτή, η κυρία Valentina Matvienko τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς και τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι «χαιρόμαστε που έχουμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε μία φίλη της Ελλάδας, αν και δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μία ταραγμένη περίοδο.

 

Η αντιπροσωπεία μας σημείωσε ότι «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στην Ουκρανία και η Ουκρανία να είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι ένα πεδίο νέου διχασμού, καθώς και ότι χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί το επίπεδο σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι εμείς βλέπουμε τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

 ΣΥΡΙΖΑ:

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία μας είχε πολύωρη συνάντηση με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, παρουσία του διευθυντή του, Λέονιντ Ρετσέτνικοφ και του επιτελείου του Ρώσου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο αποτελεί απευθείας σύμβουλο του Πούτιν.

 

Ο διοικητής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υπογράμμισε ότι ο Σύριζα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι ο Τσίπρας είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας.

 

Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες υπηρετούν τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης της δημοκρατίας και της συνοχής. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεδρίας θα εργάζονταν για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια δεν θα ταξίδευε στην Ουκρανία για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου η οποία μπήκε στη θέση της με αντισυνταγματικές διαδικασίες».

 

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με την διπλή ιδιότητα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αλλά και του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Υπογράμμισε ότι σε κάθε ευκαιρία διατυπώνει θέσεις για το θέμα της Ουκρανίας οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές της ηγεσίας της Ε.Ε. και σημείωσε ότι η λύση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των δημοκρατικών διαδικασιών εντός των χωρών.