Άρον-άρον η πώληση της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες

Αγνοήθηκε η πρόταση της «Κίνησης 136» και

οι αντιδράσεις των 14 Δήμων της Θεσσαλονίκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε δυο επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Πρόκειται για τη γαλλική Suez Environment (ήδη μέτοχος στην ΕΥΑΘ με ποσοστό 5%), από κοινού με την ‘Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης.

 

Αντίθετα, απέρριψε την εκδήλωση ενδιαφέροντος της «Ένωσης Πολιτών για το Νερό», που παρουσίασε μια πλήρη πρόταση που καλύπτει τόσο τους χρηματοοικονομικούς όσο και τους τεχνικούς όρους τους διαγωνισμού. Η «Ένωση Πολιτών για το Νερό» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της «Κίνησης 136», η οποία αγωνίζεται εδώ και 2 χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης στα χέρια των πολιτών, και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και ενισχύεται από 22 φορείς, σκοπεύοντας στη στήριξη της κοινωνικής διαχείρισης του νερού, μέσω συνεταιρισμών, σε συνεργασία με το προσωπικό της ΕΥΑΘ.

Η στάση της κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της να περάσει η διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα μεγάλων πολυεθνικών και αγνοεί την αντίδραση των πολιτών και των φορέων της πόλης που σύσσωμοι έχουν ταχθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ήδη 14 δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δήλωσαν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας σχετικού δημοψηφίσματος.

Το Συντονιστικό «SOSτε το Νερό» που δημιουργήθηκε ώστε οι πολίτες και οι φορείς της πόλης να μπορέσουν να συντονίσουν τις δράσεις τους στο κρίσιμο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ασκεί πιέσεις προς όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης ώστε να λάβουν θέση και διοργανώνει δράσεις και ενημερωτικές εκστρατείες, με σημαντικότερη το προσεχές διάστημα τη μεγάλη, ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου, στις 19:30 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Όπως έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία, η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο και δεν είναι προς όφελος των κοινωνιών, καθώς οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας του. Αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η συμμετοχή των πολιτών στις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα του φυσικού πόρου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται πάνω από όλα για ένα περιβαλλοντικό αγαθό που οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με σύνεση.

Ειδικά για την πώληση της ΕΥΑΘ δε μπορεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα για τη μείωση του ελλείμματος, δεδομένου η εταιρεία είναι κερδοφόρα. Επιπλέον, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αναμενόμενη τιμή πώλησης της εταιρείας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της, καθώς αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα 5 χρόνια περίπου, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τη στήριξή τους σε κάθε προσπάθεια που αντιστέκεται στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, συμμετέχοντας ενεργά στο Συντονιστικό «SOSτε το Νερό». Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!» http://www.right2water.eu/el που διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 1.445.757 υπογραφές, πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών που απαιτούνται για να τεθεί το θέμα στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στην Ελλάδα υπολειπόμαστε μόλις 4.318από τις 16.500 απαιτούμενων από τη χώρα μας υπογραφών, σημειώνοντας πολύ μεγάλη πρόοδο το τελευταίο τρίμηνο.

Αναλυτικότερη αναφορά στις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και γενικότερα για θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων υπάρχει στη σελίδα: http://www.facebook.com/nera.oikologoi.prasinoi